23948sdkhjf

Byggföretagen: Så kan branschen hållas igång under krisen

Bostadsbyggandet minskar, Byggföretagen vill därför att offentliga beställare får styra mer resurser till andra delar av bygg – mer elnät, mer VA-upprustning och mer infrastruktur.

Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd är pessimistisk inför det kommande året.

– Investeringarna i nya bostäder är nere på samma nivåer som vid millennieskiftet. Vi befinner oss i en syrefattig tillväxtmiljö som kväver bostadsmarknaden, säger hon i ett pressmeddelande.

Enligt branschorganisationens konjunkturprognos påbörjas byggnationen av 23 600 lägenheter och småhus under 2024. Det räcker dock inte särskilt långt med tanke på att det enligt behövs 67 300 nya bostäder årligen till och med 2030, noterar Byggföretagen.

– Bostadsunderskottet växer för varje år som nybyggnationen sjunker, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Enligt Byggföretagen driver den stigande räntan byggherrarnas kostnader samtidigt som den minskar hushållens köpkraft. Man räknar dessutom med att styrräntan kommer att höjas till 4,25 procent innan räntan börjar sänkas under sommaren 2024.

Byggföretagen noterar dock att bilden är ljusare när det gäller anläggnings- och lokalbyggandet. Prognosen där är en ökning med elva procent 2023, och två procent till 2024.

Organisationen ser också att de gröna satsningarna i norra Sverige drar upp anläggningsbyggandet och förklarar att de privata anläggningssatsningarna prognosticeras öka med nio procent under 2023 och ytterligare sju procent under 2024.

– Byggmarknaden är tudelad. Dels när det kommer till olika former av byggande. Dels mellan olika regioner. Bostadsbyggandet går som sämst där befolkningen är som störst, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

– Därför bör offentliga beställare redan i dag ges möjlighet att styra mer resurser till upprustning av VA-system, elnät och annan infrastruktur. Det håller i gång byggbranschen när bostadsbyggandet sjunker.

Byggföretagen noterar också att antalet varsel kraftigt ökat nu i höst, men att byggarbetsmarknaden än så länge håller emot krisen i bostadsbyggandet.

Sysselsättningen i bygg- och anläggningsbranschen minskade från 328 800 sysselsatta 2022 till 312 400 sysselsatta 2024, noterar Byggföretagen.

– När byggbranschen bromsar in så smittar det av sig på fler branscher. Det finns också en risk att många byggnadsarbetare väljer att lämna för andra jobb. Därför krävs skarpa åtgärder för öka bostadsbyggandet snarast möjligt, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Byggföretagens bedömning är att Sveriges BNP kommer att minska med -0,9 procent 2023 för att vända upp och öka med 0,5 procent 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066