23948sdkhjf

Byggföretagen: Fehmarn Bält-förbindelsen kräver ökad kapacitet

Byggföretagen i Syd varnar för överbelastning av Sydsveriges järnvägsnät om kapaciteten inte ökar i takt med Fehmarn Bält-förbindelsens påverkan. 

Fehmarn Bält-förbindelsen mellan Danmark och Tyskland förväntas revolutionera järnvägens förutsättningar och öka trafiken betydligt. I en debattartikel i bland annat Barometern, framhåller Byggföretagen i Syd att denna förändring kommer att leda till ett mer överbelastat järnvägsnät i Sydsverige om inte kapaciteten ökar i enlighet.

Företrädare för Byggföretagen i Syd skriver: ”Behovet av ökad kapacitet på järnvägen går inte att trolla bort. Vår bedömning är att Sydsverige i dag står inför två olika framtidsscenarion: Att få politiken på riksnivå att prioritera järnvägen – eller tvingas leva med försenade eller inställda tåg och att den gröna omställningen med varutransporter från väg till järnväg uteblir.

Byggföretagen i Syd menar vidare att Tidöpartiernas beslut att avbryta planeringen av nya stambanor innebär en kraftig motgång för järnvägskapaciteten i regionen. De påpekar att utgångspunkterna för Sverigeförhandlingen kvarstår och att Sydsverige måste anpassa sig till den ökade kapacitet som Fehmarn Bält-förbindelsen medför.

För att möta denna utmaning påpekar Byggföretagen i Syd att regionens tillväxt är starkt kopplad till storleken på den lokala arbetsmarknaden. En större arbetsmarknadsregion är förknippad med högre tillväxt än en mindre. De betonar även att tänkta stationsstäder och närliggande kommuner har långtgående planer för att hantera bostadsunderskottet i samband med den ökade kapaciteten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078