23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Manitou MLA-T 533 145 V+ blev ett lyft för Ingelstorps Mjölk

Timmarna blev fler och fler på Anders Levahns traktor med frontlastare på Ingelstorps Mjölk, och han insåg att han behövde förstärka maskinparken med en maskin som var konstruerad för att klara alla lyft som dagligen sker på en djurgård.

Efter att ha fått testa en Manitou MLA-T 533-145 V+ som demomaskin från Scantruck AB ett tag så bestämde han sig, och i februari i år kom den nya maskinen.

Vi hälsar på honom en vacker försommardag i slutet på maj för att kolla vad han tycker on sin senaste investering.

 

500kor, tre anställda och fem mjölkningsrobotar

Ingelstorps Mjölk har 500 djur totalt, varav 240 mjölkande fördelat på två olika gårdar. Mjölkdjuren av rasen Holstein bor på en vacker och välskött gård i Gullspångs kommun i östra Skaraborg, rekryteringsdjuren håller till på en gård i Finnerödja som ligger i Laxå kommun. Tre anställda, en fjärde är på väg in, och fem mjölkningsrobotar är hjärtat i verksamheten som odlar på 450 hektar och därtill har 100 hektar skogsmark. Förutom duktiga anställda kräver en sådan här verksamhet naturligtvis en del maskiner berättar Anders Levahn som äger gården tillsammans med hustrun Carina.

- Vi har tre Valtratraktorer samt plog, harv, frösåmaskin och gödningsspridare. Vi lejer in sådd och tröskning. Dessutom har vi en minilastare. Maskinparken innan vi skaffade den nya maskinen innebar väldigt mycket arbete med traktor med frontlastare, och det var inte riktigt optimalt utan vi var på jakt efter något som höll bättre och var mer anpassat för lyft helt enkelt, förklarar Anders Levahn.

 

”Nu har vi en rejälare maskin som verkligen är byggd för att lyfta”

När Anders Levahn kom i kontakt med Johan Bawelin på som arbetar som säljare på Scantruck AB så ordnade han så att de fick testa en Manitou MLA-T 533-145 V+. Det är en midjestyrd maskin med 145 hästkrafter med teleskopiskt utskjut som kan lyfta 3300kg hela 5,2 m högt. Utan att använda utskjutet lyfter maskinen 5000kg. Maskinen är en kompromiss mellan en hjullastare och en teleskoplastare, där den har hjullastarens midjestyrning och goda sikt, och samtidigt precis som en teleskoplastare når högre upp tack vare utskjutande bom.

Anders och hans anställda fick hem en maskin för demokörning på gården under en tid, och eftersom den föll alla i smaken så bestämde de sig för att slå till. De har inte ångrat sig.

- Nu har vi en rejälare maskin som verkligen är byggd för att lyfta med kontinuerligt. Den är utrustad med blockuttagare, gafflar, skopa, storsäckslyft samt balspjut, och redskapsbyten sker snabbt och enkelt tack vare ECS tryckreduceringen. Dessutom är den utrustad med hitchkrok så den klarar att dra en hel del också, men precis som att traktorerna inte är konstruerade för att lyfta hela dagarna så har vi inte köpt in den här för att dra tunga last med den, konstaterar Anders.

 

Håkan uppskattar att lastarmsfjädringen enkelt kan stängas av

Maskinens huvudsakliga uppgifter hittills har varit att lasta foder, plocka sten och köra gödning i vårbruket, och fram tills nu har den skött alla uppgifterna med bravur. Håkan Stark arbetar som anställd på gården och är kanske den som tillbringat mest tid i maskinen.

- Vid ett tillfälle hängde jag på fyra säckar gödning som väger 600kg styck, det hade jag inte ens övervägt med traktorn men nu gick det hur enkelt som helst. Den extra räckvidden gör det enklare att lasta foder i matarborden och jag kan stapla halm högre än tidigare. Dessutom uppskattar jag att man enkelt kan stänga av lastarmsfjädringen med ett knapptryck. Det är användbart när man snittar en säck, och slipper att lasten fjädrar upp. Enkla och tydliga knappar i stället för invecklade menyer för de vanligaste funktionerna är också en uppskattad grej, sammanfattar Håkan.

 

En ypperlig maskin för en modern djurgård

Även Anders Levahn är nöjd med sin investering. Maskinen har en smidig och bra hydraulik och tyst hytt med bra komfort. Att åka mellan gårdarna går alldeles utmärkt trots att det är några mil eftersom maskinen kan köra i 40km/h.

- Det är en ypperlig maskin för en modern djurgård, och även kontakten med Scantruck har fungerat felfritt. Det är enkelt att få tag i dem, de kommer ut när det behövs samt deras säljare ringer fortfarande och kontrollerar hur allt fungerar trots att affären är uppgjord och klar. Det uppskattar vi naturligtvis hos en säljare, avslutar Anders Levahn.

 

Scantruck AB
Metallvägen 61
195 72 Rosersberg
Upplands Väsby kommun
Sverige
VAT nummer: SE5569914004

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.156