23948sdkhjf

Delete river Slussen

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

Rivningen av Slussen är igång, ett stort men konstruktionsmässigt tämligen okomplicerat arbete som dock försvåras av att rivarna inte får störa den myllrande trafiken på en av Stockholms mest trafiktäta platser. – Logistiken är en utmaning.

Stockholm. Det är snurrigare än vanligt vid Slussen i Stockholm, enligt Stockholm Stad ska en ny mötesplats ersätta den gamla trafikplatsen men innan det arbetet kan påbörjas måste den gamla konstruktionen rivas. När rivningsarbetena nu kommit igång på allvar är det inte mycket som är sig likt vid Slussen och cyklister, bilar, bussar och gångtrafikanter kryssar mer eller mindre förvirrat mellan avspärrningarna.

– Det är mycket som händer överallt, säger Lars-Olof Dahl, senior advisor och arbetsledare på Delete, som fått Skanskas uppdrag att riva delar av Slussen.

Den gamla trafikplatsen har drygt 80 år på nacken och rivningsarbetet sker i flera etapper, Delete har för tillfället fullt upp med den så kallade vattendelen, Karl Johanslussen och Saltsjörampen ska rivas, ett antal monoliter ska ner och den berömda ”snurran” ska bort – trafikkarusellen mitt på Slussen som varit ett välkänt landmärke på Södermalm.

– Det är bara betong, kommenterar Lars-Olof Dahl.

Läs också: Delete slutar med tungrivning – säljer verksamheten till konkurrenten

En äldre slusskanal ska också rivas, den har legat i träda sedan Karljohansslussen togs i bruk på 1900-talet men konstruktionen fyller ändå en funktion, den står för en stor del av Mälarens avvattning, som förutom vid Slussen sker även vid Norrström, Hammarby och Södertälje.

Rivningen måste utföras med stor noggrannhet. Byggnadsverken vid Slussen är inte hopgjutna, de ligger emot varandra eller hakar i varandra med så kallade dilatationsfogar som gör det möjligt för konstruktionerna att röra sig – ett måste när man har stora sättningar i marken.

– Dilfogarna gör det komplext att riva, vi måste riva i rätt ordning och går därför hand i hand med konstruktörerna, byggnadsverken ska helst tas ner i samma ordning som de byggdes, kommenterar Lars-Olof Dahl.

Rivningen kontrolleras dessutom noggrant, Skanskas mätavdelning patrullerar runt med sina instrument för att mäta om och i så fall hur byggnaderna rör sig.

– Vi får inte gå över vissa nivåer, säger Lars-Olof Dahl.

När Leveranstidningen Entreprenad hälsar på en varm sensommardag står en 60-tons Liebherr på Saltsjörampens ena sida och knackar ner balkar med en hydraulhammare, på den andra sidan står en Volvogrävare på 28 ton och klipper med en betongsax.

– Vi ska riva så tyst det går men har fått tillstånd att använda hammare för vissa delar, kommenterar Lars-Olof Dahl.

Balkarna utgör ovandelen av Karljohanslussen, i botten ligger två pontoner, de ska bort, detsamma gäller byggnaderna runtom, bland annat parkeringsgarage, den gamla nattklubben Debaser och den betongtrappa som döljer Karljohansslussens äldre föregångare.

Delete har fem man på plats, grävmaskiner i tjänst är en 60 tons Liebherr 954, en 30 tons Hitachi 240, en Volvo 240 på 28 ton och en 15 ton tung Hitachi 135.

Rivningen sker främst med hydraulhammare, betongsax och stålsax, lite längre fram ska rivarna ta sig an betongytor under vatten och då krävs specialmaskiner – tanken är att fräsa spår i undervattensytorna och sedan mejsla lös betongen.

Läs också: Hemma blev bäst för Hampus

– På så vis får vi en effektivare urspräckning, säger Lars-Olof Dahl.

Delete har ett antal skivfräsar som ställs på kajen eller på en flotte, de når ungefär en meter ner i vattnet och ska kunna åstadkomma 15 centimeter breda spår.

– Erkatfräsarna är ett sällanbruksverktyg som kan vara ett bra konkurrensmedel, konstaterar Lars-Olof Dahl.

Enligt Delete är omfattningen inte känd i dagsläget, men man räknar med cirka 2 000- 3 000 kubikmeter undervattensbetong, det mesta lär finnas i slusskanalerna.

Delete ska hinna med rätt mycket under sin första etapp vid Slussen, arbetet går enligt plan och det är viktigt eftersom byggarna kommer att flåsa rivarna i nacken om de drar ut på tiden.

– Allt har gått bra, konstruktionsmässigt har det inte varit något konstigheter, nog har jag varit med om värre rivningar, kommenterar Lars-Olof Dahl.

Läs också: Härligt, härligt – men farligt, farligt

Men säg den rivning som är okomplicerad.

– Det är logistiken som är utmaningen.

Logistiken är verkligen något att bita i just här. Slussen är normalt sett ett virrvarr av bilar, bussar, lastbilar, cyklister och gångtrafikanter. När man nu river och bygger om hela härligheten måste trafiken ledas om i flera omgångar och det är inte rivarnas behov som går först.

– Tredje man är helt klart prioritet ett så vi får anpassa oss, kommenterar Lars-Olof Dahl.

En vattenkanon ska minska dammet, skyltning och skyddsanordningar är en självklarhet, flaggvakter finns på plats närhelst behov uppstår och rivarna har fått se till att hålla sig ur vägen så gott det går.

– Vi bussar in gubbarna och våra tunga transporter sker främst nattetid, kommenterar Lars-Olof Dahl.

Rivningmassorna utgörs främst av betong och armering, broarna består dock mest av stål och Delete räknar med cirka 30 lastbilslass per dag.

– Det blir ungefär 900 ton rivningsmassor som körs bort från Slussen varje natt.

Läs också: "Det här är ett perfekt Delete-projekt"

Delete räknar med att den östra bron på etapp ett kommer att ge upphov till ungefär 5 000 kubikmeter betong och att den västra bron, som rivs i etapp två, innebär cirka 4 600 kubikmeter betong. Rivarna väntar sig också cirka 350 ton armering och 200 ton stål i etapp ett, i etapp två räknar Delete med 330 ton armering och 590 ton stål, det blir också en del asfalt och sten.

Rivarna har hyrt garageplatser i närheten, men att ta sig till jobbet med bil är inte att rekommendera. Planering är A och O och Lars-Olof Dahl konstaterar att det gäller att se till att ha med sig allt när man kommer till jobbet.

– Det är småtransporterna som är det stora problemet, måste man hämta något man glömt kan det ta tre timmar.

Delete anlände till Södermalm i maj, först ut på att-göra-listan var att sanera och selektivriva.

– Det fanns lite asbest i rörisoleringen, selektivrivningen gällde ett antal småbutiker, förklarar Lars-Olof Dahl.

Det tog ett par månader att röja ut och sanera, ett saneringsuppdrag återstår dock, i en gammal Manometerbutik finns en liten mängd kvicksilver som måste bort.

Läs också: Bandet ska backas

– Problemet är att kvicksilvret finns i rör som är ingjutna i bottenplattan, säger Lars-Olof Dahl.

Rivarna samarbetar med miljöinventerarna för att kunna sanera, rören letas fram och gjuts igen, sedan kan man försiktigt knacka lös dem och lyfta upp dem för vidare transport till rätt mottagare, ett förfarande som uppges vara normalt vid fynd av detta slag.

I juli inleddes tungrivningen, först ut på agendan var att ta upp en ny gata rakt igenom Slussen, trafiken ska flyttas över dit när rivningen nått fram till den befintliga trafikleden.

– Vi får flytta runt hela tiden, detsamma gäller trafiken, förklarar Lars-Olof Dahl.

Rivningen är indelad i koordinater enligt en nogsamt uttänkt plan där Delete bara är en bit i det pussel projekt Slussen och alla dess delar utgör.

– Vi gör det vi blir tillsagda, och river enligt Skanskas order, säger Lars-Olof Dahl.

Rivarnas arbete påverkas också av Slussens förflutna, människor har befolkat denna del av Södermalm i många århundraden och den första slussen på platsen byggdes redan på 1600-talet – Drottning Kristinas sluss.

– Vi får inte gräva i backen utan arkeolog, så fort vi kommer under asfalten ska de vara med, säger Lars-Olof Dahl.

Rivningen ska fortsätta under hösten och vintern, när broar, kanaler och konstruktioner över mark är nere går man vidare med schakter och tar också ned de fundament som kommer i dagen när de andra konstruktionerna rivits.

– Ovanjordsrivningen är nog klar i början av nästa år, säger Lars-Olof Dahl.

Delete ska enligt kontraktet komma totalt sex meter ner, räknat från vattenytan.

– Vi kommer att börja riva under vatten efter årsskiftet.

Rivarna började i somras och har, relativt sett, fått jobba i lugn och ro under de första månaderna.

– Nu märker vi att semestern är slut, det är folk, bilar och cyklister överallt, konstaterar Lars-Olof Dahl.

Rivningarna vid Slussen kommer att pågå i flera år till och han tror att Delete kommer att finnas med på flera hörn när rivningen fortskrider under de kommande åren.

– Vi tror att vi kan få fler komplicerade projekt här, har man inte gjort jobb av den här digniteten tidigare är det svårt att komma åt de här uppdragen och vi tror att vi ligger bra till, säger Lars-Olof Dahl.
I juni köpte Delete rivningsentreprenören Demcom, läs mer om det här (klicka på länken).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Entreprenadbranschens  egen tidning!

Följ oss på  Facebook, InstagramTwitter och Youtube! :)Mer om: Delete | Reportage | Rivning
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Viktigast i veckan!

Entreprenad Live följer plan

Enligt planerna ska Entreprenad Live arrangeras på Säve depå i Göteborg 3-5 september, och förhoppningarna om att evenemanget ska kunna köras som det är tänkt är stora.

Snabb snackis från Rototilt

Sandvik drar i bromsen

Året har börjat enligt förväntningarna för Sandvik som dock har initierat en serie besparingsåtgärder – framför allt personalminskningar – för att möta de störningar som bedöms bli följden av coronavirusets utbredning.

2019 – Fortsatt stort maskinbehov

Försäljningen av nya entreprenadmaskiner i Sverige må ha slagit alla tiders rekord 2018. Riktigt samma nivå blev det inte under 2019, men det var inte långt ifrån. Och att Sverige är ett hjullastarland blir allt tydligare. Totalt rullade 1 789 nya hjullastare ut från leverantörerna.

Nyhetsbrev

Dafs svenska representant skiftar vd

Arkiv

Hercules spänner musklerna

För att klara komplicerad markförstärkning under en ny ö i Köpenhamn har Hercules införskaffat en riktig monstermaskin – en 130 tons borrmaskin som ska klara borrning med diameter upp till tre meter.

De tar över Skrombergaverken – efter 116 år

NCC bygger för vård

Grävsystem ska lyfta maskinförarutbildning

Hagströmska Gymnasiet i Falun är den första skolan i Sverige som använder grävsystemet Dig Assist i undervisningen på anläggningsprogrammet. Det underlättar elevernas inträde på arbetsmarknaden, enligt läraren Per Jägrell.

Tunga fordon prioriterade när förarproven blir färre

2

Ledare: ”Modernt slaveri”

Gruvmöte flyttas till 2021

Nu står det klart att även Euro Mine Expo i Skellefteå skjuts på framtiden. I stället för juni i år är det nu 1-3 juni 2021 som gäller.

Klart med ny vd för Alimak

Load up North tuffar på enligt plan

– Vi gasar och bromsar samtidigt, säger Jonas Dahlberg, vd på Nolia som exempelvis väljer att skjuta Euro Mine Expo i Skellefteå till nästa år medan arbetet med höstens Load up i Umeå fortgår som tidigare.

Sommarnöje i de gamla maskinernas tecken

In i dimman för bättre hälsa

Kvartsdamm är en hälsofara vid bland annat rivning. För att minska riskerna kan nu demoleringsrobotar från Brokk förses med ett integrerat system för atomiserad vattendimma som utlovas binda även mycket små dammpartiklar direkt vid källan.

Malmös mest trafikerade bussgata byggs om

Ett beslut väntar i Kiruna

Rekordår för Logset

2019 blev ett rekordår för den finska skogsmaskinstillverkaren Logset med avseende på såväl omsättning som resultat. Då har 2020 börjat betydligt kärvare. Företaget hoppas dock på en återhämtning med fortsatt tillväxt trots coronaviruset.

Svevia tar sig an Karlstadsbro

Lastbilsmässa flyttas till 2021

Trejon växlar upp

Nordbygg har fått nytt datum

80 lägenheter i Trelleborg

”Det måste få vara en rätt vild mix”

Maskintillverkare virusstänger

Kubicom får ny vd

Svevia sanerar arsenik

Ramboll i Barkarby

Stor affär för Beijers

Jättemässan flyttas

De bygger station i Gävleborg

Yrkes-SM ställs in

Ännu ett järnvägsuppdrag för Sweco

Karensdagen slopas – och stopp för stora sammankomster

Se alla Företagens egna nyheter

Höj säkerheten på era byggplatser med PaceTell

KIPP Scandinavia AB

Svårt att få bort gamla DT-kontakter?

Lazer’s banbrytande adaptiva extraljusramp

Digitalisering har aldrig varit viktigare än nu!

Dubbelmontage monterat med BKT AGRIMAX RT855 520/85R46

151 MP Area Scan camera

Underlätta din kontaktering

Motordag för verkstadskunder...

Parkeringsradar för större fordon.

Kan extraljus användas som backljus?

Starkt rustade för framtiden!

Här är vårens nya däcktrender!

Från inspektion till leverans

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Träffa CERTEX digitalt

Förbrukningsbatteri Lithium Epsilon

Nyframtagna specialaxlar till sänkta Volvobilar!

Nu kan du följa din beställning!

Metso Nordtrack - vårt nya sortiment

Kobra sidomarkering med gummiarm

Gripen Wheels erbjuder Vredesteins hela lantbrukssortiment!

Säkerhet är vår högsta prioritet

Runda LED bakljus - "hamburgerlampan"

Så backar du ännu tryggare

Sänd till en kollega

0.218