23948sdkhjf

Småföretagare prioriterar inte miljön

Många småföretagare prioriterar inte miljöfrågorna när de gör sina inköp, åtminstone inte om man ska tro Vismas Affärsbarometer som genomfört en enkät bland 900 små och medelstora företag.

Enligt enkäten anser sig 45 procent av de tillfrågade ta miljöhänsyn när de gör inköp till företaget, det är faktiskt en ökning jämfört med 2013 då 35 procent svarade ”ja” på frågan.


Miljön fick ändå sistaplatsen när småföretagarna listade sina inköpskriterier, bara fem procent satte miljön först på den listan.


Enligt Visma uppger företagarna att det som skulle få dem att prioritera miljöperspektivet högre är lägre pris, större tillgång på miljöanpassade produkter samt myndighetskrav.


– Det är tydligt att det finns en positiv attityd till att ta hänsyn till miljön men det prioriteras ändå lågt när företagarna gör sina inköp. Företagarnas vilja är viktig, och vi behöver ta tillvara på den, säger Henrik Salwén, vd för Visma Advantage, i ett pressmeddelande.


Fyra av tio tillfrågade företagare hade en nedskriven miljöpolicy, hälften av dessa hade satt upp konkreta miljömål och bara sju procent av de tillfrågade kände till att riksdagen beslutat om 16 miljökvalitetsmål som kan användas i miljöarbetet.


– Som småföretagare kan det vara svårt att lägga tiden som krävs för att sätta upp tydliga miljömål och det är inte alltid lätt att se hur ens egen verksamhet påverkar miljön i stort. Här finns stora möjligheter för myndigheter och organisationer att sprida mer kunskap om miljöarbete hos företagarna, säger Henrik Salwén.


Vismas Affärsbarometer har tagits fram tio gånger och enkäten har genomförts sedan 2011.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078