23948sdkhjf

Grävmaskinssimulator under utveckling

Simulatorföretaget Oryx Simulations gör redan hjullastarsimulatorer tillsammans med Volvo CE. Nu utvecklar de en simulator för grävmaskiner också.

På Bauma i våras lanserade Oryx Simulations och Volvo CE en simulator för hjullastare, som de utvecklat tillsammans. Simulatorn ska användas när nya förare ska utbildas, och tanken är att den ska säljas till skolor och andra utbildningsanordnare.

Nu har de två företagen också påbörjat utvecklingen av en simulator för grävmaskiner, ett arbete som sker i samarbete med både maskinförare och utbildningspersonal.

Derny Häggström, Oryx Simulations vd, räknar med att produkten kan vara klar tidigast i mars.

Men vi kommer att leverera ut enheter till kunder som står oss nära långt tidigare, så att de kan provköra den och vi kan se vad som fungerar bra.

Att utveckla en simulator för grävmaskiner är enligt Derny Häggström snäppet mer avancerat än att ta fram en hjullastarsimulator.

Det är märkbart mer avancerat eftersom det blir mer jordförflyttning, som är den största utmaningen rent tekniskt.

I dag har Oryx Simulations fem huvudproduktområden: simulatorer för att köra containertruck, skogsmaskiner, hamnkranar, fordonsmonterade kranar och hjullastare.

Grävmaskinssimulatorn ska bli en ytterligare produkt, och Derny Häggström hoppas mycket på entreprenadmaskinssimulatorerna, trots att man i dag säljer mest simulatorer för skogsmaskiner, containertruckar och kranar.

Schakt- och entreprenadbranschen är ju hundra eller kanske till och med tusen gånger större än hamnsektorn. Vi har väldigt stora förväntningar för hjullastarsimulatorerna nu när vi kommit igång och ska marknadsföra dem.

Hjullastarsimulatorn har utvecklats under flera år, och Derny Häggström ser den nu som en komplett produkt. Därför intensifieras arbetet med att sälja den.

- Vi har jobbat med hjullastarsimulatorprojektet under lång tid, och nu börjar det verkligen ta fart. Hjullastarsatsningen är världsomspännande, och produkten har visats både i USA, Europa och Asien.

Expansionen är stark i Asien, och därmed ställs stora krav på de som rekryteras, de har ofta dåliga förkunskaper och behöver utbildning, säger Derny Häggström.

Oryx Simulations har också startat ett forskningsbolag tillsammans med Umeå Universitet, Algoryx, som ska vara mera forskningsinriktat, och bland annat försöka simulera grus, sand och sten på ett bättre sätt. Resultatet av den forskningen ska sedan kunna appliceras i Oryx Simulations arbete för att ta fram simulatorer.

Om man ska lära en operatör att förflytta ett visst material måste det materialet bete sig realistiskt. Annars lär man ut ett felaktigt arbetssätt. Det är oerhört komplicerat rent matematiskt att simulera grus och sten, därför startar vi forskningsbolaget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078