23948sdkhjf

Byggföretagen efterlyser förlängning av branschskoleförsöket

Byggföretagen uppmanar Skolverket att utvärdera försöket med branschskolor och kräver att regeringen förlänger försöksperioden till 2027.

Elin Kebert, expert inom kompetensförsörjning Byggföretagen, betonar branschskolornas betydelse för att säkerställa kvalificerad arbetskraft inom bygg- och anläggningsbranschen. Kebert framhåller att yrkesroller som golvläggare, plåtslagare och murare kräver specialutbildade lärare och samarbete med branschen.

– Även om det råder stor brist på dessa yrkeskompetenser är det svårt för alla gymnasieskolor och vuxenutbildningar att ha rätt kompetens på skolan. Därför är branschskolorna ett så viktigt komplement, säger hon.

Byggföretagen rapporterar att branschskoleförsöket har fått ett positivt gensvar inom bygg- och anläggningsbranschen. Kebert påpekar att medlemsföretagen behöver säkra kompetensförsörjningen, då det råder en omfattande brist på samhällsbyggare. I Stockholm-Mälardalsregionen uppskattas rekryteringsbehovet vara cirka 7 000 individer per år fram till 2030.

Försöksverksamheten med nio olika branschskolor har pågått sedan 2018. Byggföretagen önskar att regeringen tillsätter medel i vårändringsbudgeten och förlänger branschskoleförsöket till 2027 samt att reglerna kring branschskoleförsöket förtydligas och förenklas. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08