23948sdkhjf

LKAB hoppas på nya malmfynd i Kiruna

Berggrunden i hela Kirunaområdet ska kartläggas på djupet. "Vi är väldigt tidigt ute att använda denna metod, och att göra det i så här stor skala – med en databas som omfattar hela Kirunaområdet – är unikt i Europa".

För ett par år sedan fick LKAB klart för sig att malmvolymerna i Kiruna inte är beskaffade som man tidigare trodde – mineraliseringen minskar i söder men ser ut att fortsätta mot djupet och norrut.

Företaget har därför lagt stora resurser på prospektering och ska nu, tillsammans med Luleå Tekniska Universitet, göra en omfattande kartläggning av hur malmkroppen i Kirunaområdet faktiskt ser ut på djupet, från Kurravaara till Kalixforsbron.

Det fyraåriga projektet går ut på att samla alla tillgängliga data, både geofysisk och geologisk, från bland annat provborrningar, Sveriges geologiska undersökning (SGU) och universitetets egen fältkartering, i en gemensam 3D-modell.

Genom att använda sig av ”Common Earth modelling” ska man få fram detaljerad information om jordskorpan, tanken är att ta reda på berggrundens magnetiska egenskaper, var det finns förkastningar eller deformerade så kallade skjuvzoner, hur malmkroppar och mineraliseringar är formade och var de eventuellt försvinner eller fortsätter, förklarar man i ett pressmeddelande.

3D-modellen uppges bli mer omfattande än den som redan finns av Skelleftefältet, med ett 80-tal malmkroppar – enligt pressmeddelandet kommer Kirunamodellen att avslöja vad som finns under jord ända ner till ett par kilometers djup.

– Det är nytt i Europa att göra kartläggningar med den här metoden. Common Earth modelling är ett ganska nytt område, som är perfekt för geologer och geofysiker att samarbeta kring. På Luleå tekniska universitet har vi all kompetens som krävs för det. Vi ser det som en otrolig möjlighet att göra detta tillsammans med LKAB, säger Tobias Bauer, biträdande professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet och ledare för det nya projektet ”Common Earth modelling of the Kiruna mining district”, i pressmeddelandet.

– LKAB ser detta samarbete som ett tekniksprång som kan leda till nya malmfynd framförallt på stort djup. Att kombinera vår kunskap och data från området kring Kirunagruvan med övriga tillgängliga data till en 3D-modell möjliggör effektiv prospektering som sparar både tid och resurser, säger Jan-Anders Perdahl, sektionschef för prospektering på LKAB, i samma pressmeddelande.

– Det här kommer vara direkt tillämpbart för LKAB. Common Earth modelling ger värdefull kunskap om hur en malmkropp fortsätter, försvinner eller kanske böjs, och gör att det i framtiden går att undvika överraskningar. Vi är väldigt tidigt ute att använda denna metod, och att göra det i så här stor skala – med en databas som omfattar hela Kirunaområdet – är unikt i Europa, säger Christina Wanhainen, professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet, som tror att Common Earth modelling kommer bli ett givet inslag i framtida gruvverksamhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094