23948sdkhjf

LEDARE: Lär av byggbranschen

Om skygglapparna rycks bort, flexibiliteten ökar och processerna skyndas på blir livet så mycket enklare och miljön mindre belastad.

Byggbranschen får ofta höra att den är extremt konservativ, och det kan nog äga sin riktighet. Men den är också extremt utsatt för klåfingriga politiker som titt och tätt ändrar förutsättningarna för arbetet, ibland till det bättre, men alltför ofta till det sämre.

Det har dock också bidragit till att branschen hunnit skaffa sig lång erfarenhet av snabba omställningar, stor flexibilitet i krissituationer och inte minst stor förståelse för de teknikskiften som krävs för att möta en verklighet där miljöförstörelse och råvarubrist får allt större betydelse.

De senaste 18 månaderna har situationen komplicerats av ett litet virus, men trots stora påfrestningar över hela världen har byggandet rullat på för att täcka behovet av bland annat bostäder, service i alla former och infrastruktur.

Finska YIT har studerat utvecklingen under pandemin och konstaterar bland annat att företaget i flera avseenden utvecklats mycket positivt. I en anpassning till coronaviruset har gränser flyttats samtidigt som en mängd nya rutiner kommit för att stanna inom vitt skilda delar av företagets organisation.

Ökad användning av digital teknik har möjliggjort att en stor del av administrationen kan göras på distans hela vägen från försäljning, via bokning av tillval till besiktningar och överlämningar. En slutsats är att fler människor kan medverka där det behövs eller önskas, men att det ändå blir stora tidsvinster.

Förbättrad hygien och bättre information på arbetsplatserna har inte bara lindrat coronavirusets härjningar utan även minskat påverkan från de säsongsbundna influensorna.

I spåren efter pandemin följer också helt nya tjänster, exempelvis välutrustade arbetsplatshotell där det finns plats för såväl den enskilde individ som behöver en arbetsplats för någon timme, eller den betydligt större organisation som behöver utrymme för en större grupp människor under betydligt längre tid i väntan på exempelvis att en utbyggnad eller en helt ny arbetsplats ska färdigställas.

En stor del av våra politiker har mycket att lära av byggbranschen. Om skygglapparna rycks bort, flexibiliteten ökar och processerna skyndas på blir livet så mycket enklare och miljön mindre belastad.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094