23948sdkhjf

Manitou förnyar maskinparken

Scantruck aviserar redan nu flera nykomlingar nästa år i Manitous utbud av teleskoplastare. Bland annat utlovas rejäla förbättringar av det tidigare programmet och introduktion av företagets hittills minsta modell som inte väger mer än 2,6 ton.

Manitou står inför en omfattande produktförnyelse i hela sitt utbud av teleskoplastare. Det gäller inte minst MRT-programmets runtomsvängande maskiner som till och med skiftar namn och i fortsättningen kommer att saluföras som Vision (14 modeller) och Vision+ (de fem största modellerna).

Vi vill harmonisera hela vårt sortiment genom att göra det enklare. Genom att modernisera design och ergonomi har vi exempelvis gjort det möjligt att enbart använda en enda hytt i hela sortimentet och därmed ge användarna en väldigt bra sikt oavsett modell och underlätta för förare som byter mellan olika maskiner, säger företagets produktchef för MRT-serien Carlo Alberto Razzoli.

Vision-serien har kapacitet att lyfta upp till 4,5 ton och med maximal lyfthöjd på mellan 16 och 25 meter.

Vision+ har fem basmodeller som samtliga har en hel del extra tillbehör jämfört med Vision-serien. Tre av dem har upp till sex tons kapacitet, nämligen MRT 2260, MRT 2660 och MRT 3060 med lyfthöjder på 22, 26 och 30 meter. MRT 2570 och MRT 3570 lyfter sju ton med maximal lyfthöjd på 25 respektive 35 meter.

Maskinernas spakar är helt nyutvecklade och på listan över utrustning återfinns bland annat dieselvärmare med timer.

– Aircondition är standard i Vision+, med maskiner som också är förberedda för att kunna köras på eldrift med Manitous bi-energy system. I förarhytten har maskinförarna fått en mycket större display för att styra maskinens alla funktioner, och den sitter även integrerad i armstödet, så att den följer sätets rörelser, säger Anker Lemvig, business manager för Scantruck som är generalagent för Manitou i Sverige.

Han betonar också att nya Vision+ har en optimerad utformning för att öka säkerheten vid in- och urstigning. Oavsett hyttens position gentemot undervagnen ska en trappa alltid finnas tillgänglig. Det ska helt enkelt vara möjligt att gå in och ur hytten på alla fyra sidor med hjälp av en trappa.

Alla modeller har för övrigt också elektroniskt styrd fjädring på hela undervagnen.

Manitous hittills minsta teleskoplastare får namnet ULM, där beteckningen står för Ultra Light Manitou, vilket kan passa en kompakt teleskoplastare med en totalvikt på högst 2 600 kg. Det lilla formatet till trots utlovas maskinen vara utrustad med de funktioner som redan finns i de större syskonen, exempelvis fyrhjulsdrift och fyrhjulsstyrning.

Med en bredd på 1,5 meter och totalhöjden 1,9 meter kan maskinen flyttas med 3,5 tons maskintrailer. Det är fortfarande oklart när maskinen finns tillgänglig för den svenska marknaden.

Vi förväntar oss att vi ska kunna beställa dem innan årets slut för att börja leverera dem under 2022, säger Anker Lemvig.

Bland företagets modeller för bygg och anläggning aviseras två nya kompakta och hydrostatdrivna maskiner i form av MT 730H och MT 930H på sju respektive nio meter. De är båda knappt två meter både på bredden och på höjden, och är 4,68 meter långa.

En viktig orsak till det kompakta formatet är att de ska kunna användas på byggarbetsplatser som generellt blir allt mer komprimerade med krympande ytor för maskiner och människor att röra sig på. Det finns också goda förhoppningar om att maskinerna ska bli eftertraktade på hyresmarknaden.

Niometersmaskinen kommer dessutom att kunna fås med korg och radiostyrning från 2022, säger Anker Lemvig.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078