23948sdkhjf

Tommy diggar dumprar

Länge fnös kunderna åt de små dumprarna, men nu har allt fler insett fördelarna med en smidig maskin. Dumperfrälste Tommy Söder hann knappt få hem minstingen innan den skulle ut och jobba.

Södertälje. Dumprarna står på rad utanför Söders Dumpertransport i Södertälje. Ett gäng är inne för planerad service medan resten är ut på jobb. Dumperpappan själv, Tommy Söder, tittar stolt upp på de jättelika maskinerna som glänser i solen.

– Jag har kört både hjullastare och teleskoplastare, men det är något speciellt med dumprar, ler han.

Han är inte född med intresset men en allmän kärlek till bilar lockade honom från jämtländska Hammarstrand till Södertälje och en yrkesgymnasieutbildning. Sedan sögs han i maskinernas fantastiska värld och föll hårt, särskilt för dumprarna.

– Jag körde lastbil också en kortare period, men sedan blev det bara dumprar.

Efter några år som förare startade han eget. När Söders Dumpertransport AB såg dagens ljus 1982 bestod företaget bara av Tommy och en Volvo 861. Radarparet jobbade sig uppåt och med tiden växte firman både på maskinsidan och på personalsidan. I dag består bolaget av 23 dumprar och i snitt 15 man.

– Det gick bättre och bättre, konstaterar Tommy Söder som räknar in fyra 40-tonsmaskiner, en niotonnare och resten 25-tonnare i dumperflocken.

Han har också fyra teleskoplastare. Dumprarna står dock för huvuddelen av verksamheten.

– Det blir mest vägbyggen och bostadsbyggen, säger Tommy Söder.

Hans första dumper var en Volvo men i dag har Tommy Söder i stort sett gått över till Bell.

– När Volvo började tillverka D-serien blev de för breda för att köra på allmän väg, då hade jag precis hittat Bell, säger Tommy Söder.

Sydafrikanska Bell kunde tack vare en specialorder tillverka dumprar som var smala nog att köras på allmänna vägar och Tommy Söder blev den tredje i Sverige att köpa just en sådan maskin.

– Kunderna kan ofta acceptera att man inte kan lasta lika mycket bara man får köra på allmän väg. I vissa fall behöver man göra det även med en terränggående dumper, säger Tommy Söder, som dock har flera äldre Volvodumprar kvar.

– Men de är ombyggda.

Den äldsta dumpern i parken byggdes 1993.

– Den fungerar jättebra, säger Tommy Söder, som kontinuerligt köper in nya maskiner.

– Miljözonerna sätter gränser och ibland får de gamla maskinerna ”sponsra” de nyare som jag blivit tvungen att köpa, konstaterar han.

Han hyr ut maskinerna med förare till de stora byggbolagen. I undantagsfall hyr han ut en maskin utan förare. Så var det till exempel med den lilla och sprillans nya Bergmanndumpern som åkte ut på jobb direkt.

– Jag hann inte ens marknadsföra den.

Det var inte självklart att skaffa sig en så liten dumper, Tommy Söder hade bittra erfarenheter av kundernas ovilja att betala för mindre dumprar.

– Jag har haft små förr, på 1980-talet, men det har varit svårt att få rimligt betalt, kunderna frågade bara efter den ”billiga” dumpern, konstaterar Tommy Söder. b

Han blev besviken och sålde bort dumpern, som faktiskt var betydligt större än Bergmanndumpern.

– Den var nog på 18 ton.

Tanken på att kunna erbjuda ett bredare spektrum av storlekar levde dock kvar och i våras slog han till.

– Den stod ju bara där till allmän beskådan på Maskinexpo så jag köpte den, säger Tommy Söder om dumpern, som just nu tjänstgör i Nyköping.

Han hoppas och tror att marknaden mognat och att det ska gå att få rimligt betalt.

– Kunderna har förhoppningsvis insett att för vissa jobb är det en fördel med en liten dumper, till exempel har de bara en axel bak och är skonsammare mot underlaget än en tvåaxlig dumper.

Han var på jakt efter en liten dumper. Att det blev just en nio ton tung Bergmann 3009 som lastar drygt nio ton var dock en slump.

– Den såg ut att vara välbyggd och det är en kvalitetsmaskin. Dessutom har jag varit på Bergmannfabriken i Tyskland, de har minutiös precision på allt och legotillverkar också delar till olika sportbilar, säger Tommy Söder.

Han tycker att maskinen har motsvarat förväntningarna.

– Den har varit väldigt pålitlig faktiskt. Sedan kan den ju köra på allmän väg med laglig last, något som större dumprar inte kan.

Tommy Söder står själv för både service och underhåll av maskinerna och har gått flera veckolånga kurser, både i Sverige och i England, för att lära sig allt om Bell-dumprar.

– Det är helt klart värt att lägga en hel arbetsvecka på det, särskilt sen jag slutade köra själv vill jag kunna knyta ihop allt, säger Tommy Söder.

Sluta köra blev han tvungen till när det stod klart att dygnet faktiskt bara har 24 timmar.

– Det fungerar inte att köra till klockan åtta, göra bokföring till klockan elva och sen gå upp klockan fem för att köra igen, konstaterar han.

Ännu en förare har alltså gått förlorad till kontorsslaveri. Men i likhet med många andra maskinfrälsta entreprenörer tar Tommy Söder chansen när den kommer.

– Jag hoppar in när någon är sjuk, det blir lite nu och då. Dumprar är häftiga!

——————————————————————————————————Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube!

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109