23948sdkhjf

Företaget som lägger sig i

Fama är inte buskablyga när de köper maskin, kraven är detaljerade och en egen mekaniker flyger ner för att bevaka slutmonteringen. Allt för att få en maskin som passar just deras verksamhet.


Obbola . Fama Maskin AB ser inte mellan fingrarna när det gäller maskiner, bara det bästa är gott nog och för att vara riktigt säkra på att få det bästa ser man till att lägga sig i.

– Vi diskuterar hur maskinen ska se ut på detaljnivå, säger Kennart Andersson, vd och delägare till företaget.

Företagets bas är truckar från Svetruck och hjullastare från Ljungby.
– Vi har väldigt goda kontakter med tillverkarna och resonerar mycket om hur maskinerna ska se ut, säger Kennart Andersson.

Fama har 20 Ljungby hjullastare, tre Volvo hjullastare, en Wille, fem Kalmartruckar på 3-5,5 ton, en Aseatruck på sex ton, en Mitsubishi dieseltruck på tre ton och fyra Svetruck TMF på 73-74 ton.

På lastbilssidan har man tolv flis- och linerbilar (tio Scania och två Volvo), en Scania separatlastare och en täckt Scaniatrailer.

På krossidan har Fama en Komptec Crambo 6000 försedd med en Backer stjärnsikt 3 MAL, dubbla vindsiktar och en stackläggare med integrerat elverk. Företaget har också en Vermeer HG 6000 som lastas av Separatlastaren Scania 124 420 och en Ljungby L18.

Var god bygg om

Alla dessa maskiner ska hålla länge och företaget vill därför öka tillgängligheten på maskinerna, förbättra servicepunkterna och bygga dem så att de kan servas snabbt och enkelt.
– Vi kör så djävulskt intensivt och måste till exempel kunna serva maskinerna när de är varma, säger Kennart Andersson.
Ett exempel är Volvo, som fick flytta sina motorfilter på L20.
– Vi har så korta stillestånd och måste kunna serva maskinen varm, det här filtret kom man inte åt utan att bränna sig så de fick flytta det upp till motorluckan.
Ett annat exempel är ett orginalmonterat fotsteg som Ljungby Maskin fick placera om.
– Vi ville att man skulle kunna ställa sig upp säkert och titta in i motorluckan, de fick skära ut och sätta dit grova fästen.


Kylda bromsar

Ljungby Maskin och Fama kunde också tillsammans ta fram ett sätt att kyla bromsarna sedan Ljungby Maskin bytt från torra till våta bromsar.
– När vi försökte byta olja när maskinen var varm skapades ett övertryck som gjorde att pluggen sköts ut som en projektil, vi vill kunna byta olja även när maskinen är varm så vi fick bygga ett komplett kylsystem för bromsarna, säger Kennart Andersson och tillägger att både Ljungby och flera andra fabrikat i dag har kylda bromsar som standard.


Friktion på rullarna

Krossarna har också fordrat vissa justeringar innan de uppfyllde Famas behov.
– Vi har till exempel byggt om rullarna, de levereras med rena stålrullar men är det kallt blir det rimfrost på dem. För att få bättre friktion har vi gummibeklätt rullarna.
I samarbete med leverantören Tesab har man också ökat höjden på stålbågen till Backers stjärnsiktar.
– Stålbågen satt för tajt, vi har höjt den med 3-4 decimeter för att få bättre genomströmning.
Även vindsiktarna har modifierats.
– Är det minus tio grader och full orkan blir det fruktansvärt kallt i sikten, vi har därför plastbeklätt innerdelen och använder avgasvärme från stjärnsikten, annars fryser materialet fast.

Med på line

Fama för en ständig dialog med tillverkarna och har en maskin blivit stillastående på samma sätt två gånger är tålamodet slut.
– Vi tolererar inte en tredje gång, säger Kennart Andersson.
När det är dags att köpa en maskin brukar Fama dessutom skicka ner en mekaniker till fabriken under sista veckan när maskinen ska monteras
– Han står på line och ser hur de sätter ihop maskinen, det är ett bra sätt för mekanikern att få direktkontakt med de som monterar och då blir det lättare att föra en dialog om det händer något.
Han konstaterar att arbetssättet fungerar för maskiner, men inte för lastbilar.
– Där är det otänkbart.

Lång livslängd
Det slutgiltiga målet är att maskinerna ska hålla länge, mycket länge.
– Vi har hjullastare som gått 40 000-50 000 timmar i full drift, det klarar man bara genom att ge dem ett bra liv, annars ser de ut att ha gått igenom en stenkross, säger Kennart Andersson.
En del av el-truckarna måste helt enkelt hållas vid liv, de har en storlek som passar precis i fabriken, en storlek som inte längre tillverkas.
– De är säkert 20 år gamla, och vi lägger ner mycket tid på att hålla dem i trim, säger Kennart Andersson.

En del av lastbilarna och de nyare maskinerna är kopplade till servicavtal. När dessa löper ut tar den egna verkstaden över ansvaret.
– Lång livslängd är en lycka för oss, det håller nere kapitalkostnaderna, säger Kennart Andersson.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079