23948sdkhjf

Dumper blev kanonlösning

Förr fick oskyddade artillerister förbereda skott, skjuta, packa ihop och sedan puttra därifrån i snigelfart. Tack vare dumpern kan man snart sladda in, dra iväg några skott och snabbt fly— väl skyddad i en förstärkt hytt.

Stockholm. I mitten av 1990-talet stod det klart att de artillerisystem Försvarsmakten använde måste moderniseras. Kanonen i sig var nog hyfsat effektiv, men hela hanteringen var gammaldags och otymplig. Kanonen drogs efter en lastbil och krävde 10-12 mans besättning som behövde tio minuter på sig att göra klart för skott. Ingen del av processen var datoriserad, lastbilsekipaget tog sig inte fram överallt och skulle kanonvagnen förflytta sig på egen hand gick det inte i mer än sju km/h.

– Det tog lång tid att gruppera och förbereda för skjutning, vi ville dessutom hitta ett sätt som skyddade mannarna bättre, med det gamla systemet stod de ute i det fria och sköt, nu ville vi ha ett ballistiskt skydd. Vi ville hitta ett nytt artillerisystem som var mer mobilt, snabbare och enklare, sammanfattar Jan Nee, projektledare på Försvarets materielverk, FMV, den myndighet som har till uppgift att förse försvaret med den utrustning de behöver.

FMV tog därför fram ett antal studier som ledde fram till en rad konkreta krav på prestanda. Kravlistan överlämnades till BAE Systems Bofors AB i Karlskoga och därmed påbörjades det samarbete som nu går in på upploppet.

En central fråga var vad som skulle användas som bärare, och utgångspunkten var att man varken hade tid eller råd att uppfinna ett helt nytt fordon. FMV och BAE Systems Bofors AB tittade därför på olika existerande fordon och chassier.

– Redan på tidigt 1970-tal tittade man på skogsmaskiner när det gällde hur artillerisystemet skulle drivas framåt, så det låg nära till hands att titta på civila fordon, säger Jan Nee.

Stridsfordon och bandgående maskiner granskades under lupp, och så även anläggningsbranschens egen stjärnspelare när det gäller framkomlighet, dumpern.

Bandfordon har sina uppenbara fördelar, eftersom de kan ta sig fram på mindre bäriga vägar. Å andra sidan måste de fraktas på trailer vid längre transporter. Dumpern å sin sida är bra på att ta sig fram i princip överallt utom i djup snö, och kan dessutom förflytta sig i god fart på vanliga vägar. Det gick tämligen snart upp för FMV och BAE Systems Bofors att här hade man den bästa kandidaten.

– Dumpern är ett beprövat koncept som jobbar i tuffa miljöer, det är ett system som i grunden är grovt och stabilt och kan ta höga laster. Med en dumper kan vi snabbt gruppera oss och då kanske vi till och med slipper ge oss ut i de värsta miljöerna, säger Jan Nee.

Arbetet tog därefter ny fart, man började med att testa Volvo A25, men gick sedan över till en A30.

– Vi ville kunna få mer drivkraft, kommenterar Jan Nee.

1995 var de första konceptstudierna av en ny artilleripjäs med kanonen upplyft på en dumper klara. Men konceptet ansågs inte vara tillräckligt bra eftersom personalen fortfarande var oskyddad. Efter en del prov och försök fortsatte därför studierna och ett visst utvecklingssarbete, nu med kravet att systemet skulle vara ännu snabbare och att personalen skulle vara skyddad när systemet agerade.

2004 ökades takten i projektet, FMV beställde två försökspjäser som man sedan använt för att testa, justera och förfina tekniken. Resultatet blev bland annat att ammunitionsmagasinen automatiserats fullt ut och att alla åtgärder för skjutning sköts via datorer inifrån hytten.

Jan Nee är mycket nöjd med resultatet. Med Archer klarar 3-4 man att utföra ett uppdrag, till skillnad från de 10-12 som krävdes för det gamla systemet. Fort går det också, på 30 sekunder är Archer redo att ge eld, till skillnad från de tio minuter det tog att rigga igång tidigare system, där det också tog sin modiga tid att packa ihop allt när skjutningen var avklarad.

– Dagens radarsystem gör att fienden kan skjuta tillbaka innan granaten man själv avfyrat hunnit landa, då är det bra att kunna sticka snabbt och det är en effekt som vi uppnår med dumpern, kommenterar Jan Nee.

Projektet är stort för BAE Systems Bofors, som avsatt drygt hundra personer till Archer, på FMV arbetar 2009 sju personer heltid med projektet och 15 på deltid, dessutom är 4-5 personer på regementet i Boden involverade samt ett antal personer i Norge, där den norska motsvarigheten till FMV, FLO (Försvarets logistikorganisation) fungerar som samarbetspart till FMV. FLO gick med i projektet 2008 och Norge och Sverige arbetar nu gemensamt med att utveckla likadana Archer-system, de båda länderna avser att köpa 24 system var och tanken är också att samarbetet ska göra det möjligt för länderna att få lägre kostnader i systemens driftsfas.

I dag existerar bara de två "försökspjäserna", men snart är alla de detaljerade specifikationerna klara, och då kan arbetet med serietillverkningen starta. 2011-2012 är det leveransdags. De svenska dumprarna kommer att placeras i Boden, som hyser landets enda artilleriregemente.

Archers uppgifter kommer att bli att understödja markförband, till exempel innan man går in i en stad. De kan också hjälpa till om ett förband blir beskjutet, och ligga beredda att besvara eventuell fiendeeld.

Dumpern är en så pass exotisk men effektiv fågel i militära sammanhang att FMV nästan blivit tv-kändisar på kuppen. Två produktionsbolag från Discovery har redan varit på plats och gjort inslag om den fantastiska maskinen, och ett tredje har aviserat att de också vill göra ett inslag om dumpern i sin nya skepnad. TV-tittare över hela världen har alltså fått se hur en maskerad Volvodumper, fjärran från grusgropar och vägbyggen, obehindrat tar sig fram och drar från höften i det norrbottniska vinterlandskapet, samtidigt som den amerikanske tv-programledaren dramatiskt väser fram orden som kanske sammanfattar hela poängen med artillerisystemet Archer.

– When it comes down to a big gunfight, you're either quick – or you"re dead.

Fotnot: Läs mer om Archer (klicka på länkarna nedan):

Dumpern knockade konkurrenterna.

Bofors föll för snabbhet och styrka.

 



 

 

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125