23948sdkhjf

Grus en fara för cyklister

Var sjätte cykelolycka i april orsakas av det lösgrus som ligger kvar på gatorna efter vinterns halkbekämpning. Det hävdar försäkringsbolaget If som kräver snabbare vårstädning av gatorna.


Försäkringsbolaget hänvisar till studier av sjukhusstatistik som visar att mer än var sjätte allvarlig singelolycka på cykel i april beror på att sand och grus som använts under vintern fått ligga kvar. Problemet är att gruset förlänger bromssträckan och gör kurvtagning mer riskfylld.

Studierna, som gjorts av VTI, visar att 72 procent av cykelolyckorna är rena singelolyckor, den vanligaste orsaken är försämrat väggrepp. Lösgrus anges som orsak i 15 procent av fallen i april månad där den skadade behövde sjukhusvård.

– Sand och grus på våra gator är ett stort problem för cyklisterna. En omkullkörning leder vanligtvis till mindre skador, men ute i trafik kan det vara förenat med livsfara. Kommunerna måste bli snabbare med att vårstäda gatorna, säger Iréne Isaksson Hellman, trafiksäkerhetsexpert vid If.

– Tidigare sopning är också en signal om att uppmuntra cykling i kommunerna. Det vinner både miljön och trafiksäkerheten på, säger Iréne Isaksson Hellman.

Enligt preliminära uppgifter från Trafikverket omkom 19 cyklister i trafikolyckor i Sverige år 2010. Varje år skadas runt 30 000 cyklister i trafiken.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078