Kinesiska lastare tar nya tag i Sverige
Under några år såldes de kinesiska CRX-lastarna under namnet Caise i Sverige. På årets Maskinexpo hade CRX-loggan kommit till nåder igen och i montern fanns såväl tillverkarens senaste tillskott, sextonnaren 3080, som den lilla eldrivna 720e.
– Det fanns definitivt kvalitetsbrister i de första maskinerna, men tillverkaren har varit väldigt lyhörda för våra synpunkter och har efter hand börjat arbeta efter våra önskemål. Vi har, bland annat med hjälp av en konstruktör som hämtats från Komatsu, lyft de fem hjullastare som ingår i serien till en nivå som passar marknaden i Europa, inte minst i Sverige, säger Niclas Bergström.
– Ett exempel är de ursprungliga rostproblemen som vi kommit till rätta med med hjälp av elektrolytbehandling och rostfria bultar. Även förarmiljön har förbättrats avsevärt. Fortfarande är dock målet att hålla kostnaderna nere samtidigt som maskinerna också ska vara lätta att serva och reparera. Därför är inslagen av datorbaserad teknik mycket begränsade.
För att bredda programmet uppåt inleddes ett utvecklingsprojekt i januari 2015 där Swekip tillsammans med ingenjörer i Kina konstruerat och tillverkat en Europaanpassad hjullastare i det växande segmentet av
kompakta hjullastare i sextonsklassen.
Resultatet blev 3080 , en kompakt lastmaskin som storleksmässigt hamnar ungefär som Volvos L30 strax under sex ton.
– Det är den första maskin som tillverkas i en helt ny produktionslinje som bland annat inrymmer robotsvetsning. Serieproduktionen har startat och prognosen för första året är ungefär 5 000 enheter, varav 100 ska säljas av oss i Sverige, säger Niclas Bergström.
CRX använder en modellbeteckning som skvallrar en del om maskinens prestanda. De två första siffrorna anger lyftkapaciteten och de två sista berättar om motorstyrkan. Nykomlingens beteckning 3080 innebär då cirka tre tons lyftkapacitet och en motor på cirka 80 kilowatt.
Transmissionen är fyrväxlad av typ momentomvandlare och ger en topphastighet kring 30 kilometer i timmen. Sikten är god från förarplatsen där ambitionen också varit att skapa en genomtänkt och överskådlig struktur på instrument och reglage.
Minstingen i familjen, den nya 720e, bryter mönstret, inte bara för att den är eldriven.
– Den tillverkas inte i huvudfabriken utan har tagits fram med hjälp av eltruckstillverkare och har en lite annorlunda färg. Den väger inte mer än drygt 1,6 ton och har en lyftförmåga på 600 kg. Motoreffekten är kring 14 kilowatt, säger Niclas Bergström.
– Eftermarknaden är mycket viktig för oss. Vi satsar till exempel inte på en massa nya säljare utan väljer i stället att bygga ut den tekniska kompetensen först. Jag är övertygad om att vi tjänar på det i längden.