23948sdkhjf

Säkert låssystem som kostnadsfri standard

Säkerheten stod i fokus när Engcon medverkade på Entreprenad Direkt på Scandinavian Expo. Sedan 1 oktober erbjuder Engcon sitt säkra låssystem QSC som standard på tiltrotatorer som säljs med företagets styrsystem DC2.

Våren 2018 meddelade Engcon att man inför sitt automatiska snabbfästessystem EC-Oil som en kostnadsfri standard mellan maskinfästet och tiltrotatorn.

Nu tas ytterligare ett steg i jakten på ökad säkerhet kring arbetande grävmaskiner genom att även låssystemet QSC erbjuds som kostnadsfri standard under tiltrotatorn.

Låssystemet utlovas uppfylla alla nuvarande och kända kommande säkerhetsstandarder för säkra redskapsfästen. Något förenklat kan QSC ersätta dagens breda flora av system för att styra skoplåset under tiltrotatorn – knappar och rullar på en spak som varierar avsevärt mellan olika leverantörer. Engcons lösning är en standardiserad låspanel som ska kunna användas oavsett märke och modell på grävmaskinerna.

Hjärtat i systemet är den lilla, men ändå lättmanövrerade låspanel, som har tydliga symboler med ”själv-guidning” där rätt knapp lyser till ledning för föraren. I praktiken innebär det ett förenklat handhavande av skoplåset samtidigt som förfarandet blir detsamma oavsett maskin, vilket ska minimera riskerna med tappade eller svängande redskap.

Vi kan jämföra det med att gas och broms har olika placeringar i en bil beroende på vilket bilmärke det är. Risken för misstag minskar betydligt om förare som byter från en grävmaskin till en annan känner igen de nödvändiga manövrarna, säger Engcons säljchef Aki Järvinen.

Systemet kan även användas på maskinfästet på stickan. Föraren styr enkelt val av fäste med hjälp av en lucka på låspanelen som genom att skjutas upp eller ner öppnar knapparna till det fäste föraren vill aktivera.

Med marktryckssensor ökar säkerheten ytterligare i och med att det ska vara omöjligt att öppna skoplåset med skopan hängandes i luften.

Det är allt för vanligt med olyckor kring arbetande grävmaskiner. I och med att det över huvud taget inte går att aktivera skoplåset under tiltrotatorn när skopan hänger uppe i luften reduceras den största risken, att en skopa eller redskap av misstag tappas från luften, säger Aki Järvinen.

Tillsammans med företagets redskapsfäste Q-Safe erbjuder låssystemet även ett visuellt och audiellt varningssystem som varnar med ljud och ljus om skopan kopplats felaktigt. Som tillbehör finns en säkerhetsfunktion som låser grävmaskinens svängrörelser, vilket ökar säkerheten ytterligare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093