23948sdkhjf

Engcon varslar

Engcon i Strömsund varslar om uppsägning. Hur många som berörs av åtgärden är i skrivande stund oklart. Enligt företaget är det vikande efterfrågan på grund av covid-19-pandemin i kombination med oklarheter kring politiska beslut som orsakat varslet.

Förra veckan beslöt Engcons ledning att återkalla all permitterad personal för att i stället varsla delar av personalstyrkan. Anledningen till den förändrade strategin är vad företaget beskriver som Tillväxtverkets U-sväng om krisstöden. Det har skapat en osäkerhet om vilka politiska beslut som slutligen kommer att gälla, vilket gör att företaget väljer att avstå från bidragsstödet för att i stället självt kunna styra kostnadsmassan.

Coronakrisen har påverkat ekonomin mer än vad vi först trodde. Vi räknar med att det kan ta ända till 2021 innan försäljningen är tillbaka på samma nivåer som 2019, säger Krister Blomgren, vd på Engcon Group.

Våra kunders investeringsbenägenhet har avtagit rejält under pandemin på grund av den oro som finns kring hur länge det kommer att pågå och hur hårt det kommer att slå på olika marknader och branscher. 2020 startade bra försäljningsmässigt för vår del och vi hade stora förhoppningar på vår utveckling. Den här pandemin har verkligen skakat om världen, säger Krister Blomgren.

Vår förhoppning är att vi inte behöver verkställa varslet. Det exakta antalet som får sluta kommer att bli klart efter förhandlingar med facken de närmaste månaderna, säger Krister Blomgren.

Samtidigt lägger företaget även om strategin kring kundkontakter. Flertalet av de mässor runt om i världen där företaget vanligtvis presenterar sina produkter har ställts in eller senarelagts på grund av pandemin. Därför väljer företaget nu att i stället ordna digitala livevisningar.

– Nu gäller det att ställa om, snarare än att ställa in! För oss gäller det att hitta nya former för att kommunicera med våra slutkunder. Våra mässdeltaganden världen över med tillhörande demos brukar alltid vara väldigt populära. Därför erbjuder vi dem nu digitalt genom att livestreama från vår svenska anläggning, säger Krister Blomgren.

– Vi kommer att bygga upp ett litet mässområde i Strömsund vid vår huvudproduktion där vi då visar produkter i en demokörning. Vi kommer att koppla upp oss mot olika marknader tillsammans med våra lokala säljteam. Så Tyskland får en presentation av våra tyska kollegor på tyska om våra produkter och så vidare.

Företaget ser det som en första test för att ”träffa” slutkunder digitalt under rådande begränsningar.

– Vi måste alla börja blicka framåt och fundera på vilka lösningar och framtidsinvesteringar som måste till för att våra verksamheter ska bli mer konkurrenskraftiga och tåliga, säger Krister Blomgren.

Premiären för de digitala livevisningarna är fastställd till 11 juni.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096