23948sdkhjf

Världens första elväg i Sverige

Den 22 juni invigdes den första elektriska vägen.
Den två kilometer långa teststräckan på Europaväg 16 mellan Gävle hamn och Storvik trafikeras nu av elektrifierade lastbilar från Scania med konduktiv teknik utvecklad av Siemens. Avsikten är att visa vägen för fossilfria transporter.

– Elvägen är en viktig milstolpe på vår väg mot hållbara transporter och en fossilfri framtid, säger Scanias forsknings- och utvecklingschef Claes Erixon.

Vägen invigdes alltså under onsdagen och är ett resultat av ett flerårigt samarbete mellan Sveriges regering och den privata sektorn. Den nya tekniken gör det möjligt för lastbilar att användas som elektriska fordon när de befinner sig på elvägen och som vanliga hybridfordon utanför. Lastbilen kan ansluta till ledningar i rörelse på elvägen och när lastbilen lämnar den elektriska vägen drivs den av en förbränningsmotor alternativt en batteridriven elektrisk motor.

Region Gävleborg är samordnare av projektet som grundats av Trafikverket, Energimyndigheten, Vinnova, Scania samt Siemens. Projektet omfattar cirka 77 miljoner kronor i offentlig finansiering kombinerat med cirka 48 miljoner kronor i medfinansiering från näringslivet och regionen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078