23948sdkhjf

Ingen kompensation för äldre maskin

| Av Monica Almgren | Tipsa redaktionen

Vid försäljning av en äldre eller defekt maskin, skrivs ibland termen "i befintligt skick" in i affärsuppgörelsen. En köpare som ville reklamera och få kompensation fick inte det, eftersom köparen borde ha varit särskilt uppmärksam på maskinens skick.

När maskiner "i befintligt skick" säljs är det meningen att inga garantier eller utfästelser lämnas av säljaren, å andra sidan kompenseras köparen för den risk han tar genom att priset för maskinen sätts lågt.

Läs också: Vem har rätt – säljaren eller köparen?

Det händer dock ibland att en köpare ändå vill reklamera ett dylikt köp för att han anser att maskinen hade ett "dolt fel".

Maskinentreprenörernas och Maskinleverantörernas Reklamationsråd har haft några sådana ärenden. Ett handlade om en dumper där den ena boggielådan havererade kort efter leveransen, trots att båda boggielådorna var nyrenoverade enligt säljaren.

Reparationen blev mycket dyr och köparen ville ha kompensation för det inträffade. Rådet försökte få fram fakta om renoveringen av boggielådorna. Konkreta belägg gick inte att få, men Rådet fann, utifrån listor över använda reservdelar, fog för att lådorna bara hade reparerats och att en verkstad med små resurser gjort jobbet.

För att "befintligt skick" ska gälla krävs att priset varit lågt och att säljaren inte har handlat "i strid mot tro och heder". Köparen har också en undersökningsplikt som inte begränsar sig till att vid undersökningstillfället undersöka maskinens tekniska funktioner utan även – vid behov – skaffa sig mer information också om bakomliggande förhållanden som kan vara relevanta.

Läs också: Ingen garanti för garanti

Rådet tyckte att priset för maskinen varit väl högt och att säljaren själv borde tagit fram mera fakta om renoveringen av boggielådorna. "Befintligt skick" innebär ju inte att säljarens upplysningsplikt försvinner.

Å andra sidan tyckte Rådet att köparen, eftersom boggielådor är känsliga komponenter på en dumper, borde ha varit särskilt uppmärksam på skicket på boggilådorna vid sin undersökning av maskinen före köpet.

Slutsatsen blev att Rådet underkände köparens krav på kompensation. Lars-Erik Ljungberg, sekreterare i Reklamationsrådet kommenterar:

– En maskin som säljs till kund måste vara säker att använda och ha fungerande system som påverkar säkerheten t ex bromsar, styrning och hydraulsystem. Detta regleras av Arbetsmiljölagen kapitel 3, paragraf 8.

– Om maskinen inte är säker att använda måste den säljas som skrot med ordet skrot tydligt framkommande av kvitto och leveranshandlingar, säger Lars-Erik Ljungberg. Fotnot: Spalten utformas i samarbete med Maskinentreprenörernas och Maskinleverantörernas Reklamationsråd.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Veckans godingar

Det lästes så in i Norden i veckan – nyheter från både Norge och Finland drog klick! Cramos holländska friare finns också med i topp och så den där fantastiska vita grävmaskinen så klart. Men, vad klickades mest? Svaret finns här!

Topplistan: Största byggarna i Sverige

Toppen på listan över byggföretag med störst omsättning i Sverige ser ut som den brukar. 2018 toppade Peab före Skanska och NCC. JM behåller sin fjärdeplats. Det mesta talar dock för att Veidekke, som nästan tredubblat sin omsättning de senaste fem åren, rusar förbi redan i år.

Steelwrist vässar i Sverige och Danmark

Fjärrstyrda lastare kan revolutionera virkeshantering

Fjärrstyrda lastmaskiner kan effektivisera arbetet på virkesterminaler. Den övertygelsen står bakom ett utvecklingsprojekt där bland annat Mittuniversitetet, Volvo och SCA samarbetar med målet att samma operatör ska kunna ta hand om lastning och lossning på flera virkesterminaler.

Regeringen efterlyser plan för järnvägsunderhåll

Trafikverket har fått regeringens uppdrag att upprätta en långsiktig plan för underhåll av järnvägen och att utreda möjligheterna att avvisa järnvägsfordon som skadar järnvägsanläggningen

Nyhetsbrev

Prestigefullt pumpuppdrag

Arkiv

Hög tid för optimerad sprängning under jord

Sprängningsprocessen i underjordsgruvor ska bli både säkrare och mer produktiv. Det lovar Epiroc och Orica som nu inlett ett samarbete i syfte att utveckla ett semiautonomt sprängladdningssystem.

Ännu ett klartecken för utbyggt slutförvar

Nu har även Mark- och miljödomstolen tillstyrkt SKB:s ansökan om att bygga ut det existerande slutförvaret för låg- och medelaktivt drift- och rivningsavfall från de svenska kärnkraftverken, SFR, i Forsmark.

Reportage
Motsatsernas maskin

Pontus Eriksson trivs i sin lilla men urstarka och skräddarsydda storstadsmaskin – den kritvita Hydreman har bland annat fått lastbilstuta, specialstol, klädd hytt och inbyggd ”dammsugare”.

Peab helägare i stombyggare

Smidmek, som redan är en väsentlig del i Peabs utbud av bland annat förtillverkade stommar i stål och betong ägs nu i sin helhet av Peab.

1

Forskningsmiljoner till byggsäkerhet

Jan Johansson, vid Luleå tekniska universitet, tilldelas 3 277 000 kronor av Afa Försäkring för att kartlägga internationell forskning inom säkerhet kopplad till byggverksamhet, erfarenheter från säkerhetsparker och säkerhetsarbete i svensk byggindustri.

Säkrare kranlyft med AI

NCC har identifierat tunga lyft med kranar som ett högriskområde. Därför samarbetar företaget nu med bland annat Edins Byggkranar och Microsoft för att testa möjligheterna att öka säkerheten med hjälp av AI-teknik.

Reportage
Rör med restriktioner

Finsk importör tar över Beck Maskin i Sverige

Beck Maskins svenska verksamhet får finsk ägare. Det är maskinimportören KH-Koneet Group som tecknat avtal om förvärv av samtliga aktier i Beck Maskin Sverige AB.

Magni saluförs av Kranlyft i England

I april blev Kranlyft exklusiv distributör för Magnis produkter på den svenska marknaden. Sedan 1 november har uppdraget utvidgats till att även omfatta södra England.

Slarv dödar på bygget

Slarv är den enskilt viktigaste orsaken till olyckor på byggarbetsplatserna. Det anser sju av tio chefer inom stadsbyggnad, enligt en färsk Novus-undersökning som utförts på uppdrag av Byggcheferna.

Säkrare i gruvan med sydafrikansk hjälp

Gruvbrytning och tunneldrivning under jord ska bli ännu säkrare i Sverige, lovar Epiroc, som nu lanserar sydafrikanska New Concept Mining på den svenska marknaden – ett nyligen förvärvat företag som specialiserat på främst bergförstärkning i tuffa miljöer.

Reportage
"Det är en helt fantastisk spont"

Den färgsprakande skyskrapan drar blickarna till sig. Frågan är dock om inte grunden är minst lika intressant.

Koldioxidfri cement

Budet på Cramo är holländskt

Professor prisas för autonoma drönare

Det fastnade ni för i veckan

Branschen fick sina fiskar varma. det tisslades om uppköp och det byggs och renoveras samtidigt som konkurserna ökar-- mycket att läsa på entreprenad.com alltså, men vad lästes allra mest? Svaret finns här!

Cramo förhandlar med ny ägare

Cramos ägare står inför ett intressant dilemma. De har att ställning till ett uppköpsbud från en icke namngiven aktör som uppenbarligen vill växa snabbt i bland annat norra Europa.

Olofsfors prisade på hemmaplan

Transportföretagen tar över Vintervägforum

Hon blir ny kommunikationschef på WSP

Hon är Hydroscands nya vd och koncernchef

Svevia bygger i Norrköping

Fler slangbussar i Stockholm

Han tar över vd-stolen i Xylem Sverige

SSM internrekryterar vd

Ledare: Prislapp med frågetecken

Utbyggt slutförvar i Forsmark godkänt

Han tar över som Sandvik-chef

Våtmarker återställs

Hydroscand lanserar e-handel i Sverige

Se alla Företagens egna nyheter

Blåspot till din truck ökar säkerheten

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Behöver du uppdatera dina bakljus?

Lys upp din vardag

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Personlarm GSM/GPS

Vinga - robust varningsljusramp

Håll dina extraljus fräscha

Idrott ska inte vara en klassfråga!

Akustisk backvarnare

KIPP ställer ut på Elmia Subcontractor 12-15/11

Skydda ditt startbatteri

Pontus Överhem – chef för nytt affärsområde på Linotol

Ljustest - Vi har två vinnande ljusramper

Enkelt att uppgradera extraljus till LED-ljus

Utmärkt elektriskt skydd - Vulktejp

Starthjälp Startbooster

Kipp pratar om LONG-LOK

Vill du vinna en Linear 18 Elite?

Självsugande centrifugalpump för industrier

Känn dig tryggare på arbetsplatsen - Brandfilt från Nexa

Bli guidad i belysningsdjungeln

Buntband med ståltunga

Möt Metso på Euro Expo

Vilken extraljusramp passar dig och ditt fordon?

Sänd till en kollega

0.302