23948sdkhjf

Var 2022 ett "mörkt år för det svenska nyföretagandet"?

Allt färre startar eget, det uppger Visma Spcs som betecknar 2022 som ett ”mörkt år för det svenska nyföretagandet” och efterlyser regeringsåtgärder så att fler ska våga ta steget.

Det finns många företag i Sverige, enligt programvaruleverantören Visma Spcs finns det ungefär en miljon registrerade hos Bolagsverket; merparten av dessa är små, med upp till nio anställda.

Visma Spcs noterar också att en Sifoundersökning visar att 33 procent av svenskarna drömmer om att bli egenföretagare och slår fast att samhället behöver fler företag.

– Varje person som tar steget till eget är viktig, eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, i ett pressmeddelande.

Visma Spcs ser dock med oro på det gångna året, som de beskriver som ett ”mörkt år för det svenska nyföretagandet”.

Man hänvisar bland annat till statistik från Bolagsverket som uppges visa att antalet nystartade bolag sjönk med sex procent 2022.

– Nu måste regeringen omedelbart se till att företagare får ett lika bra skyddsnät som anställda så att fler vågar förvandla sin passion till en företagsidé, säger Boo Gunnarson.

Enligt Visma Spcs beror minskningen sannolikt på räntehöjningar, stigande inflation samt höga priser på energi och drivmedel till följd av Rysslands invasion av Ukraina.

– Småföretagen är landets ryggrad. Vi vet att kriser kan skapa nya möjligheter för kreativa entreprenörer. Nu måste beslutsfattarna ta vara på den kraften för att trygga sysselsättningen och välfärden, säger Boo Gunnarson.

Enligt pressmeddelandet är situationen värst på Gotland, där antalet nya företag minskat med 18 procent. I Jönköpings län är minskningen tio procent och i Kalmar och Södermanlands län nio procent.

Det finns också län som visar positiva siffror; i Norrbotten har antalet nystartade företag ökat med tolv procent.Antalet nya aktiebolag minskade med fyra procent 2022. Visma Spcs noterar att denna bolagsform skiljer på företagets och den privata ekonomin och att riskerna därmed sänks.

Man konstaterar också att många större företag och offentlig verksamhet ofta förväntar sig att i första hand kunna göra affärer med aktiebolag.

– Den som startar aktiebolag tenderar ofta att satsa mer och långsiktigt på sitt företagande. Med färre nya aktiebolag går kommunerna miste om potentiella jobbskapare och skatteintäkter, säger Boo Gunnarson.

Enligt Visma Spcs är det ofta oro för den egna ekonomin om företaget skulle gå dåligt som gör att man avstår från att starta eget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078