REPORTAGE

Både hängslen och livrem

"Det är en revolution, det är två instrument i ett – en totalstation och en skanner."

Grävmaskinen rensar upp i sjön

En flytande grävmaskin beväpnad med en ombyggd släpräfsa ska rädda en välkänd fågelsjö från den lömska vattenaloen – växten som invaderat sjön och trängt ut både fåglarna och deras mat.

Så ska inkräktarna stoppas

Den vackra men vidrigt doftande vattenaloen gick snabbt från en sällsynt men välkommen gäst till en överväldigande fiende som måste bekämpas – ett krig som bedrivs med hjälp av grävmaskin.

Jättejordfräs gav Limsjön nytt liv

Limsjön återskapades med hjälp av en jättejordfräs, vintervindarna spelade också en viktig roll när en av Dalarnas bästa fågelsjöar restaurerades för snart 30 år sedan.

Isak valde grävaren före skolan

Isak Öberg visste vad han ville, 16 år gammal hoppade han av skolan och nu är grävmaskinen hans andra hem, ett hem han specialanpassat med avtagbar ratt, blixtljus och utskurna mattor.

En blå Cat smyger i mörkret

”Gula maskiner” heter det ju, även om det finns en del andra varianter. Det är dock inte ofta man får se blå grävare, särskilt inte när det gäller Caterpillar. Leveranstidningen Entreprenad hittade dock just en sådan – i Stavaträsk.

Lastbilskranar på banan igen

Cranab har återupptagit produktionen av lastbilskranar efter nästan 15 års uppehåll, kranar för både skog och återvinning ska lyfta företaget. – Lastbilskransdelen har störst potential att expandera.

Med näsa för maskiner

Svårflirtade engelsmän, tyfoner på sydkinesiska sjön och så den där sydafrikanska dumpern som man råkade få syn på...

Tatran tar täten

"Vi kunde se hur de pendlande axlarna stod ut åt alla håll – det kändes helt underbart."

Svårt skydda sig mot stölder

Carlssons Lastmaskiner försöker skydda sig mot stölder, ett uppdrag som kan kännas hopplöst. Företaget rekommenderar ändå att man inte ger upp. – Alla borde ringa polisen, även om det bara handlar om fem liter eller om något gått sönder.

Färre faror för förarna

Säkerheten står överst på listan när Carlssons Lastmaskiner rensar berg i gamla gruvbottnar. Säkerhetsrutor, utbildning och hjälpsamma hundar ska minska risken för dolor.

Skärgårdshjärtat bultar för entreprenad

Vrångö Transport domineras av renhållning, firmans vd föredrar dock entreprenad – det finns gott om grävjobb ute på ön och det går lika bra att leda företaget från grävmaskinshytten. "Det passar mig bra att köra maskin."

Roland tog maskinerna till ön

En dykare köpte en traktor och vips blev han entreprenör också, behovet av maskiner var skriande och Vrångö Transport spelade en viktig roll när Göteborgs södra skärgård moderniserades. I år firar företaget 50 år.

Strikt sophämtning i skärgården

Med tre färjor och åtta lastbilar ser Vrångö Transport till att renhållningen i Göteborgs södra skärgård fungerar som den ska. "Vi samlar verkligen in ALLT."

1

Djupgrävardrömmen blev sann

Kenneth Kolviken och Patrik Backström förverkligade sin dröm om en clamshellgrävare, nu står 42-tonnaren och lyfter ett schakt i Göteborg men vägen dit har varit lång. "Det är ett väldigt stort steg för två småskuttar."

Höga fjäll och blöta backar

En grävmaskin, en borrigg och en hjullastare har tagit sig upp på kalfjället, det är blött och det är brant men Taubane Teknikk har koll på hela kedjan även om de fick ta hjälp av helikopter när det skulle gjutas.

Våga vara jobbig

Skatteverkets råd - våga ta de där jobbiga samtalen.

Kolla upp din beställare

Är beställaren seriös eller inte? Så här hittar du informationen.

Mats suger på sitt jobb

"På många ställen är det omöjligt att gräva, det går bara med handkraft – eller med den här maskinen."

Stenhårt schema i täkten

"Det är norra Europas största larvburna kross."

Skopan i backen vid världens fredligaste gräns

En smidig maskin kommer väl till pass på de trånga tomterna i Haparanda, Peter Koivurova trivs som fisken i vattnet i sin fyratonnare. – Det här är ”grävarnas Rolls Royce”.

Ölands största sandlåda

Skört kalkberg och rejäl småländsk granit när 50 000 kvadratmeter terrasseras.

Bullriga gamlingar på Åsele marknad

"Det här vore helvetes roligt även om det inte kom en enda käft."

Varde ljus på fjället

Tobias Viklund har en arbetsplats utöver det vanliga.

Sänd till en kollega

0.148