23948sdkhjf

Engcon jobbar sig neråt i storlekarna

Med nytillskottet S40 erbjuder nu Engcon automatiska maskinfästen för hela spannet av grävare mellan cirka två och 40 ton. Snabbfästet utgör tillsammans med den uppdaterade tiltrotatorn EC206 företagets huvudnummer på Entreprenad Live i Göteborg 14-16 oktober.

Entreprenad Live blir något av en brytningspunkt för den svenska maskinbranschen. Efter i princip två års stiltje på mässidan är det dags igen för leverantörer och entreprenörer att träffas fysiskt med maskiner och utrustning för entreprenadverksamhet som gemensam nämnare.

Många företag har hittat alternativa, läs digitala, vägar att presentera sitt utbud av produkter och tjänster under pandemin. Bland dem finns Engcon, som ändå med stor förväntan ser fram mot den kommande Göteborgsmässan.

– Vi ser fram emot fysiska möten. Det var ju så vår grundare Stig Engström startade. Innan maskinmässorna blev vanliga lastade han sina tiltrotatorer och åkte själv runt och visade dem fysiskt för grävmaskinisterna. När maskinmässorna började dyka upp hängde Stig snabbt på och därefter har det blivit många mässor, berättar Aki Järvinen, säljchef på Engcon Sweden.

– Vi anser att ett fysiskt kundmöte är oslagbart och har deltagit i de allra flesta av de svenska och många utländska maskinmässor som ordnats sedan början av 2000, säger Aki Järvinen.

Han menar dock att de digitala event som företaget genomfört under pandemin varit så pass lyckade att företaget i fortsättningen lär köra en mix av digitala och fysiska event.

Men närmast väntar Entreprenad Live där företagets huvudnummer blir det automatiska snabbfästet S40 för grävmaskiner på 2-6 ton och tiltrotatorn EC206 avsedd för grävmaskiner på fyra till sex ton och med automatiskt snabbfästes-system på överdelen, något som innebär att föraren inte behöver kliva ur hytten för att koppla på eller av tiltrotatorn.

Med de båda nykomlingarna tar Engcon ett kliv neråt i storlekarna vad gäller att snabbkoppla hydrauliska redskap. En nedre gräns på sex ton har plötsligt blivit två.

– Att kunna koppla hydrauliska redskap utan att lämna hytten har på senare tid blivit ett allt större önskemål även för de mindre maskinerna. Problemet har varit att få plats med all smart teknik i sådana här små fästen, men det har vi nu löst på ett bra sätt, säger Fredrik Jonsson, utvecklingsansvarig på Engcon Group.

En viktig poäng i sammanhanget är att det nya maskinfästet utlovas få samma säkerhetsfunktioner som företagets större modeller. Bland annat krävs marktryck för att kunna öppna skoplåset under tiltrotatorn även på det nya fästet. Inbyggda sensorer känner att skopaxlarna är i sitt rätta läge och blir det något fel ska systemet varna med ljud- och ljussignaler både i hytten och utanför maskinen.

– Det märks att säkerhet kring grävmaskiner kommer allt högre upp på agendan och då framför allt problemet med skopor som tappas på grund av felaktigt handhavande. Med våra maskin- och redskapsfästen och vårt smarta låssystem minimerar man dessa problem, säger Fredrik Jonsson.

Vid samtidigt köp av företagets maskinfäste, tiltrotator och styrsystem ingår EC-Oil, en automatisk koppling av hydraulik, el och centralsmörjning.

Som tillval går det även att koppla in marktrycksfunktion på maskinfästet samt en spärrfunktion som innebär att maskinens svängfunktion spärras om redskap kopplas felaktigt.

Monter: 669

Artikeln är en del av vårt tema om Entreprenad Live 2021.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126