23948sdkhjf

Företag med tjall på linjen

Förvirringen är total kring Lappland Goldminers övertagande av Scanminings konkurshotade gruva i Blaiken. Enligt Scanmining har villkoren i överenskommelsen uppfyllts. Lappland Goldminers säger att de INTE har det. Förhandlingarna fortsätter, via telefon, men nu är konkursen nära.

Scanminings gruva i Blaiken i Lappland har länge dragits med stora finansiella problem. För att undvika konkurs kom företaget för några veckor sedan överens med Lappland Goldminers om att Lappland Gold-miners ska ta över både Scanminings gruva i Blaiken och de skulder som Scanmining har.

På köpet skulle man också få Scanminings gruva i Finland. Allt till det facila priset av en krona. Om uppgörelsen skulle gå i lås måste dock en rad villkor uppfyllas innan den 23 november. Gick den inte i lås väntade konkurs för Blaikengruvan. Vad som hänt sedan dess är inte lätt att reda ut.

Scanmining anser att villkoren uppfyllts och att avtalet därför gäller. Lappland Goldminers å sin sida uppger att villkoren inte har uppfyllts, och att avtalet därför inte gäller.

Enligt Västerbottens-Kuriren (VK) finns två skilda versioner av vad som hände när affären sprack. Den ena går ut på att de två företagen kom överens fredagen den 23 november men beslutade att inte gå ut med detta offentligt förrän på måndagen, då de kunde göra det gemensamt.

Lappland Goldminers vd Karl-Åke Johansson uttalade sig dock redan på söndagen, och sade då att affären var långt ifrån klar. Karl-Åke Johansson säger till VK att inget alls var klart på fredagen, men att det finns olika tolkningar. konkursbo Han uppger också att Lappland Goldminers är intresserade av gruvan även om Scanmining går i konkurs, och man kan köpa både tillgångar och brytningsstillstånd på exekutiv auktion.

– I många fall är det mycket renare att köpa ett konkursbo, säger Karl-Åke Johansson till VK.

De som har fordringar på Scanmining riskerar dock att förlora ännu mer pengar i så fall. Gruvfacket i Blaikengruvan är, enligt VK, bestörta, över det som hänt, och fackets ombud Björn Jonsson skyller enligt VK främst på Lappland Goldminers.

– Även om det löser sig med Lappland Goldminers känns det som att de har bränt sina skepp en aning, säger han. De två gruvföretagen uppges fortsätta förhandlingarna via telefon.

Ulrika Andersson

ulrika.andersson@allerbusiness.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078