23948sdkhjf

Ledare: Bra förslag om yrkesutbildning

I Sverige ska vi inte bygga drömslott, vi ska bygga ett väl fungerande samhälle med välutbildad arbetskraft.

Företag inom en mängd yrkesområden har i dag ett gigantiskt behov av yrkesutbildade medarbetare. Svenskt Näringslivs bedömning är att det kommer att saknas mellan 250 000 och 300 000 yrkesutbildade fram till 2035, något som slår hårt mot det svenska samhället. Bland annat är bygg- och anläggningsverksamhet liksom transportsektorn svårt drabbad av en kunskapsbrist som inte minst skapat stora luckor bland lastbils- och maskinförare samt mekaniker.

Den förmodligen viktigaste orsaken till dagens problem är 2011 års gymnasiereform då högskolebehörighet togs bort från yrkesprogrammen. Statistiken visar tydligt hur intresset för yrkesutbildning minskat drastiskt därefter. Att regeringen tidigare i höst föreslog ett återinförande av högskolebehörighet är därför ett stort steg i rätt riktning och mycket välkommet, inte minst inom bygg och anläggning.

I Sverige finns en väl etablerad uppfattning om att det är bra att ha en akademisk examen i botten, något som kan äga sin riktighet även om vi behöver komma bort från bilden att yrkesprogram är något för de som inte klarar ett högskoleförberedande program. Sverige skulle må bra av en mer utbredd förståelse för att yrkesprogram och högskoleförberedande program är likvärdiga alternativ.

Många väljer i dag en inriktning som visserligen ger behörighet till högre akademiska studier, men också leder till arbetslöshet och ställer krav på senare omskolning. Genom att ge yrkesutbildning högskolebehörighet ges ungdomarna ett alternativ som har mycket goda förutsättningar till såväl sysselsättning direkt efter avslutad skolgång som eventuell omskolning.

I dag väljs den möjligheten oftast bort eftersom även unga tonåringar vet att de kan vilja byta yrkesinriktning någon gång i framtiden. Att i det läget vara utestängd från studier på högskola och universitet utan kompletteringar gör valet lätt med stor risk att slutresultatet blir långvarig arbetslöshet.

Förhoppningsvis tas nu regeringens förslag emot positivt av riksdagen. I Sverige ska vi inte bygga drömslott, vi ska bygga ett väl fungerande samhälle med välutbildad arbetskraft.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11