23948sdkhjf

Engcon utlovar intelligent Volvolösning

”Genom den här intelligenta lösningen kan Engcons tiltrotator bli en i princip helt integrerad del av maskinen och fördelarna är många”

Volvo tecknar tiltrotatoravtal på löpande band, i går berättade vi om samarbetena med Rototilt och SMP och i dag är det Engcon som låter meddela att även de har genomfört ett gemensamt projekt och slutit ett globalt avtal med maskintillverkaren.

Engcon och Volvo startade det gemensamma projektet EML (engcon machine link) och Volvo smart connect under 2020 och målet uppges vara att Engcons tiltrotatorer ska bli en i det närmaste integrerad del av maskinen.

Enligt företaget handlar det om ett intelligent utarbetat interface som ska göra det möjligt för Engcons styrsystem att kommunicera med maskinens dator – både när det gäller  styrning av tiltrotatorn och för integration mot Volvos egenutvecklade maskinstyrningssystem Dig Assist.

– Genom den här intelligenta lösningen kan Engcons tiltrotator bli en i princip helt integrerad del av maskinen och fördelarna är många: tidsbesparing vid installation, bibehållen CE-märkning och direkt integration mot Volvo Dig Assist för att nämna några. Kunderna kan åtnjuta en fullt integrerad lösning där kundnytta och upplevelse har legat i fokus, säger Fredrik Eklind, produktägare på Engcon Control Systems, i ett pressmeddelande.

Engcon noterar också att den tekniska lösningen gör det möjligt för Engcons egna styrsystem DC2 att kommunicera och dela information med en OEM’s maskindator och maskinstyrningssystem.

Kommunikationen sker över CANbus (Controller Area Network), vilket ska göra att informationen både skickas och tas emot säkert och snabbt, med en enda enkel elektrisk installation lovar Engcon.

– Det är resultatet från ett nära samarbete och integrationen av flera avancerade lösningar, tiltrotator, maskin och maskinstyrningssystem, som möjliggör för denna förbättrade helhetsupplevelse med den gemensamma kunden i fokus, säger Fredrik Eklind.

Enligt Engcon har integreringen sträckt sig så långt så att kunden, i och med nästa Dig Assist uppdatering, utlovas kunna se tydligt se att det är en Engcon som är ansluten – tiltrotatorn i Dig Assist:s grafiska gränssnitt ska följa Engcons signaturfärg.

Företaget utlovar dessutom att uppdateringen kommer att innebära andra smarta funktioner kopplade till utbytet av information mellan Volvo Dig Assist och Engcons styrsystem DC2.

– Maskinstyrning är ett betydande verktyg för dagens operatörer så också tiltrotatorn, en kombination där båda parter utbyter information som tillåter kunden att få ut alla fördelar från båda verktygen, säger Fredrik Eklind.

Först ut med det nya systemet blir Volvo EC250E och EC300 E, under det första kvartalet 2021.

– Projektet och det nära samarbetet mellan Volvo och Engcon kommer fortsätta. Ambitionen är att vi under 2021 kommer se fler av Volvos maskinmodeller lanserade med optionen Volvo Smart Connect och att vi tillsammans kommer att fortsätta utvecklingen av intelligenta och integrerade lösningar, säger Fredrik Eklind.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.128