23948sdkhjf

Kulan viner i Nyköping

Med en 2,5 ton tung kula, en begagnad brandbil och en 160-tonnare med 48-metersarm krossade NKR allt motstånd när nio mastodontsilos jämnades med marken i Nyköping.

Nyköping. Regnvåt betong ser onekligen elegant ut, alla möjliga grå nyanser går att finna på de närmare 50 meter höga sädesmagasinen nära Nyköpingsån. Här pågår både rivning och byggnation och när Leveranstidningen Entreprenad hälsar på i mitten av september har rivarna – som i det här fallet är NKR Demolition Sweden – hunnit en bra bit på väg. De värsta våldsamheterna är avklarade och nu återstår att riva källare och sortera upp de betongmassor som är det enda som återstår av den industriverksamhet som funnits här i nästan 50 år.

För inte så länge sedan stod här 18 sädesmagasin i mastondontformat. Hälften av silorna är nu jämnade med marken. De resterande nio ska stå kvar.

– Peab ska bygga bostäder i dem, säger Martin Rasmussen, maskinkoordinator på NKR Demolition Sweden.

NKR påbörjade sitt arbete i Nyköping för tre månader sedan.

– Vi började med att riva några lägre byggnader, säger Martin Rasmussen.

De lägre byggnaderna var sisådär 20 meter höga och deras baneman blev en 160 ton tung grävare.

– Det är en Hitachi 870 som är specialbyggd i Holland, säger Martin Rasmussen.

NKR köpte in specialgrävaren för fyra år sedan och den turnerar Norden runt på projekt där man måste nå riktigt högt.

– Det krävs fem lastbilar för att transportera den så den går bara på specialprojekt. Vi har använt den på Holmenkollen i Oslo, Parken i Köpenhamn och just nu är den i Västerås och river en tank, säger Martin Rasmussen.

Höjdrivaren kan välja mellan tre olika bommar, en på 22 meter, en på 32 meter och en på 48 meter. I det inledande skedet blev det 22-metersarmen som fick äran att förvandla de lägre husen till en hög rykande rester, rivningsmassor som dock kom till användning direkt.

– Vi lade dem på körvägen för att komma upp lite och få bättre bärighet, säger Martin Rasmussen.

Rivarna byggde upp en tre meter hög ”ramp” som jättemaskinen sedan kunde köra upp på och få lite extra höjd när det var dags att attackera de nio dödsdömda silorna.

– Det är lite blött här, för en 45-tonnare eller en 60-tonnare är det inga problem men 160-tonsmaskinen måste vi passa lite extra på, förklarar Martin Rasmussen.

48-metersarmen plockades fram när det var dags för de riktigt stora byggnaderna.

– Silorna var 46 meter höga utom den största som var 50 meter hög, säger Martin Rasmussen.

Magasinen klipptes ner försiktigt,

– Vi måste riva utan för mycket buller och damm, det finns flera restauranger i närheten och de hade många gäster mitt i sommaren, säger Martin Rasmussen.

För att minimera bullret har rivarna försökt riva så diskret som möjligt och på anständiga tider.

– Vi har jobbat sju till arton, när vi haft lite mindre bullrigt arbete har vi kunnat arbeta lite längre in på kvällarna, säger Martin Rasmussen.

Den stora grävaren har haft tre mindre Komatsugrävare på 60, 45 respektive 29 ton, som assistenter.

– De servar höjdrivaren men även vice versa, säger Martin Rasmussen.

De mindre maskinerna är utrustade med hammare, grip, skopa och crusher. En av dem har också försetts med en 2,5 ton tung rivningskula.

– Vi använder den för att riva källare, det går fortare än med hammare, säger Martin Rasmussen.

Innan projektet påbörjades utfördes en rutinmässig sanering, rivarna hittade bland annat mindre mängder kvicksilver och cirka fem ton asbest som avlägsnades utan några komplikationer.

Parallellt med rivningen har Peab börjat gräva ur för parkeringsplatser och påbörjat arbetet med att förvandla de gamla sädesmagasinen till lägenheter.

De mer spektakulära delarna av rivningen är avklarade.

– Vi är nere i nivå nu, vi ska bara ta ner källarplanen och städa upp, säger Martin Rasmussen.

Han räknar med att projektet ger upphov till ungefär 20 000 ton betong och närmare 3 000 ton järn i rivningsmassor. Materialet kommer till användning direkt.

– Det används som fyllnadsmaterial, vi har till exempel en åtta meter djup källare som ska fyllas igen, säger Martin Rasmussen.

NKR har haft i genomsnitt tio anställda på projektet, som beräknas vara färdigt i slutet på oktober. På plats har man också haft en hjullastare som utfört mindre transporter och en brandbil som fått stå för dammbekämpningen.

– Den har fått jobba rätt hårt, den stora grävaren har eget vatten på armen men de andra har brandbilen fått vattna åt, säger Martin Rasmussen.

Det är första gången NKR testar att låta en brandbil sköta dammbekämpningen och enligt Martin Rasmussen har försöket fallit väl ut.

– Det har funkat bra och får vi ett liknande projekt kan vi nog prova igen.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.129