23948sdkhjf

REPORTAGE: Roger tar strid mot berget

Vid Solnavägen pågår intensiva arbeten ovan jord där 100 000 kubikmeter berg sprängs för att bereda plats för den framtida tunnelbanestationen Södra Hagalund.

STOCKHOLM. Utbyggnaden av Stockholms tunnelbana innebär att en del av närområdet stängs av för all trafik under cirka tio minuter vid varje sprängning. På uppdrag av Solna stad sker sprängningarna måndag till fredag mellan klockan 9 och 15 och beräknas pågå fram till årsskiftet 2025–2026. 

Roger Karlsson, maskinförare på Peter Collin Grävmaskiner AB, är en av nyckelpersonerna i detta projekt.

– Huvuduppgiften är att sköta själva sprängningen, täcka och hjälpa sprängarna och gräva ur för dem när de har laddat salvan och täcka med sprängmattor. Sedan får jag bygga vägar så borrvagnarna kommer fram.

En typisk arbetsdag börjar tidigt.

– På morgonen brukar man vara här runt 6-tiden för att tanka och kolla över maskin och sen halv 7 bär man upp proppgrus till sprängarna, och så får man bära upp dynamit så de har att smälla.

– Första timmarna handlar mest om att ta reda på material från gårdagens sprängning, sortera sprängmattor. Sedan brukar vi käka runt nio-tiotiden.

Arbetet fortsätter med att förbereda för dagens sprängningar, en process som kan ta allt från en till tre timmar beroende på omfattningen av sprängningarna och om det krävs att nya vägar byggs för att nå fram till rätt plats.

– Jag schaktar fram berg åt den som lastar ut. Efter sprängningen gräver jag ur och lägger tillbaka material, så vi har mothåll till nästa salva dagen efter.

– Mycket av mitt arbete handlar om sprängningen, det är väl i alla fall 80 procent av arbetsdagen. Det är lite olika från dag till dag.

Projektet vid Solnavägen är komplext och kräver samarbete mellan många aktörer. Roger Karlsson och hans kollegor på sajt säkerställer att allt går smidigt och säkert.

– Kommunikationen funkar bra. Vi har komradio, och det är bra maskinförare rakt igenom på den här arbetsplatsen. Oftast behöver man inte prata så mycket utan de ser om jag behöver hjälp och jag ser oftast om de behöver hjälp så att man kan hjälpas åt, säger han.

Planeringen för dagen sker främst på morgonen, då teamet diskuterar dagens upplägg.

– Sen kan det vara några små korrigeringar under dagen.

När det kommer till vad som gör denna entreprenad unik, menar Roger Karlsson att även om varje projekt har sina egna särdrag, så är den goda stämningen och samarbetet på arbetsplatsen särskilt framträdande här.

– Det är nog ingen på den här arbetsplatsen som jag inte kan jobba med. Det brukar ofta vara några som inte går ihop, men här är det bra stämning och alla kan samarbeta.

Utmaningarna vid Solnavägen är inte obetydliga, särskilt när det gäller höjdskillnader och säkerhet.

– Här är det viktigt att tänka på rasvinklar när man schaktar för att man är ganska högt uppe och man vill inte åka över kanten med grävmaskin.

– Det är berg och mycket folk, så man måste tänka på att inte skicka ner någon sten eller någonting på någon annan. Det är utmaningen.

För Roger Karlsson är friheten det mest tillfredsställande med att köra bandgrävare, och möjligheten att skapa.

– Oftast blir det snyggt när man gräver och fixar och man ska göra det lite snyggare och ordna till. Jag tycker om variationen. Inget jobb är det andra likt, fast det är samma sak egentligen.

– Vanligtvis är man ett halvår eller ett år på något ställe, sen är man på nästa ställe och då träffar man annat folk, det är variation och frihet.

När arbetet med sprängningarna fortskrider, är målet att ha den gröna linjen till Arenastaden klar för trafik 2028. På plats vid Solnavägen använder Roger Karlsson en CAT 330 next gen.

– Bandgrävaren har gått 1 000 timmar sedan jag fick den i augusti. Jag är väldigt nöjd med den än så länge. Maskinen är snabb och fin i hydraulik och den drar inte så värst mycket bränsle, säger han.

Tidigare använde Roger en Volvo 300, men han finner CAT 330 överlägsen i flera avseenden.

– Den här är mycket bättre komfortmässigt, men jag är lite färgad också. Jag tycker att CAT är bra grejer och maskinen går faktiskt väldigt fint, säger han och tillägger att maskinens design gör den mycket användarvänlig.

En av de funktioner Roger särskilt uppskattar är maskinens inbyggda vågsystem, som gör arbetet betydligt smidigare.

– Vågen är jättesmidig. Jag kan lägga in hur mycket som ska lastas och så säger maskinen till när det nästan är fullt lastat. Det är jättesmidigt när man har många bilar, så kan man bara lasta på.

En annan viktig funktion är redskapsfästessystemet OilQuick, vilket Roger Karlsson har på sin maskin för första gången. Detta system har visat sig vara extremt praktiskt och tidseffektivt, särskilt i en dynamisk arbetsmiljö som vid Solnavägen.

– Jag kan säga att OilQuick vill jag nog ha på varje maskin jag kör hädanefter, för det är fantastiskt enkelt på ett sådant här jobb.

Med OilQuick kan Roger snabbt byta mellan olika redskap utan att behöva lämna hytten.

– Man kan använda rototilten och sen kommer det berg så kan man bara ställa från sig han, och det tar bara två minuter så har man tandskopan på. Man behöver inte gå ut och koppla slangar, han sköter det själv. Det är en riktigt bra funktion, säger han med entusiasm.

Förarhytten på Rogers CAT 330 next gen är stor och rymlig enligt Roger Karlsson.

– Hytten ser inte så stor ut, men när man kliver in i den så känns den mycket större än vad den är. Man har bra sikt och man ser bra, komfortmässigt tycker jag hytten är kanonfin.

Roger Karlsson uppskattar de många förvaringsmöjligheterna och enkelheten med maskinens display.

– Du kan sköta allting genom snabbval på de mesta grejer så att ska du ändra på någonting så tar det inte mer än några sekunder.

När det kommer till maskinstyrning är Rogers maskin utrustad.

– Det är Trimble i den här, ja det funkar väl bra. Det är nästan alltid knepigt innan man har lärt sig hur de har lagt upp systemet, men nu tycker jag det funkar bra faktiskt.

Roger har ännu inte stött på några problem med systemet och är nöjd med hur det fungerar.

– Än så länge har jag ingenting att klaga på, man kanske kommer på om man kör 1 000 timmar till, men förhoppningsvis inte.

Trots alla fördelar finns det vissa områden där Roger ser potential för förbättring.

– Maskinen är kanske lite lätt för det här jobbet. Egentligen känner man ibland när man ska flytta mycket material att man har lite liten skopa jämfört med grabbarna här nere, de har lite större grejer.

Men för de flesta uppgifterna, som att täcka och sköta andra detaljer, är maskinen fullt tillräcklig.

– Just det här att täcka och sköta den biten, det räcker maskinen gott och väl till. Det är väl att man märker de gångerna när man får gå ner och lasta några bilar. Det är då man märker att det tar någon minut extra att lägga på fullt.

En av de mest imponerande aspekterna av Roger Karlssons arbete med CAT 330 next gen är förmågan att hantera olika terränger och lutningar.

– Jag är förvånad över hur bra maskinen hanterar branta lutningar. Det kan vara väldigt brant och det är inga problem att köra uppför. Och det skulle nog kunna vara brantare om man vill.

– Maskinen är stabil i balansen och jag har inte varit nära att åka ner någon gång hittills, det är jag nöjd med.

När det gäller tidsplanen för Roger Karlssons arbete på Solnavägen, är det svårt att förutse exakt hur länge han kommer att vara kvar.

– Jag skulle väl tro över sommaren i alla fall. Sedan beror det på hur det går med bergskjutning och den biten. Men jag vet att jag ska vara här i alla fall tills efter sommaren.

Arbetet på plats förändras också markant med årstiderna. Vintermånaderna erbjöd särskilda utmaningar, som Roger beskriver med en blandning av lättnad och eftertänksamhet.

– Nu är det kalasväder och gubbarna vill vara ute och man ser vad man håller på med. I vintras när vi höll på här och täckte av berget då var det ibland 1 till 2 meter snö. Då är det inte så lätt att se vad man håller på med, och det är inte så roligt att köra.

– Det var halt och isigt, så att man fick ta det väldigt försiktigt när man höll på här uppe.

Efter sprängningarna kommer platsen vid Solnavägen att omvandlas till en ny och livlig del av stadsmiljön. Den nya infrastrukturen inkluderar byggnader och ingångar till tunnelbanan, med hissar och andra faciliteter som är viktiga för att förbättra tillgängligheten.

Det är tydligt att omfattande sprängnings- och byggnadsarbeten kvarstår.

– Det är en stund kvar innan torget blir aktuellt, säger Roger Karlsson.

– Som med alla stora entreprenader, finns det oförutsedda händelser som kan påverka tidsplanen.

En blandning av grävmaskiner, lastbilar och borrvagnar från olika företag bidrar alla till arbetet. Det är tydligt att samarbetet vid Solnavägen är avgörande för projektets framsteg.

– Skulle man vara själv, då hade man ett evighetsprojekt till när man var färdig, säger Roger Karlsson.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094