23948sdkhjf

”Gamechanger för hela järnvägsindustrin”

Railcare har nu presenterat det företaget lanserar som världens hittills största batteridrivna underhållsmaskin för järnvägen. Produkten har tagits fram i samarbete med bland annat Epiroc och Northvolt och utlovas en kapacitet motsvarande 30 elbilar.

Nykomlingen tillför en ny dimension i Railcares sereie av så kallade MPV, Multi Purpose Vehicle. Maskinen är utrustad med egendrift, vakuumpumpar, hydraulik och manöverhytter. Den kan bland annat användas för att suga bort stenar, skräp och andra hinder från spåren, smälta snö och som dragfordon för exempelvis makadamvagnar under spårarbete. Framför allt är det dock batteridriften som gör den stora skillnaden.

Den här maskinen kommer att bli en gamechanger för hela järnvägsindustrin, säger Daniel Öholm, vd för Railcare Group.

Omvärlden och våra kunder efterfrågar den här typen av lösningar i större utsträckning. Särskilt i stadskärnor, tunnlar och gruvor där avgaser och ljudnivåer är ett arbetsmiljöproblem.

Maskinen utnyttjar en batterielektrisk teknologiplattform som är modulär och skalbar, med batterier levererade av Northvolt. Plattformen har utvecklats av Epiroc som betonar att även om batterisystemet är designat främst med gruvindustrin i åtanke passar lösningen också bra för andra typer av maskiner som traditionellt drivs av dieselmotorer och är verksamma i tuffa miljöer.

Vi valde att arbeta med Epiroc i det här projektet tack vare att dom är ledande i utvecklingen av drivlinor och batteridrift av gruvmaskiner, säger Daniel Öholm.

Samarbetet presenterades i början av förra året, läs mer här.

Enligt Helena Hedblom, Epirocs vd och koncernchef, är Railcares lansering av en batterielektrisk underhållsmaskin för järnvägar ett viktigt steg framåt i den globala kampen för att minska utsläppen av koldioxid.

Morgan Andersson

Mindre utsläpp, markant sänkt ljudnivå och en kapacitet motsvarande 30 elbilar är argument som talar för en ny batteridriven underhållsmaskin för järnväg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094