23948sdkhjf

EMS gläds åt rusch efter grävare

Lennart Edling, vd för EMS Group, hade stora förhoppningar på 2021. Med facit i hand är resultatet bättre än väntat. Det har varit ett bra år för Takeuchi och i slutet av året har inte minst de nya hjulgrävarna från Hyundai rullat ut till kunderna i snabb takt.

Vi räknade med att maskinförsäljningen skulle ta fart efter ett avvaktande 2020 och beställde därför fler maskiner än vi säljer under ett normalår. Det är vi tacksamma för i dag, men det har ändå inte riktigt räckt till för att möta efterfrågan. Viss komponentbrist hos tillverkarna har tyvärr försenat leveranserna av maskiner generellt i hela branschen med långa leveranstider som följd, säger Lennart Edling.

Bristen på maskiner blev inte mindre av att en sändning Takeuchigrävare – två vardera av TB210, TB260 och TB290-2 – fanns med bland de cirka 18 300 containrar som fanns ombord på den 400 meter långa Ever Given när hon fastnade i Suezkanalen 23 mars.

Maskinerna var väldigt efterlängtade när de anlände till Sverige ungefär 120 dagar försenade och i dag arbetar något så sällsynt som sex maskiner i en väldigt exklusiv Suez Edition ute hos våra kunder, säger Lennart Edling.

Säljaren Martin Olsen bekräftar bilden av ett år med mycket bra försäljning. Det blev dessutom en väldigt rolig avslutning på året i och med att Hyundais nya hjulgrävarserie kom på plats.

Först ut var HW140A och HW160A som just börjat rulla ut till kunderna. Närmast på tur står kortrumpan HW170ACR som förmodligen kan börja levereras strax efter årsskiftet.

Kunderna har verkligen tagit till sig maskinerna utan att ens se dem i verkligheten. Exempelvis har vi sålt åtta exemplar av den nya kortrumpan utan att köparna vare sig sett, än mindre provkört maskinerna. De får en väldigt fin maskin hela vägen från motvikt till skopa, säger Martin Olsen.

Han lyfter bland annat fram att standardutrustningen från fabrik uppgraderats rejält, bland annat bomfjädring, automatisk grävbroms, och spakstyrning.

Men den kanske mest anmärkningsvärda ordern gäller Takeuchi där High Score Entreprenad – med mer än 75 maskiner köpta från EMS genom åren – beställt elva exemplar av den nya TB257FR. Med sina dryga 5,5 ton är den bland annat tänkt att användas vid installation av enskilda avlopp och grävning för fiberinstallationer. Hög tipphöjd på minst 3,7 meter gör att den kan hantera de stora kabelrullarna samtidigt som den sidoförskjutbara bommen gör det möjligt att gräva både till höger och till vänster med bibehållen stabilitet utan att maskinen behöver flyttas.

Kunderna uppskattar också det minimala överhänget bak som gör att maskinen kan roteras varvet runt nästan helt innanför larvbandens bredd när bommen är i upprätt läge, säger Martin Olsen.

Han passar för övrigt också på att slå ett slag för företagets egna skopserie som nyss lämnat ritbordet och finns i ett brett urval av såväl modeller som storlekar.

Maskinerna i all ära. Lennart Edling betonar att en högprioriterad strategi är att förstärka och förbättra tillgängligheten för service och reservdelar. Samtidigt finns ambitioner att öka försäljningen i bland annat Norrland och andra regioner där närvaron i dag inte är så hög.

Vi jobbar vidare med att utveckla supportfunktioner. Vi har nästan fördubblat organisationen för fältservice i Stockholm, och förstärkt i Gävle och Uppsala liksom i Sundsvall och Göteborg. Det är viktigt att vi kan nå ut till kunderna snabbt och där spelar antalet fältmekaniker stor roll, säger Lennart Edling.

Pandemin har ju inte bara påverkat tillgången på maskiner utan också tillgången på reservdelar. Det har vi försökt möta genom att även här bygga ett lager som både innehåller fler olika komponenter och i många fall ett större antal delar än tidigare. Parallellt har vi också förstärkt bemanningen på reservdelssidan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.238