23948sdkhjf

Grusföretaget investerar för ökad återvinning

En ny anläggning ska underlätta återvinning, öka självförsörjningen och ge nya försäljningsmöjligheter. Det uppger Roma Grus.

Det gotländska familjeföretaget Roma Grus, som levererar byggmaterial, asfalt och betong, meddelar att man efter flera års samarbete med leverantören CDE nu investerat i en ny tvättanläggning.

– Roma Grus har investerat stort i att utveckla hållbara verksamhetsprocedurer under de senaste åren, och det här projektet är en viktig del av vår process att uppnå våra högt satta mål inom hållbarhet, säger anläggningschefen Emil Höglund i ett pressmeddelande.

Man betonar att återvinning är särskilt viktigt för företag som verkar på en ö, i dagsläget hämtas till exempel sand från fastlandet, något som beskrivs som både dyrt och icke-hållbart.

Enligt företaget ska en ny tvätteknik göra det möjligt att omvandla till exempel bygg- och rivningsavfall till resurser.

Den nya anläggningen ska också göra det möjligt att erbjuda tvättad sand och makadam som lämpar sig för betongproduktion som ett alternativ till jungfruliga material.

Enligt Roma Grus innebär investeringen att man kommer att kunna erbjuda nya produkter men också att den nuvarande produktlinjen får en högre kvalitet, till exempel för att man ska kunna skrubba och ta bort stenfragment från sanden.

–Vi kommer att erbjuda hållbart utvunnen betong, färdigblandat betonggrus och olika typer av byggmaterial. Vi känner att detta är en ny era för Roma Grus och att CDE är en pålitlig partner på resan mot våra mål, säger vd Magnus Lindby i pressmeddelandet.

Han tillägger att tekniken inte bara garanterar att Roma Grus uppnår sina egna mål, utan också att kommande nya direktiv uppfylls.

–Lösningen med CDE kommer att hjälpa Roma Grus att implementera den cirkulära modell vi strävar efter, samt hjälpa oss att följa all lagstiftning, vilket kommer förhindra att jungfruliga material bryts och levereras till marknaden efter 2025. Brytning av åsgrus är särskilt skadligt för Gotlands grundvattenlager, och vi har ett starkt fokus på att skydda ön som vi bor på.

Tvättanläggningen består av CDE:s patenterade primära R4500-siktmaskin med en integrerad Infinity P2-75R ProGrade-sikt, AggMax-skrubbningsteknik och ett klassificeringssystem av den senaste tekniken med en integrerad Infinity H2-60-sikt och en RotoMax-log washer, en Evowash-sandtvättsanläggning med en Counter Flow Classification Unit (CFCU 200) samt transportband för förflyttning och lager.

Den inkluderar också en AquaCycle-high-rate-förtjockare, som ska kunna återvinna upp till 90 procent av processvattnet så att det kan återanvändas direkt i systemet.

Roma Grus lyfter också fram att AquaStore-vattenlagret och -pumpsystemet återvinner det uppsamlade vattnet runt tvättanläggningen, och att en Flocstation levererar polyelektrolyter till AquaCycle för att underlätta uppsamling av slam och återvinning av vatten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078