23948sdkhjf

Världens starkaste grävmaskinist?

Världens kanske starkaste grävmaskinist är inte bara ung och svensk. Han föddes in i branschen och beskrivs som en omtänksam handledare för ännu yngre praktikanter.

Visste ni att världens starkaste grävmaskinist är svensk? Vi kan förstås inte slå fast med säkerhet att det faktiskt är så, men det finns en del som talar för att en ung västgöte ligger bra till.

Det inte orimligt att tro att Jonathan är världens starkaste grävmaskinist,, säger Björn Gabrielii, byggledare och projektledare som känt den unge föraren länge.

Han är min sambos brorson och jag har under nästan tio år fått chans att följa honom genom släktträffar men också på senare år även genom jobbet – där han är en bra ung förebild i en gammal bransch.

Att sitta i en maskin innebär förstås att maskinen får sköta de tyngsta lyften. 20-årige Jonathan Henningsson från Borgstena utanför Borås är dock en hejare på att ta i själv också – i slutet av oktober slog han till rejält i tävlingen World Benchpress Championchips 2021.

Den unge föraren lyfte inte mindre än 195 kg – 20 kg över sitt officiella personbästa – och tog därmed en silvermedalj i klassen Jr- 83 kg.

I mitten av november var det dags igen. Den här gången vann Jonathan guld i JSM i 93-kilosklassen när han lyfte hela 200 kg.

Så mycket behöver han inte hantera till vardags. Jonathan Henningson arbetar som maskinförare på Borgstena Dumpertransport – som startades av hans farfar Lars och drivs av hans pappa Tomas.

– Det är ingen lätt uppgift att fortsätta som tredje generation med två framgångsrika föregångare. Men Jonathan har gått sin egen väg och skapar sig ett eget namn. Han märks inte men är inte rädd för att ta plats om han behöver. Han jobbar på, vill utvecklas och ser och lär, kommenterar Björn Gabrielii.

Som så många andra som föds in branschen startade Jonathan tidigt. Hans första jobb bestod i att pumpa över olja från fat till dunk när maskinerna på bygget skulle servas. Nästa steg blev att köra den traktorreggade dumpern "Lille skutt" och att harpa matjord i den egna massåtervinningen.

På gymnasiet var det grävmaskiner (och styrketräning!) som gällde och numera sitter han alltsomoftast i en 30-tonsmaskin på olika byggen i Västsverige.

– Han är en uppskattad maskinist med en ödmjuk inställning. Utan att för den skull falla offer för jantelagen, säger Björn Gabrielii.

Han tecknar bilden av en trygg och stabil ung man som är medveten om sitt eget värde.

– Med den inställningen och med sin egen skolgång nära i minnet är han nu också en uppskattad och omtänksam handledare för nya praktikanter i firman. 

Trots att Jonathan bara 20 år gammal har han mycket att förmedla till de som är på väg in i branschen, förklarar Björn Gabrielii.

– Han är omhändertagande, har tålamod och är bra på att förklara. Han har modet att lära ut helt enkelt!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.453