23948sdkhjf

Lagom är bäst för Leffe

Efter 25 år startade han eget och tre maskiner och en anställd räcker gott för Leffe Gräv - blir det större uppdrag samarbetar han hellre med andra små kollegor. – Jag vill ju hinna gräva själv också.

Båstad. Regnbyarna dundrar in över Bjärehalvön, himlen är mörkt grå och den spirande växtligheten hukar i vindarna. Men Sigge bryr sig inte. Han är hund, han är blöt och han är glad, trots att blåsten går genom märg och ben välkomnar han oss med ett varmt hjärta, en blöt tunga och en vilt viftande svans.

Vi träffar Sigge i Burensvik i Båstad kommun, i ett sommarstugeområde utöver det vanliga –utsikten är fantastisk med Skäldervikens vågor bara något stenkast bort.

Just nu känns sommaren fjärran, semestern ligger många långa arbetsdagar bort och husen är tillbommade. Men Sigge är förstås inte ensam här bland stengärdena. Lite längre bort sitter husse Peter Gunnarsson i en hjulgrävare, Leffe Gräv har dragit in kommunalt avlopp i ett av de pittoreska och avgjort skånska sommarhusen och Peters uppdrag är att återställa marken och lägga på lite stenplattor innan det är dags att dra vidare.

– Det tar väl ett par dagar till, konstaterar Leffe själv där han står i kallregnet.

Leif Sturesson är rätt färsk som egenföretagare men har över 30 år i branschen. Redan 1984 började han som grovarbetare i en lokal byggfirma och 1991 klev han för första gången in i en maskin.

– Min arbetsgivare köpte en grävlastare och sedan dess har det varit mycket maskiner.

Efter mer än 25 år som anställd tog han steget och startade eget 2010.

–Min arbetsgivare ville slå av på takten och gå i pension och erbjöd mig att köpa grävlastaren.

Leif Sturesson behövde inte tveka, han visste att kunderna fanns – ofta var det direkt till honom det ringde. Han tog över maskinen och körde vidare i egen regi.

– Regionen är full av mindre byggfirmor så jag köpte traktorgrävaren, jobb fanns det.

Och visst fortsatte jobben att trilla in. Ofta handlar det om att bygga grunder, avloppsuppdragen har dock blivit allt fler. Redan på 1990-talet började de rulla in och under de senaste åren har det lossnat rejält i takt med att myndigheterna fått upp ögonen för hur bristfälliga avloppsanläggningar inverkar på miljön, detta har i sin tur fått fart på kommunernas avloppsinspektioner, så även i Båstad där man dessutom bygger ut det kommunala avloppsnätet.

– Vi har byggt mycket avlopp och grävt för servisledningar åt det kommunala nätet, säger Leif Sturesson.

För att kunna utföra jobben har han sett till att skaffa sig den nödvändiga kompetensen, han har gått Maskinentreprenörernas kurser för enskilda avlopp och även ett par av leverantörernas utbildningar.

– Det har ökat mycket nu, i dag är nog 30-35 procent av jobben avlopp.

Det handlar mycket om att gräva ner trekammarbrunnar och bygga infiltration.

– Men det börjar bli mycket biomoduler och annat också.

Trots att avloppsjobben blir allt fler hoppas han kunna hålla dem på en rätt jämn nivå.

– Vi skulle kunna hålla på bara med avlopp om vi ville, men jag vill hinna serva alla mina gamla kunder också.

Våren och försommaren är kanske den mest hektiska perioden. Det är nu privatpersonerna vaknar till liv efter vintern, tittar ut i sin trädgård och får nya pigga idéer om vad som borde eller måste fixas, byggas eller repareras.

– Det ska byggas friggebodar och ordnas till i trädgårdar, det finns nästan för mycket jobb nu!

Vintrarna kan vara magrare, men de två senaste skånevintrarna har varit milda och regniga – inte det bästa för själen kanske, men det blir mycket grävning.

– Vi har haft fullt upp hela vintern, säger Leif Sturesson.

Lågsäsonger fyller för övrigt en mycket viktig funktion, förklarar han.

– Man måste ju hinna ge maskinerna en översyn.

Maskinparken består av grävlastaren, en Huddig 1160 på tolv ton, en tvåtons JCB minigrävare och en Wacker Neuson 9503 hjulgrävare på cirka tio ton.

– Jag har precis det jag behöver, konstaterar Leif Sturesson

Grävlastaren är trotjänaren, en mångsidig maskin som han har stor nytta av.

– Det är ett bra komplement till de andra maskinerna.

Grävlastaren är tolv år gammal, men still going strong.

– När man gör husgrunder är det många moment och maskinen står ibland någon timme. Den är inte så sliten och jag tror den håller ett tag till.

När det är dags att handla nästa gång blir det dock troligen en grävlastare – och förmodligen också en Huddig.

– Jag har inte kört något annat märke, konstaterar Leif Sturesson.

Minigrävaren, en runtomsvängande JCB 8020 av 2010 års modell, köptes begagnad.

– När man jobbar med att koppla in kommunala avlopp är det oftast väldigt små grunder, då passar det bra med en runtomsvängande.

Leif Sturesson arbetar främst i Båstad kommun, även om han gjort inhopp i andra delar av nordvästra Skåne. Kontoret har han hemma i Salomonhög. I Dalen hyr han verkstad och lager, rör och rördelar står prydligt uppradade och på gården ligger stora högar från ett grustag i Våxtorp.

– På jobben behöver vi ofta bara något enstaka ton, så de kör ibland hit gruset i stället, säger Leif Sturesson.

Den lilla JCB:n står också parkerad här, bredvid ett jättesläp och en vackert patinerad röd traktor – en Volvo BM 430 som drar släpet när JCB:n ska ut på jobb.

I dagsläget har Leif Sturesson bara en anställd, vid behov hyr han in fler och han strävar inte efter att verksamheten ska bli särskilt mycket större.

– Jag vill ju hinna gräva själv också, blir man större måste man vara ute och titta på jobb hela tiden – det kan jag göra sen när jag blir äldre.

Många jobb görs åt privatpersoner och han samarbetar med både rörläggare, snickare och mindre byggfirmor.

– Det är en bra blandning på jobb och det är inte så långa projekt heller – det är någon vecka här och en dag där, det gillar jag.

Samarbetet med andra entreprenörer är också viktigt.

– Vi är många små och vi hjälps åt – då kan vi faktiskt åta oss relativt stora jobb ändå och då kan vi konkurrera även med de större firmorna.

Han ångrar inte att han tog steget att starta eget.

– Jag trivs bra med att vara min egen, det är förstås lite upp och ner och visst skulle det vara skönt att vara anställd ibland – att kunna stänga och gå hem klockan 17 – men jag är nöjd.

-------------------------------------------------------------------

Leveranstidningen Entreprenad är entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.158