23948sdkhjf

Miniatyrernas mästare

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

Det är de små, små detaljerna som gör det när Magnus Jakobsson bygger sina tiltrotatorer i skala 1:50 – allt ska vara skalenligt och korrekt. – Det är ju det som är utmaningen, att få det att fungera.

Bjännsjö. Leveranstidningen Entreprenad stiger in i miniatyrernas värld, uthällt på ett bord i Bjännsjö söder om Umeå ligger en drös små, små tiltrotatorer, bara 6-15 millimeter breda men ändå helt perfekta minikopior av sina större motsvarigheter.

– De är byggda i skala 1:50, förklarar mannen bakom minitiltarna, Magnus Jakobsson.

Läs också: Rör med restriktioner

Han har byggt modeller sedan 2009. Modellbyggandet skedde först på fritiden, 2014 startade han sitt företag JM Specialdesign och nu är han redo att kapa säkerhetslinan helt.

– Jag sade upp mig i juni så efter semestern kör jag på heltid.

Modellbyggandet kräver stadiga händer och ett tålamod utöver det vanliga.

– Jag är perfektionist, jag ger mig aldrig och har man intresse för det man gör så blir det enkelt till slut, förklarar Magnus Jakobsson.

Han jobbade längre som industrisäljare, men har alltid gillat modeller, gärna av entreprenad- eller skogsmaskiner.

– Jag har byggt ganska mycket i trä, bland annat en Volvo grävmaskin med Rototilt, en Cranab FC12 med teleskoputskjut och en Ecolog skördare.

Trämodellerna byggdes i skala 1:10-1:12 och redan då var han noga med detaljerna, han visar till exempel upp en Cranab FC12 med CR130HD grip byggd med bandsåg och bänkputs och försedd med hydraulik av hampa.

– Trä är enkelt, man kan få det precis som man vill, kommenterar Magnus Jakobsson.

När han blev pappa för första gången 2009 tog han sig an modeller på ett nytt sätt, byggandet blev en välkommen ventil i det färska föräldraskapet och nu var det skalenliga och funktionella modeller i plast som gällde.

– Det blev lite av min egen terapi, ler han.

Läs också: "Det är en helt fantastisk spont"

Redan som barn hade han byggt modeller av bilar, flygplan och båtar.

– Nu kände jag att det hade jag redan gjort, nu ville jag göra saker som kunde röra på sig och få det att fungera precis som på riktigt.

Han började hänga på modellbyggarforum på nätet och fick kontakt med en skicklig byggare i Norrbotten, Rickard Sundqvist med sitt R.Sundkvist Modell Tillbehör blev en stor inspirationskälla.

– Han hade byggt en Engcontilt och då kände jag att kan han så kan jag, och jag – som kommer från Vindeln – ska så klart bygga Rototilt.

Han byggde två modeller för hand och fick gehör direkt – den allra första modellen, en grävmaskin utrustad med tiltrotator, återfinns i dag på Pon-Cat i USA.

– Jag gav den till Rototilt Group som skickade den vidare, säger Magnus Jakobsson.

Läs också: Motsatsernas maskin

Rototilt blev med tiden hans största kund och sedan 2009 har han byggt mängder av tiltrotatorer och skopor åt dem, oftast i skala 1:50 och alltid korrekta in i minsta detalj.

– Det är ju det som är utmaningen, att få det att fungera.

Till en början byggde han för hand, med plastark som han klistrade på varandra, skar ut och limmade ihop. I fjol våras investerade han i en 3D-skrivare som har revolutionerat arbetet.

– Det går mycket fortare nu.

Han använder CAD (computer aided design) för att rita alla lösa delar. Det är ett mödosamt arbete men det lönar sig att vara noggrann.

– I början mätte jag allt, numera får jag oftast data från tillverkarna, det blir lite enklare.

Cad-ritningen omvandlas sedan till en objektfil som förs över till skrivaren.

– Det är i princip en limpistol på tre axlar och en brygga som sänker sig, säger Magnus Jakobsson.

Läs också: ”Så här stark har den aldrig varit”

3D-skrivaren matas med plasttråd som smälts ner i ett munstycke, sedan ”skrivs” den aktuella delen ut.

Plasten kan färgas och olika temperaturer och olika munstycken ger olika resultat.

– Mitt minsta munstycke är 0,25 millimeter och det största 0,8 millimeter, säger Magnus Jakobsson och visar en liten låda med minimunstycken som hanteras med en minimal skruvmejsel.

Delarna måste skrivas ut på rätt sätt.

– En skopa ska till exempel skrivas ut stående, då blir det snygga räfflor på undersidan och mindre att putsa.

Det gäller också att välja rätt sorts plast.

Läs också: ”Vi hade inte tänkt att starta så ”pang bom”, men så blev det”

– Det röda svivelhuset skriver jag ut i hård PLA-plast, skopfästen och annat skriver jag ut i mjukare ABS-plast, den är lättare att få yta och snygg finish på, förklarar Magnus Jakobsson.

När delarna är utskrivna tar han bort stödsargerna med en vass kniv, han putsar delarna och borrar de hål som krävs, till exempel ett 0,5-1,5 millimetershål genom axeln och hål genom centrum och för hydrauliken.

Varje tiltrotatormodell skrivs ut i 5-7 delar och det tar ungefär en timme att sätta ihop dem.

Slutresultatet måste bli verklighetstroget.

– Till och med gripen ska gå att öppna, säger Magnus Jakobsson och demonstrerar med den näst minsta modellen han tar sig an, R3.

Han gör tio tiltrotatorer i stöten och har hunnit med en hel del sedan han köpte 3D-skrivaren.

– På ett år har jag gjort cirka 225 modeller och det blir minst lika mycket till innan jul.

Modellerna sätts på färdiga maskinmodeller och det handlar inte alltid bara om tiltrotatorer och skopor utan även om rivningsaggregat, olika bommar och stickor, loggor, twinmontage klippaggregat etcetera.

Just nu väntar han på ett gäng nya maskinmodeller att bygga redskap åt.

– Caterpillar har släppt många nya modeller och jag har lagt in en stor order, särskilt på 318 som jag ska förse med Rototilt EMV tiltrotator, säger Magnus Jakobsson.

Han har fasta samarbeten med maskin- och fordonstillverkare som Rototilt, Vimek (där han ska bygga fullständiga modeller av deras skotare och skördare i skala 1:35), Cranab Slagkraft (där han gör modeller av deras klippaggregat på hjullastar- och hyvelmodeller) och Hybricon, som tillverkar elbussar.

– Det gäller att hitta lite större aktörer för att få en säker inkomst, kommenterar Magnus Jakobsson.

De stora kunderna är grunden, han gör dock också mängder av modeller åt entreprenörer.

– Många vill ha en kopia på sin maskin, med skärmar, tiltrotator, rivningsaggregat eller vad det nu kan vara.

De kundanpassade lösningarna kräver lite extra kreativitet.

– Jag ska göra en rälsgående Hydrema men det görs inte sådana modeller, då får jag utgå från en Liebherrmodell och göra om allt, bygga en ny bakvikt med mera, säger Magnus Jakobsson.

När han fick uppdraget att göra en Caterpillar 322RR fick han samma problem – modellen fanns inte.

– Då fick jag ta en 336 och korta ner den och byta ut undervagnen – allting går bara man vill!

Nog har han att göra, och det gäller att inte drunkna i byggprojekt.

–Jag har ju fru och två barn och kan inte jobba jämt, ler han.

– Det är viktigt att hitta en balans, man kan inte grotta ner sig i detaljerna hur mycket som helst samtidigt som jag inte lämnar något ifrån mig om jag inte är helt nöjd, säger Magnus Jakobsson som ser framtiden an med tillförsikt.

– Det börjar jävligt bra men jag hade ju aldrig vågat hoppa av mitt jobb om jag inte trott på mig själv.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Entreprenadbranschens  egen tidning!

Följ oss på  Facebook, InstagramTwitter och Youtube! :)Mer om: Reportage
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Milstolpe passerad i Ljungby

Det finns dubbla skäl att fira för Ljungby Maskin. Dels har nu 4 000 hjullastare levererats från fabriken och dels lanseras nu en ny lastargeneration som inte bara är anpassad till de steg V-krav som börjar gälla vid årsskiftet utan också uppgraderats på ett flertal punkter.

Skellefteås hamn byggs ut

En rejäl utbyggnad ska göra Port of Skellefteå bättre lämpad att klara industrinäringens ökade behov. Enligt planerna ska de cirka en miljon ton som hanteras i dag dubbleras till år 2024 när den nya kajen står klar.

Skolor byggs i Uppsala

Veckans godingar

Det lästes så in i Norden i veckan – nyheter från både Norge och Finland drog klick! Cramos holländska friare finns också med i topp och så den där fantastiska vita grävmaskinen så klart. Men, vad klickades mest? Svaret finns här!

Fjärrstyrda lastare kan revolutionera virkeshantering

Fjärrstyrda lastmaskiner kan effektivisera arbetet på virkesterminaler. Den övertygelsen står bakom ett utvecklingsprojekt där bland annat Mittuniversitetet, Volvo och SCA samarbetar med målet att samma operatör ska kunna ta hand om lastning och lossning på flera virkesterminaler.

Nyhetsbrev

Topplistan: Största byggarna i Sverige

Toppen på listan över byggföretag med störst omsättning i Sverige ser ut som den brukar. 2018 toppade Peab före Skanska och NCC. JM behåller sin fjärdeplats. Det mesta talar dock för att Veidekke, som nästan tredubblat sin omsättning de senaste fem åren, rusar förbi redan i år.

Arkiv

Steelwrist vässar i Sverige och Danmark

Regeringen efterlyser plan för järnvägsunderhåll

Trafikverket har fått regeringens uppdrag att upprätta en långsiktig plan för underhåll av järnvägen och att utreda möjligheterna att avvisa järnvägsfordon som skadar järnvägsanläggningen

Prestigefullt pumpuppdrag

Ännu ett klartecken för utbyggt slutförvar

Nu har även Mark- och miljödomstolen tillstyrkt SKB:s ansökan om att bygga ut det existerande slutförvaret för låg- och medelaktivt drift- och rivningsavfall från de svenska kärnkraftverken, SFR, i Forsmark.

Hög tid för optimerad sprängning under jord

Sprängningsprocessen i underjordsgruvor ska bli både säkrare och mer produktiv. Det lovar Epiroc och Orica som nu inlett ett samarbete i syfte att utveckla ett semiautonomt sprängladdningssystem.

Peab helägare i stombyggare

Smidmek, som redan är en väsentlig del i Peabs utbud av bland annat förtillverkade stommar i stål och betong ägs nu i sin helhet av Peab.

Säkrare kranlyft med AI

NCC har identifierat tunga lyft med kranar som ett högriskområde. Därför samarbetar företaget nu med bland annat Edins Byggkranar och Microsoft för att testa möjligheterna att öka säkerheten med hjälp av AI-teknik.

1

Forskningsmiljoner till byggsäkerhet

Jan Johansson, vid Luleå tekniska universitet, tilldelas 3 277 000 kronor av Afa Försäkring för att kartlägga internationell forskning inom säkerhet kopplad till byggverksamhet, erfarenheter från säkerhetsparker och säkerhetsarbete i svensk byggindustri.

Reportage
Rör med restriktioner

Slarv dödar på bygget

Slarv är den enskilt viktigaste orsaken till olyckor på byggarbetsplatserna. Det anser sju av tio chefer inom stadsbyggnad, enligt en färsk Novus-undersökning som utförts på uppdrag av Byggcheferna.

Finsk importör tar över Beck Maskin i Sverige

Beck Maskins svenska verksamhet får finsk ägare. Det är maskinimportören KH-Koneet Group som tecknat avtal om förvärv av samtliga aktier i Beck Maskin Sverige AB.

Reportage
"Det är en helt fantastisk spont"

Den färgsprakande skyskrapan drar blickarna till sig. Frågan är dock om inte grunden är minst lika intressant.

Magni saluförs av Kranlyft i England

I april blev Kranlyft exklusiv distributör för Magnis produkter på den svenska marknaden. Sedan 1 november har uppdraget utvidgats till att även omfatta södra England.

Koldioxidfri cement

Säkrare i gruvan med sydafrikansk hjälp

Gruvbrytning och tunneldrivning under jord ska bli ännu säkrare i Sverige, lovar Epiroc, som nu lanserar sydafrikanska New Concept Mining på den svenska marknaden – ett nyligen förvärvat företag som specialiserat på främst bergförstärkning i tuffa miljöer.

Budet på Cramo är holländskt

Reportage
Motsatsernas maskin

Pontus Eriksson trivs i sin lilla men urstarka och skräddarsydda storstadsmaskin – den kritvita Hydreman har bland annat fått lastbilstuta, specialstol, klädd hytt och inbyggd ”dammsugare”.

Professor prisas för autonoma drönare

Olofsfors prisade på hemmaplan

Transportföretagen tar över Vintervägforum

Hon blir ny kommunikationschef på WSP

Hon är Hydroscands nya vd och koncernchef

Svevia bygger i Norrköping

Fler slangbussar i Stockholm

Han tar över vd-stolen i Xylem Sverige

SSM internrekryterar vd

Ledare: Prislapp med frågetecken

Utbyggt slutförvar i Forsmark godkänt

Han tar över som Sandvik-chef

Våtmarker återställs

Se alla Företagens egna nyheter

Extraljus för att se och synas

Personligt bemötande är bara förnamnet

Blåspot till din truck ökar säkerheten

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Behöver du uppdatera dina bakljus?

Lys upp din vardag

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Personlarm GSM/GPS

Vinga - robust varningsljusramp

Håll dina extraljus fräscha

Idrott ska inte vara en klassfråga!

Akustisk backvarnare

KIPP ställer ut på Elmia Subcontractor 12-15/11

Skydda ditt startbatteri

Pontus Överhem – chef för nytt affärsområde på Linotol

Ljustest - Vi har två vinnande ljusramper

Enkelt att uppgradera extraljus till LED-ljus

Utmärkt elektriskt skydd - Vulktejp

Starthjälp Startbooster

Kipp pratar om LONG-LOK

Vill du vinna en Linear 18 Elite?

Självsugande centrifugalpump för industrier

Känn dig tryggare på arbetsplatsen - Brandfilt från Nexa

Bli guidad i belysningsdjungeln

Buntband med ståltunga

Sänd till en kollega

0.47