23948sdkhjf

De vill skapa en säkrare arbetsplats: “Bry dig, gå inte förbi”

Övning i riskobservationer ska göra arbetsplatserna säkrare hos YIT. Genom att låta sin personal översätta sina presentationer vill man även få med sig de underentreprenörer som talar ett annat språk än svenska.

Flera företag i byggbranschen håller egna återkommande säkerhetsdagar- och veckor. Ett av dem är YIT vars arbetsmiljövecka har tre fokusområden; “ta hand om dig själv”, “ta hand om din utrustning” och “bry dig, gå inte förbi”. YIT skriver i en kommentar att den sistnämnda syftar på att se risker innan en olycka inträffar, samt att bry sig om sina kollegor.

– Vi vet att många av de olyckor som uppstår beror på våra beteenden. Tillsammans kan vi uppmärksamma beteenden som riskerar att orsaka en olycka eller tillbud. Därför är det viktigt att vi alla hjälps åt. Om vi gör många observationer och åtgärdar problem i sin linda kan vi förhindra att situationen eskalerar och blir farlig, säger Mona Jansson arbetsmiljöchef på YIT i Sverige, i ett uttalande.

Under arbetsmiljöveckan på YIT kommer företagets alla anställda få öva i att göra observationer, både där man ser att det går rätt till, men även fall där en situation kan leda till en olycka. För att även få med sig underentreprenörer i arbetsmiljöarbetet översätter YIT med hjälp av sin personal sina presentationer till de språk som talas på byggarbetsplatserna.

–  YIT har haft en nedåtgående trend i olyckor som leder till frånvaro från jobbet de senaste åren. Genom att ha regelbundna säkerhetsgenomgångar och att uppmuntrar alla att ”tänka efter – före ” i varje arbetsmoment vill vi fortsätta den trenden, säger Mona Jansson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
  • Projektledare
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Byggföretagen försvarar sig mot Byggnads anklagelser
De roddar infrastruktur mitt i ett fornminne
Ramirent köper företag
Maskinias VD presenterar: Ny kontroll till Case hjullastare
Svordomar och storordrar på veckans lista!
BDX renodlar – startar entreprenadbolag
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.172