23948sdkhjf

Ny metod för att sortera ut de bästa metallegeringarna

Forskare vid KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, har hittat en ny metod för att effektivt och på ett billigare sätt sortera ut vilka metallegeringar som klarar kraven.

Vilka material vi använder är av stor betydelse och blir allt viktigare och viktigare. Forskare vid KTH har sett att AI, artificiell intelligens, kan användas för att utveckla framtidens material som håller måttet.

Med hjälp av AI-metoden har forskarna kunnat sortera ut 17 optimala legeringar, så kallade högentropilegeringear, bland miljontals.

Dessa legeringar har potential att möta det framtida behover tack vare egenskaper som hög hållfasthet, hårdhet, bra slitstyrka samt korrosionsbeständighet. Två legeringar stod ut bland de 17. De hade extremt låg värmeutvidning, vilket är önskvärt för högtemperaturapplikationer.

Vanligtvis tar arbete med legeringsdesign cirka två år, men med denna nya metoden tog arbetet endast några månader.

Stefan Bauser är universitetslektor vid KTH. Han menar att det är hög tid att göra något när det kommer till en grönare värld – materialutveckling är ett av dem.

– För att fortsätta övergången till en hållbar ekonomi och nå de globala klimatmålen behöver vi agera. Ett av de sätt på vilket vi kan göra det är genom utvecklingen av nya material, säger han i ett pressmeddelande.

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125