23948sdkhjf

Efter regeringens förslag – Byggföretagen efterlyser närmare samarbete

Både Maskinentreprenörerna och Byggföretagen välkomnar regeringens nya förslag om bättre utbildningsmatchning. Men Byggföretagen önskar även ett närmare samarbete mellan branschen och yrkesprogrammen.

Regeringen gick i slutet av januari ut med ett förslag att arbetsmarknadens behov ska få större betydelse för hur gymnasieutbildningarna dimensioneras. Både inom gymnasieskola och komvux på gymnasial nivå. Meningen är att det ska bli lättare för unga och vuxna att etablera sig på arbetsmarknaden. Maskinentreprenörerna som är i stort behov av kompetent personal har sagt att de ser positivt på förslaget. Även Byggföretagen välkomnar lagförslaget och säger att det är viktigt att studera till exempelvis väg- och anläggningsarbetare oavsett var man bor i landet.

– Det är viktigt för våra medlemsföretag där 64 procent har svårast att få tag på just yrkesarbetare. Men det är också viktigt för Sverige om vi vill få till stora satsningar inom industri och infrastruktur, säger Elin Kebert, kompetensförsörjningsexpert på Byggföretagen, i ett pressmeddelande.

Byggföretagen ställer sig dock frågande om lagförslaget kommer innebära att antalet platser inom yrkesprogrammen ökar, men även hur fler ska fås att välja bygginriktning. De tror inte att det räcker med mer information om vilka utbildningar som leder till jobb. För att ytterligare öka attraktiviteten i en utbildning vill de därför se ett närmare samarbete med branschen.

– Unga i dag vet redan att det finns goda jobbmöjligheter inom bygg, men vi behöver visa hur bred branschen är. En viktig pusselbit som saknas i regeringens förslag är branschens möjlighet att påverka kvaliteten i utbildningarna. Helt centralt för att fler ska vilja läsa bygg är hur utbildningen bedrivs på skolorna. Här är allt från innehåll och lokaler till värderingar viktiga, säger Elin Kebert.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094