23948sdkhjf

Ledare: Låt pengarna rulla

Sverige har en av Europas minsta statsskulder, om statsskulden ökar med några procentenheter är det förmodligen ett lågt pris för att slå vakt om näringslivets resurser och därmed öka möjligheterna till en snabb återhämtning.

Uppskattningsvis tre miljarder människor runt om i världen befinner sig i skrivande stund under någon form av utegångsförbud för att begränsa coronavirusets spridning. I början av april passerade antalet människor som smittats av viruset en miljon, och antalet avlidna översteg 50 000. I Sverige handlade det samtidigt om en bit över 5 000 smittade och drygt 280 avlidna. Hur många som hinner smittas innan kurvan vänder vet ingen.

Situationen är allvarlig av flera skäl, dels medicinska, dels ekonomiska. Som om det inte räcker med de mänskliga tragedier som följer med svåra sjukdomar och dödsfall är de ekonomiska konsekvenserna förödande. När en hel värld är drabbad finns inga räddningsplankor.

För att begränsa skadeverkningarna av såväl coronaviruset som den globala ekonomiska härdsmältan krävs att alla, från den enskilda individen till stater och regeringar gör allt som finns att göra -- något som inte är helt lätt när det inte finns något facit. Vad gäller viruset finns förväntningar om att det bildas en flockimmunitet som så småningom oskadliggör smittkällan. Någon sådan hjälpfunktion finns inte inom ekonomin. Det problemet måste vi lösa på egen hand och tillsammans med andra nationer.

Den svenska regeringen har lovat att bistå med 100-tals miljarder kronor för att ge behövande företag en chans att leva vidare och samtidigt möjliggöra för mängder med anställda att få ett fortsatt någorlunda drägligt liv i skuggan av corona. Därmed finns också en chans att snabbt få hjulen i rörelse när viruset dragit sig tillbaka.

Det finns ett mycket vällovligt mantra om att vara försiktig med skattemedel, men om pengarna ska rulla vid något tillfälle så är det nu. Överdriven sparsamhet kan stå samhället och individen oerhört dyrt.

Men för att inte andra verksamheter ska bli lidande krävs lånade pengar. Sverige har en av Europas minsta statsskulder, om statsskulden ökar med några procentenheter är det förmodligen ett lågt pris för att slå vakt om näringslivets resurser och därmed öka möjligheterna till en snabb återhämtning.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Friska tag på veckans lista!
Gemensam standard prisades på rivningsmässan
”Det vi ser nu är bara början”
Franskt tillskott ska stärka Scantruck
Supersikt utlovas i ny anläggningsbil
Hårda krav på interntransporterna
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.145