REPORTAGE: Hemvändaren - en rostig men kär maskin
Vännäsby. Kaj Johansson Åkeri AB har många år på nacken vid det här laget och ända sedan starten för över 60 år sedan har det varit bröder inblandade.
– Farfar Gösta och hans bror Rune startade företaget 1960 tillsammans med vår pappa Kaj, säger Per-Jonas Johansson, vice vd och affärsområdeschef för Täkt och Maskin.
– Efter farfar och hans bror tog pappa Kaj och hans bror Bo över företaget.
I dag är det Per-Jonas som äger och driver företaget tillsammans med sin bror Stefan, som är vd.
När dagens bröder tog vid 2007 var lingrävarnas tid sedan länge förbi. Nu har dock en av de grävare som var med när det begav sig hittat hem igen.


Skönheten, en Landsverk L57 från slutet av 1950-talet, står bakom huvudkontoret i Vännäsby när Entreprenad tittar förbi – lite lätt översnöad bredvid en betydligt modernare dumper.
– Den första ägaren var Br. Sandström AB, vi köpte den i början av 1960-talet, berättar Per-Jonas Johansson.
Lingrävaren hängde sedan med i närmare 20 år innan den såldes till en bonde i Robertsfors.
Där hade den kanske stannat livet ut om inte André Hedlund, välkänd västerbottnisk maskinsamlare nosat upp den på en av sina spaningsturer.
– Han ringde till mig och sa att eftersom det var vi som ägt den är det vi som borde köpa tillbaka den, berättar Per-Jonas Johansson.
Tipset landade väl, bröderna Johansson var mer än villiga att slanta upp för den gamla grävaren.
Säljaren var dock inte helt med på noterna.
– Han var nog rätt förtjust i den han med för jag har fått förhandla i fyra år, ler Per-Jonas Johansson.
Bonden – samma person som köpte maskinen 1981, gav med sig till slut och släppte guldklimpen, som han använt till skogsdikning.
Maskinen, som stått overksam i tio år, hämtades med visst besvär. Den stod långt ute på en åker men kunde till sist fraktas de 8-9 milen till Vännäsby.
Där hittar vi den på årets mörkaste dag, Per-Jonas Johansson slår på billyktorna för att lysa upp 1950-talisten lite bättre.
Det är en riktig slitvarg som hittat hem till Vännäs – Kaj Johansson hade stor nytta av lingrävaren under 1960- och 1970-talen.
– Den användes till alla typer av väg- och anläggningsjobb, i början av 1970-talet gjorde vi mycket kraftverksjobb åt Vattenfall, jag tippar till exempel att den var med i Rebnis utanför Arjeplog, där vi jobbade med en hel del tunnlar under åren 1969-1974, säger Per-Jonas Johansson.
Han kan vara rätt säker att just det här exemplaret var med eftersom företaget inte hade så många grävare på den tiden.
Annat är det i dag; Kaj Johansson räknar in cirka 60 entreprenadmaskiner, med allt från grävmaskiner, hjullastare och bandschaktare till vältar, hyvlar och dumprar.
På entreprenadsidan gör man det mesta inom väg- och anläggning, det blir också en del rivning.
En växande sektor är uthyrning av maskiner, främst med förare, företaget har dessutom egna bergtäkter i Umeå/Vännäsregionen och entreprenadverksamheten utgår från Umeå-regionen med en radie på ungefär 30 mil.
På åkerisidan finns 120 enheter i koncernen, med flisbilar, tankbilar, foderbilar, lastväxlare, anläggningsbilar, maskintrailer samt sopbilar via bolaget Allmiljö, som har renhållningsuppdrag i närmare 30 kommuner runt om i Sverige.
Nu får den moderna maskinparken alltså sällskap av en lite rostig farfar, en gamling med utslagen ruta, vilande linor och snö på taket.
– Det som är extra roligt att dekalen från vår tid finns kvar – det står ”Br. Johansson Kvarnlund”, och det var ju där allt började, kommenterar Per-Jonas Johansson.
Det som är extra roligt att dekalen från vår tid finns kvar.
Den lite slitna dekalen är också anledningen till att det inte blir tal om att lacka upp maskinen.
– Men vi ska se över den lite, det ska bli riktigt roligt, säger Per-Jonas Johansson.
Diagnosen just nu är att bränslepumpen måste renoveras, tummarna hålls dock för att motorn för övrigt ska vara hel.
– Vi får se vad vi behöver fixa till, i övrigt är det inget fel alls, mer än någon ruta som behöver lagas, säger Per-Jonas Johansson.
Tanken är att rusta upp maskinen och ställa fram den så att den syns – som en symbol för företaget och dess dryga 60 år.
– Den här måste vi ju visa upp, ler Per-Jonas Johansson.
Han var bara sex år när just den här grävaren såldes bort och konstaterar att det var si och så med arbetsmiljön i dåtidens maskiner – det ser minst sagt obekvämt ut i hytten.
Han tippar också att den är rätt svår att köra för dagens förare.
– Men vi hoppas att vi ska få den körbar – och då måste vi ju starta upp den!
Per-Jonas, som suttit bakom spakarna sedan barnsben, har bemästrat alla maskiner han försökt sig på hittills. Han har dock aldrig fått chansen med en lingrävare förut.
– Det är klart att jag ska försöka, vi får väl se hur det går!
Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.