23948sdkhjf

Göteborgs Hamn pilot för miljöbaserad upphandling

År 2030 ska samtliga kommunalt upphandlade bygg- och anläggningsplatser i Göteborg vara helt utsläppsfria. Nu står det klart att Göteborgs Hamn redan nästa år blir först ut med att genomföra en upphandling med de nya upphandlingskraven.

I dag bedöms 20 procent av transportsektorns koldioxidutsläpp komma från entreprenadmaskiner. Medan transporterna på väg steg för steg utvecklas i riktning mot mindre utsläpp är uppfattningen i Göteborg att utvecklingen på entreprenadsidan går betydligt långsammare.

För att sätta press på maskinbranschen har därför Göteborgs Stad och Business Region Göteborg initierat projektet projektet ”Utsläppsfria bygg- och anläggningsplatser”, där målsättningen är att samtliga kommunalt upphandlade bygg- och anläggningsplatser i Göteborg ska vara helt utsläppsfria år 2030 Läs mer här.

Nu står det klart att Göteborgs Hamn nästa år får ta spets genom att för första gången använda de nyframtagna upphandlingskraven för utvalda entreprenader. Förhoppningen är det ska minska koldioxidutsläppen i hamnen och driva på användandet av grönare anläggningsmaskiner och tekniker.

Att vara pilot i detta projekt rimmar helt och hållet med att vi ska vara den mest konkurrenskraftiga hamnen i världen, och då måste vi gå i bräschen på många områden. Det känns roligt att vara loket i detta, även om det kommer att kräva mer resurser av oss som beställare, säger Dirk Wallem, Procurement manager på Göteborgs Hamn AB:s inköpsavdelning.

I projektet har fem olika krav tagits fram som var och för sig kan passa olika projekt och som kan skärpas allt eftersom marknaden mognar. Exempelvis kan det ställas krav på att en viss andel maskiner, arbetsmoment eller energiförbrukning ska vara utsläppsfria.

Utvärderingsmodellen kan också utformas så att anbudsgivaren får beskriva hur man arbetar för att få ner utsläppsnivån på den specifika entreprenaden, vilket kan ge kvalitetspoäng. Ju större koldioxidreduktion som utlovas, desto fler kvalitetspoäng delas ut – och belönas med prisavdrag. I princip en fortsättning på det pris- och bonussystem som Trafikverket började använda för cirka 15 år sedan.

Förhoppningen är att man i projektet även ska kunna få en bättre bild av hur stor prisskillnaden är mellan konventionellt och utsläppsfritt byggande. Det kan uppnås genom att leverantörerna får räkna på båda alternativen. Det utsläppsfria alternativet får då ett prisavdrag baserat på kvalitetspoängen, vilket gör det möjligt att jämföra kostnaden mot konventionellt byggande från en och samma anbudsgivare.

Just nu tittar vi tillsammans med vår infrastrukturavdelning på våra kommande projekt och undersöker vilket som skulle kunna lämpa sig som vårt pilotprojekt. Så fort vi hittar vi ett lämpligt projekt så ska vi ställa kraven skarpt i den upphandlingen, säger Dirk Wallem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11