23948sdkhjf

Claes har koll på kulan

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

Att riva med kula beskrivs ofta som okontrollerat. Claes Nilsson bestrider den gamla klyschan, ”det går att träffa på ett mjölkpaket” förklarar han. – Men det är klart, då krävs det ju en maskinist och inte en förare bakom spakarna.

Norrtälje. Det dunkar dovt i Norrtälje hamn. Solen skiner och en till synes beskedlig liten kula slungas in i en många gånger större silo. Till en början ser den inte ut att göra särskilt mycket skada men redan vid det andra eller tredje slaget ger betongen vika och armeringen tittar fram.

– Kulan blir hårdare och hårdare ju mer man slår på den, säger Claes Nilsson, direktör på Clagorni Maskin.

Läs också: Härligt, härligt – men farligt, farligt

Kulan är tillverkad i manganjärn, den är massiv och väger drygt två ton. Lingrävaren som så metodiskt kastar fram kulan och drar den tillbaka glänser i rött. Det är en nästan 50 år gammal Manitowoc på 70 ton och trots att rivningen inte pågått i mer än en dag gapar redan stora hål i den jättelika silon.

Claes Nilsson har många silos på sitt samvete vid det här laget, den första rev han redan 1993. Han använder alltid samma teknik, han knackar hål i betongen och när han kommit en bit ner slänger han in kulan bakom väggen och drar sönder armeringen med indragskedjan.

När han åstadkommit ett tillräckligt långt vertikalt ”sår” längs silorörets ena sida gör han likadant på andra sidan – men inte lika långt ner. Sedan kan han slå ut ett lagom stort stycke mellan ”såren”, inte för stort men inte heller för litet.

– Det gäller att öppna bit för bit och sedan vika ner sidan, förklarar Claes Nilsson.

Han har specialiserat sig på äldre maskiner och har en rejäl men ålderstigen maskinpark, ett maskinmuseum som kröns av en stilig hundraåring, en ångdriven Bucyrus grävmaskin från 1916.

Många av de vackra veteranerna lever mest på sitt utseende men ett gäng är piggt nog att fungera i aktiv tjänst, Clagorni Maskin åtar sig flera uppdrag om året, tanken är att Claes Nilsson på så sätt ska kunna finansiera sin hobby med veteranmaskiner. Det blir ofta rivningar men även grävuppdrag.

– 6-7 maskiner är uppmålade och redo för jobb, 125 är för ”hobby”, ler Claes Nilsson.

Just den här maskinen köptes in för ett mycket specifikt uppdrag 2014, en 50 meter hög silo skulle rivas men den längsta masten han hade att tillgå var ”bara” 40 meter.

Läs också: Bandet ska backas

– Jag behövde en större maskin, konstaterar Claes Nilsson.

Han reste till USA och spanade in 6-7 maskiner innan han hittade rätt, McKinney Drilling i Greensboro South Carolina hade en riktig pärla till salu, en Manitowoc 2900 WC (wide crawler) av 1967 års modell, en klassisk maskin med en mast på 62 meter.

Maskinen var inte i körbart skick men Claes Nilsson lät sig förstås inte nedslås av det, särskilt inte som han fick med sig ett gäng delar från USA, bland annat en splitter ny Cumminsmotor och ett antal pumpar.

1 500 renoveringstimmar senare var maskinen klar, blästrad och målad, med nya belägg och anpassad för de rivningsuppdrag som väntade.

– Jag har byggt om linstyret fram och satt en ”anknäbb” på bommen för att få ut hisslinan längre upp och ut, kommenterar Claes Nilsson.

Trots att den är så stor är den lätt att transportera, hävdar direktör Nilsson.

Läs också: ”Köra är väl också kul, men det hinner man ju med ändå”

– Man kan lyfta upp maskinen med fyra hydraulkolvar och trycka isär larverna så att transportbredden blir bara 3,7 meter. Som bredast är den sex meter, då blir den helt fyrkantig och står stabilt i 360 grader.

Ett stort dammoln väller fram när silosidan brakar ner på marken.

– Jag slår av motorn direkt så att den inte suger in dammet, kommenterar Claes Nilsson.

Kulans stötar ger däremot inte upphov till särskilt mycket damm uppger han.

– Det är en fördel jämfört med om man använder andra metoder.

Han framhåller vikten av att kunna läsa byggnaden och konstaterar att just den här silon är tämligen okomplicerad.

– Det är en rätt ny byggnad och därmed ”sämre”, den är lätt att slå.

Han betraktar silos som optimala offer för en rivningskula.

Läs också: "Det är inte svårt för den som kan det"

– Det finns inga valv och inga golv så allt ramlar rakt ner, de är inte svåra att slå hål på – en ren betongkonstruktion utan järnbalkar.

Det är viktigt att stå horisontellt. En slät yta att larva på underlättar, om maskinen står snett hänger kulan dessutom bredvid bommen och då blir det svårare att sikta.

– Man vill inte heller ödsla energi på att vicka maskinen, energin ska gå till kulan, säger Claes Nilsson.

Lingrävarens mast når nästan 60 meter, ändå krävs en ramp.

– Annars får man ingen pendelbåge på kulan, jag måste få lite ”schwung” , säger Claes Nilsson, som anser att rivning med kula är en mycket bra metod, inte minst på höjden.

– Det passar också bra för jobb där ekonomin är viktig, maskinen kostar i princip inget och den drar fyra liter i timmen där en höjdrivare drar tio gånger så mycket.

Han betecknar rivningsmetoden som trygg.

– Till skillnad från en höjdrivare står jag 25 meter ifrån byggnaden och riskerar aldrig att få något på mig.

Läs också: Rör med restriktioner

En kula som svingas mot ett intet ont anande hus ses ofta som ett vildsint och okontrollerat sätt att riva. Inget kan vara mer fel hävdar Claes Nilsson.

– Jag kan lägga kulan mot pelaren, vinscha in och sedan släppa – då blir det träff - man kan träffa på ett mjölkpaket.

– Men det är klart, då krävs det ju en maskinist och inte en förare bakom spakarna.

Jobben han gör med de gamla maskinerna kräver kompetens, men det är just det som gör dem roliga anser han.

– Man måste tänka till och planera sitt arbete, det är inte bara att sitta och köra.

Oddsen för att hitta honom bakom spakarna i en modern hydraulgrävare är alltså höga, särskilt om maskinen i fråga är försedd med GPS och maskinstyrning

– Det vore själsdödande och astråkigt, då får man ju bara övervaka en dator och inte göra sitt jobb.

En äldre maskin kräver kanske mer, men jobbet blir avsevärt roligare tycker han.

– Om något kraschar finns det ingen att ringa, det här är ren mekanik – det finns ingen dator i den här.

Bara att dra åt bromsen kräver att man tar en nyckel och går ut och drar åt en mutter ett halvt varv, tillägger han.

– Men den är lättstyrd, det är mekaniska spel med luftmanövrerade spakar, man behöver inte brottas med den.

Han betecknar lingrävaren som ”djävligt driftssäker”.

– 99,9 procent av den här maskinen är återvinningsbar och den är helt styrenfri.

– De byggde bättre maskiner förr, grejer som de var stolta över, amerikanska maskiner från 50- och 60-talet har ofta gjutna maskinbäddar och gjutna underramar – det blir aldrig sprickor.

Men visst finns det nackdelar medger han.

– Den är ju inte bekväm att sitta i, men om man som jag bara jobbar i den 6-7 veckor om året kan man ju faktiskt stå ut med det.

PS: Innan Claes Nilsson och hans gamla kulmaskin tog sig an silon var det en annan maskin som skötte rivningen - uppifrån taket, det vill säga 60 meter ovan jord. Läs mer om det här.

-------------------------------------------------------------------------------------Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, InstagramTwitter och Youtube! :)Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Rototilt + Steelwrist = sant

Krav på lättnader i kreditreglerna

Bostadsbyggandet har minskat drastiskt de två senaste åren – i Stockholms län byggs i dag mindre än hälften jämfört med 2017. Haveriet beror till stor del på regeringens skärpta kreditrestriktioner, anser Stockholms Handelskammare som nu kräver lättnader i regelverket.

Rototilts strategi gick hem

Swecon noterar rekordstor vinst

Det går bra för Swecon. Enligt Lantmännens vd och koncernchef Per Olof Nyman var aktivitetsnivån hög på samtliga företagets marknader, vilket bland annat resulterade i Swecons hittills bästa resultat under ett kalenderår.

Stark trend på transportutbildningarna

Fler sökande och fler tjejer när Tya sammanställer årets gymnasieutbildningar.

Nyhetsbrev

Oilquick hårdsatsar i USA

Den tiltrotatorserie som lanserades i höstas efter ett nära samarbete med Engcon blir huvudnumret för Oilquick på Conexpo-Conagg i Las Vegas 10-14 mars. Företaget har vuxit kontinuerligt i Nordamerika under flera år och räknar med fortsatta framgångar.

Arkiv

Yrkesval med goda chanser till jobb

Vi ses väl här också?

Planerar testbana på land för Porsches vintertester

Opus får besikta skyliftar

Opus Bilprovning kompletterar sin besiktningsverksamhet med mobila arbetsplattformar/skyliftar och IBC-behållare/bränsletankar.

Ledare: Enkel lösning på stort problem

Mindre utsläpp med hjälp av AI

Mindre utsläpp, snabbare produktion och lägre kostnader är målet för ett forskningsprojekt som ska utreda möjligheterna att begränsa koldioxidutsläpp med hjälp av artificiell intelligens.

Nytändning för Dynapac

Dynapac har kommit starkt sedan nya ägarna Fayat trädde in, företaget har blåst liv i sitt varumärke och lockat tillbaka storkunderna. – Vi har tagit tillbaka initiativet.

NCC bygger i Eskilstuna

”Vi ska vara nära verkligheten”

Ett laddat Dynapac har fått fart på försäljningen, för att komma ännu längre krävs kunniga säljare – det är inte bara mekanikerna som ska kunna maskinerna.

Delade meningar om vägen till fossilfritt

I dag är de flesta överens om att fossila bränslen måste fasas ut – och att arbetet bör göras skyndsamt. Däremot är vägen till målet långt ifrån utstakad. Det stod klart på Stora Infradagen som nyligen arrangerades i Stockholm.

Epiroc och Luleå tekniska universitet fördjupar samarbetet

CM – en väg till ökad konkurrens

I Maskinentreprenörernas senaste konjunkturrapport strax före jul fick Trafikverket skarp kritik för att entreprenaderna generellt är för stora. Stefan Dahlgren, ordförande för CM-bolagen, hävdar att en lösning finns i Construction Management som dels ökar konkurrensen och dels kan stimulera kreativa lösningar.

Sporrande konkurrens för Dynapac

Dynapac och Bomag har sedan 2017 samma ägare. De ska dock fortsätta strida om kunderna precis som förr, även om vissa samarbeten kan bli aktuella.

Örebro vill beveka Trafikverket

”Det är inte en dag för tidigt”

Veidekkes kvinnliga anställda ska slippa byta om på toaletten eller bakom ett skynke –  nya bodar ska öka inkluderingen.

Starkt startfält i veckan - men vem vann?

Infraprojekt nominerade till arkitektpris

10 mars presenteras vinnaren bland de fyra anläggningar som nominerats till Trafikverkets arkitekturpris 2019. Samtliga nominerade förslag finns i de tre storstadsområdena och är uppförda av externa byggherrar.

Eldrivet för fastighetsskötare

Bostadsrätter i Bredäng

Hydroscand satsar i söder

Nytt kvarter i Barkarbystaden

Träigt avtal för Peab

Nobelt bygge på Stadsgårdskajen

Cykelsatsning i Malmö

Akuta åtgärder på E4-bro

Projekterar för slutförvaret

Gissa metallen - Se metallprisernas utveckling 2019

Hultafors får mer på fötterna

Dynalyzer går online 2020

Peab bygger i Stockholm

Se alla Företagens egna nyheter

LED ficklampor från Ledlenser

Seminarium - Industriell röntgen

Dags att rusta för säsongen!

Workshop 10 & 11 mars kring sprickprovning på komponenter

Ge din lastbil, transportbil eller släp ett extra lyft!

Kollisionssystem för traktor och maskin

Maskinradio för tuffa miljöer

En banbrytande adaptiv extraljusramp från Lazer Lamps!

Träffa Gripen Wheels på årets mässor 2020.

Kampanjpriser - Michelindäck & hjul för radodling och tröska

Positionsljus

Kampanjpriser på Michelindäck & hjul för traktor!

KIPP Kulspärrbultar inom maskinbyggnad och konstruktion.

Nu har vi ny hemsida!

Glöm inte bort den viktiga grunden

DISAB tar hem en stor order på vakuumsystem värd 5 miljoner!

LED nummerplåtsbelysning

Larm för entreprenadmaskin

Saferoad Sverige är stolt officiell partner till årets Rally

PSST... personligt, smidigt, skräddarsytt och tryggt

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Uppsala 12-13/2

Metso Contender Series

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Dags att byta bakljus på ditt släp?

Westlake CB763 till Bimar i Norr AB.

Sänd till en kollega

0.252