23948sdkhjf

Mindre utsläpp med flygaska i betongen

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Genom att ersätta delar av cementets klinkerinnehåll med flygaska och kalksten har Cementa och stomentreprenören Benders lyckats minska utsläppen av koldioxid med 20 procent vid tillverkningen av drygt 600 meter tunnelelement för Förbifart Stockholm.

Förbifart Stockholm är en av Sveriges just nu största byggarbetsplatser. Arbetet med att spränga och anlägga en 21 kilometer lång del av E4:an väster om Stockholm – varav merparten i tunnel – är i full gång.

Vid Kungens kurva, där den södra infarten ligger, har arbetet kommit så långt att det planeras för en monteringsstart av tunnelns väggelement efter sommarsemestern. Då kommer en specialmaskin att finnas på plats för att montera elementen som ”sugs” fast av maskinen och sedan lyfts på plats.

Att använda kran är uteslutet på grund av takhöjden i tunneln, säger Fredrik Roosling, affärschef Öst inom Benders Byggsystem, det företag som fått uppdraget att leverera de element som ska monteras längs en drygt 600 meter lång del av tunneln. Men även betongelementen skiljer sig en del från det vanliga.

Tillsammans med Cementa har vi tagit fram ett recept där vi minskat klinkerdelen i cementet med 20 procent och ersatt det med 15 procent flygaska och fem procent kalksten. Det betyder att koldioxidutsläppen minskar med cirka 20 procent, säger Fredrik Roosling.

Flygaska är väl beprövat som beståndsdel i betong – i andra länder. God tillgång på kalksten, och en långtgående ovilja att utnyttja ”främmande” beståndsdelar i betongen har bidragit till att bromsa flygaskans intåg på svenska byggarbetsplatser. En annan orsak är att den brinner långsammare och därmed tar något längre tid på sig att uppnå samma beständighet som konventionell anläggningscement.

Att flygaska blivit allt mer gångbart alternativ under senare tid beror till stor del på att miljöhänsyn blivit allt väsentligare vid upphandlingar.

Hållbarhet och miljöaspekten vid val av material och leverantör är viktig och blir allt viktigare. Vi behöver samarbeta med vår beställare för att än mer kunna väga in miljö och klimat vid leverantörsval för att nå vårt mål med en klimatneutral byggsektor 2045, säger Hans Bäckström, produktionschef hos entreprenören Skanska.

Företaget behövde inte långt tid på sig för att välja den ”klimatsmarta” lösning som presenterades av Benders.

I januari fick vi en anbudsförfrågan från Skanska. Vi kom in med vårt förslag om Anläggningscement FA. Skanska gillade vår grönare lösning och sedan fick vi snabbt ett godkännande från beställaren Trafikverket, säger Fredrik Roosling.

Enligt Bo Jönsson, produktionstekniker vid Benders Byggsystem, är företagets erfarenheter av Cementas Anläggningscement FA så goda att det blir standard i många av Benders betongprodukter inom infrastruktur, såväl för vägbarriärer som för väggelement.

Det är visserligen ett något långsammare cement, men efter 28 dygn har det samma beständighet. Detta cement är några kronor dyrare, men betydligt bättre för miljön, säger han.

Både Bo Jönsson och Fredrik Roosling tror på en ökad efterfrågan, även på mer klimatförbättrade cementprodukter, i takt med att klimatmål och miljöbelastning för ökad betydelse i upphandlingar.

Jag är helt övertygad om att det kommer att bli vanligare de närmaste åren. Klimatet är en fråga som allt oftare ligger högst upp på dagordningen, säger Fredrik Roosling.

Fakta om Anläggningscement FA

I Anläggningscement FA har klinkerandelen sänkts till 80 procent genom ersättning med 15 procent flygaska och fem procent kalksten. Preliminära LCA-beräkningar visar att koldioxidutsläppen minskar med 20 procent per ton tillverkat cement jämfört med traditionell anläggningscement. I dessa beräkningar ingår även utsläpp i samband med transport av flygaska.

Anläggningscement FA baseras på samma typ av lågalkalisk klinker som används i anläggningscement. Den inmalda flygaskan bidrar, enligt Cementa, till att förbättra beständigheten mot bland annat sulfat och motståndet mot kloridinträngning och alkalikiselsyrareaktioner.

Då cementklinkern är mer finmald har Anläggningscement FA jämförbar hållfasthetsutveckling som anläggningscement med fortsatt moderat värmeutveckling.
Hållfasthetsutvecklingen är dock fortsatt långsammare än Cementas övriga produkter. Anledningen är att klinkern är grövre i kombination med att flygaska inte bidrar till hållfasthetutvecklingen i tidig ålder.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Trångbodda poliser ska få mer utrymme

NCC bygger i Hässleholm

Skellefteå får pengar

Peab stärker i syd

Peab bygger i Värmland

Nyhetsbrev

De ska producera apatit från gruvavfall

Arkiv

Svenska Maskinmässan flyttar till 2022

Beslutet har dröjt, men nu står det klart att även Svenska Maskinmässan på Solvalla skjuts på framtiden. Eftersom arrangerande Maskinleverantörerna har premiär för sin skogsmaskinsmässa nästa år får dock entreprenadmaskinerna vänta till juni 2022.

Masugnsslagg i tysk cement

Eget varumärke ska stärka Olssons export

Ny Kubota har landat

Kubota KX060-5 lanseras nu i Sverige.

Klimateffektiva datacenter utlovas

Förväntningar om ett kraftigt ökat behov av digitalt lagrade data gör att finska YIT nu utvecklar datacenter som ska ge noll koldioxidavtryck. Lämpliga platser för anläggningarna i bland annat Sverige har redan valts ut.

"Det är ett måste att dela upp det på flera år"

Komplext uppdrag i Skandiahamnen

NCC bygger för 750 miljoner

Engcon varslar

Engcon i Strömsund varslar om uppsägning. Hur många som berörs av åtgärden är i skrivande stund oklart. Enligt företaget är det vikande efterfrågan på grund av covid-19-pandemin i kombination med oklarheter kring politiska beslut som orsakat varslet.

NCC bygger i Rissne

Epiroc varslar i Sverige

Epiroc varslar 425 befattningar i Sverige om uppsägning. Orsaken är lägre global efterfrågan från gruv- och infrastrukturbolag till följd av covid-19-pandemin.

Halvvarmt uppdrag

337 hyreslägenheter till Eskilstuna

Nu utvärderas medel för bergtätning

Byggymnasierna rullar på i coronatider

Visst blir de praktiska övningarna lidande när byggymnasierna övergått till distansundervisning. Men genom att disponera om lektionerna och öka inslagen av rörliga filmer i undervisningen rullar det på bra för exempelvis Peabskolan i Malmö.

Det hänger på repet i Fittja

Vid fasadrenoveringar i ett miljonprogramsområde i Fittja valdes att utföra arbetet från rep, något som minskar behovet av bland annat avspärrningar och ställningsbyggande

Merlo i hetluften

För den entreprenadmaskin som jobbar vid en värmekälla som genererar bortåt 700 grader ställs krav utöver de vanliga. Nöten knäcktes dock av Hüllert Maskin som i princip bytte ut allt utom stommen på den Merlo teleskoplastare som nu jobbar på Vargön Alloys smältverk i Trollhättan.

Mångsidig grovsorterare utlovas

Fredheim Maskin lanserar en mångsidig grovsorterare som ska passa både för entreprenörer och i täkter.

Bredare bana i Linköping

Peab bygger utanför Göteborg

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Inget Load up North i år

Sommarjobb på sliten väg

Tungt för företagen

Nya bostäder i Gävle

1

Mötesfri väg i Dalarna

Järnvägsplanering i Gävle

Robotar gör armeringskorgar

Nio nya i Nacka

Se alla Företagens egna nyheter

Varningsljusfäste anpassat för Mercedes Benz Actros Arocs

Back-tv sats - perfekt till VW T6

Uttag av kärnor ur betong utan att skada armering & kanaler

Lås och larm för maskin och transportbil

Bli en lyckad entreprenör från start!

Upptäck cyklister och gångtrafikanter i tid!

En spännande ny produkt har kommit in i lager!

Vad bör du tänka när du köper arbetsbelysning?

Motordrivna membranpumpar för industrin

Westlake SR01H – Sverigepremiär hos Gripen Wheels.

Uppdaterade monteringsanvisningar av Trafikbuffert

Metso installerar en kompressionspress i megastorlek

Kurvad extraljusramp med reflektor... kommer snart!

Gripen Wheels kund Stefan Ranch på BKTs nya globala hemsida

Maskinentreprenaden med kontroll på dokumentationen

Populär extraljusramp med reflektor

Den är äntligen här!

En liten backlampa för tuffa miljöer

Vägservice – en helhetsleverantör till ditt vägarbetsprojekt

Energieffektiv bostad med Jackon Thermomur®

Ny unik funktion i Sylvacs IoT-instrument

Vår storsäljare - MS26 riktat blixtljus

Laddningsbart varningsljus med 8 valbara blinkmönster

Vredestein Traxion XXL traktordäck sparar dig 11 kr/tim

HBA firar ett år som totalleverantör för Federal Signal

Sänd till en kollega

0.188