23948sdkhjf

Kommun får konkurrera med privata företag

Marknadsdomstolen ger Borås kommun rätt att göra mark- och anläggningsarbeten åt privatpersoner.
En process som inleddes för sex år sedan är nu till ända då Marknadsdomstolen, som är högsta instans, har sagt sitt.

– Det är ett viktigt besked att Marknadsdomstolen delar kommunens uppfattning. För Boråsarna är Servicekontoret en värdefull resurs kunna pressa priserna och hålla en fortsatt hög kvalitet, säger Ulf Olsson (S), Kommunstyrelsens ordförande.

Det var 2010 som Konkurrensverketen granskning av Servicekontorets, i Borås stad, entreprenadverksamhet och anmälde verksamheten till Stockholms tingsrätt.

I sin stämningsansökan yrkade Konkurrensverket på att Servicekontoret skulle förbjudas att bedriva anläggnings- och entreprenadverksamhet då verket menar att förvaltningen har konkurrensfördelar som snedvrider konkurrensen. Stockholms tingsrätt gick på Konkurrensverkets linje i sin dom den 31 mars 2014 och Borås Stad valde då att överklaga till Marknadsdomstolen.

Målet har bland annat handlat om frågan om att kunna erbjuda snöröjning och halkbekämpning, till exempel till fastighetsägare som inte själva klarar vinterskötseln av sin trottoar. Detta kan kommunen, i och med Marknadsdomstolens beslut, nu fortsätta med.

– Det skönt att kunna lägga denna arbetssamma som kostnadskrävande process bakom sig. Nu kan vi fokusera på att utföra de kommunala entreprenaduppdragen på så effektivt sätt som möjligt samtidigt som konkurrenterna vet vilka spelregler som gäller, säger Lars-Olof Danielsson, stadsjurist.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078