23948sdkhjf

"De som försöker fuska ska inte göra sig besvär i vår bransch"

En ny standard ska säkra kompetensen i byggbranschen, bakom projektet står Byggföretagen, Byggnads, Rådet för Byggkompetens, Svensk Byggtjänst, Byggherrarna, Byggcheferna och Håll Nollan.

Nu lanseras ”Kvalitetssäkrad Kompetens” - ett nytt program med syfte att utveckla ett standardiserat sätt att definiera, kvalitetssäkra och registrera kompetenser i byggbranschen.

Bakom projektet står Byggföretagen, Byggnads, Rådet för Byggkompetens, Svensk Byggtjänst, Byggherrarna, Byggcheferna och Håll Nollan.

– Byggbranschen ska vara attraktiv, sund och säker. Nu tar vi tillsammans ett viktigt steg för att bidra till en bättre arbetsmiljö och säkerhet samt minska fel och brister i byggprocessen, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen, i ett pressmeddelande.

Förhoppningen är att implementera och permanenta en standard för hela samhällsbyggnadssektorn.

– Vi hoppas att det här blir ett viktigt verktyg för att få mer ordning och reda och bättre arbetsmiljö i branschen. Syftet är enkelt, ingen ska kunna bluffa med kompetensbevis. De som försöker fuska ska inte göra sig besvär i vår bransch, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Initiativet till Kvalitetssäkrad Kompetens har tillkommit eftersom det i nuläget är svårt för branschens aktörer att säkerställa kompetensen hos arbetstagare, chefer och arbetsledande personal. Det är inte heller enkelt att kontrollera att lagkrav och andra krav efterlevs. Detta försvårar rörligheten av kompetens inom och utanför branschen. Otydliga kompetenskrav har också öppnat upp för oseriösa aktörer och osund konkurrens.

Först ut i programmet är tre standardiserade kvalifikationer inom arbetsmiljöområdet, som under en treårsperiod ska utvecklas och tas fram kunskapsprov för. Konkret handlar det om kompetensområdena lastkopplare, byggarbetsmiljösamordnare P/U samt asbest. Förhoppningen är att framöver gå vidare och kvalitetssäkra andra kompetenser inom byggbranschen.

Dagens sju aktörer bakom projektet räknar med att fler kommer att ansluta framöver.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093