23948sdkhjf

Massiv masshantering

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

Masshanteringen är central när bygget av Västlänken drar igång nästa år – närmare fem miljoner kubikmeter berg och lera ska sprängas ut och grävas upp när den nya järnvägen dras fram genom centrala Göteborg.

Västlänken ger upphov till mycket stora massor, Trafikverket räknar med 1,7 miljoner kubikmeter teoretiskt fast berg, eller knappt 2,6 miljoner kubikmeter berg och 2,1 miljoner kubikmeter jord- och lermassor.

I ett mindre projekt är det ofta entreprenören som åtar sig masshanteringen. I ett projekt av Västlänkens storlek handlar det om så enorma mängder att Trafikverket både vill och måste göra jobbet själva, masshanteringen anses vara ett avgörande moment och arbetet med planen har pågått sedan 2011.

Läs också: Hemma blev bäst för Hampus

– Vi måste hitta mottagare för alla massor, vi har sökt tillåtlighet hos regeringen och ett villkor var att vi har en masshanteringsplan, säger Mira Andersson Ovuka, ansvarig för miljöfrågorna i projektet.

Bergarbetena drar igång direkt vid byggstart. Fyra av tunnelns sex kilometer dras i berg, mitt i centrala Göteborg. Sprängningarna måste därför ofta ske rätt försiktigt.

– Vi har gjort riskanalyser och ställer krav både på vibrationer, stomljud med mera, säger Mira Andersson Ovuka.

Den gamla hamnstaden, som firar 400 år 2021, är full av gamla kulturfastigheter som inte får skadas. På vissa ställen kommer man därför att såga i stället för att spränga, ett exempel är länsresidenset, det byggdes 1648 och ligger dessutom granne med en annan skyddsvärd gamling – Hovrätten.

– Residenset är Göteborgs äldsta bostadshus, säger Mira Andersson Ovuka.

För att underlätta bergtransporterna används fem uttagstunnlar, tanken är att slippa transporter genom centrala stan och tunnlarna kommer senare att användas som räddnings- och servicetunnlar.

Berget kommer att gå direkt till köparen, att mellanlagra materialet är uteslutet på en så trång arbetsplats.

– Om en entreprenör kan använda det direkt på plats och till exempel sätta upp en betongstation på Korsvägen går det förstås bra, säger Mira Andersson Ovuka.

Läs också: Bandet ska backas

Berget är av god kvalitet, uppger Olle Olofsson, Trafikverkets specialist på bergteknik.

– Svaghetszonerna är ofta kopplade till dalsänkor och vi går i höjdpartierna.

Även om fyra av de sex tunnelkilometrarna dras i berg blir det en hel del lermassor också.

– Det är mest kubikmeter lera, men mest ton berg, konstaterar Johan Bengtsson, samordnare för masshanteringen.

Trafikverket räknar med totalt 2,1 miljoner kubikmeter lera och har delat in dessa massor i fyra klasser beroende på hur rena de är.

85 procent av massorna – cirka 1,8 miljoner kubikmeter – anses vara helt rena och kommer att säljas.

Läs också: ”Köra är väl också kul, men det hinner man ju med ändå”

– Vi letar ändamålsenliga köpare, en del kan också komma att återanvändas i projektet om entreprenören hittar ett bra användningsområde, säger Johan Bengtsson.

4 500-5 000 kubikmeter klassas som farligt avfall och skickas direkt till deponi, det handlar till exempel om massor från Gullbergsvass, ett gammalt träsk som förvandlats till fast mark genom att göteborgarna fyllt upp området under århundradenas lopp. Markens brokiga historia innebär att det är oklart vad som egentligen döljer sig i backen.

– Men även där det är förorenat handlar det bara om de översta metrarna, resten är rena lermassor, säger Johan Bengtsson.

90 000 kubikmeter antas vara lite renare men inte så rena att de kan användas för till exempel bostadsbyggen.

– De går också på deponi, kommenterar Johan Bengtsson.

200 000 kubikmeter anses vara så pass rena att de kan säljas, köparen är redan klar: Ragnsells.

Även lermassorna måste iväg direkt.

– Det är så tajt utrymme mellan byggnaderna, det går inte att mellanlagra något, säger Mira Andersson Ovuka.

Läs också: "Det är inte svårt för den som kan det"

Transportfrågan är inte löst ännu.

– Vi tittar på järnväg, sjöfart och vägtrafik men vi har en del kvar att göra, säger Johan Bengtson.

Nästa höst ska masshanteringsplanen vara klar, men detaljerna kommer att vara flexibla, förklarar Mira Andersson Ovuka.

– Vi måste se till att det görs på ett effektivt sätt, men även om vi tar fram en plan är vi öppna för förslag, till exempel från entreprenören.

Massorna kommer att vara i rullning under åren 2018-2024, med en topp 2020-2021. Västlänken är dessutom bara ett av många projekt som är igång samtidigt, och som också har överskottsmassor som måste hanteras. Samordning är därför A och O.

– Det kan leda till att det blir förskjutningar i tidplanen, men det går alltid att lösa. Vi har en precis men flexibel plan, om massorna går på järnväg och en växel fryser, kan vi ta massorna via vägnätet i stället, säger Mira Andersson Ovuka.

Att bli av med berget är relativt lätt, Trafikverket har redan hittat köpare och det är inte omöjligt att delar av det sålda berget återkommer till projektet.

– Vi säljer det, sedan krossas det och kommer kanske tillbaka, säger Johan Bengtsson.

Läs också: Rör med restriktioner

När det gäller leran är det svårare.

– Berg är lättare att få avsättning för, lera kan man inte göra så mycket med, även om den är ren, säger Mira Andersson Ovuka.

– Det går att täcka en deponi, återfylla en bergtäkt eller bygga en bullervall, men man bygger inga hus med lera.

Mer läsning finns! Västlänkens tunnlar är krävande och Trafikverket letar med ljus och lykta efter internationell expertis, läs mer om det här (klicka på länken).

 

FAKTA

Västlänken är en cirka åtta kilometer lång järnväg för pendel- och regiontåg.

Sex kilometer dras i tunnel under centrala Göteborg.

Fyra kilometer av tunneln dras i berg och två kilometer byggs i lera, med cut-and-cover-teknik.

Tre nya stationer ska byggas: vid Korsvägen, vid Haga och vid Göteborgs central.

Byggstarten sker 2017/2018, byggarbetena ska vara klara sex-sju år senare och sedan återstår två års installationsarbete innan länken tas i trafik 2026.

Västlänken beräknas kosta cirka 20 miljarder kronor, i 2009 års prisnivå.

Källa: Trafikverket

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på  Facebook, InstagramTwitter och Youtube! :)Mer om: Reportage
Håll dig uppdaterad med Entreprenad

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Kina – en ljuspunkt på Volvos himmel

Med ett undantag har det i år varit kraftiga nedgångar på Volvo CE:s viktigaste marknader. Undantaget är Kina som är den främsta orsaken till att företagets nettoomsättning ”bara” minskade med 15 procent till 22,9 miljarder kronor under årets andra kvartal.

Sandvik på amerikansk offensiv

För att stärka sin sälj- och serviceplattform för en växande nordamerikansk kundbas förvärvar Sandvik sin distributör av Rammer-produkter i USA – Allied Construction,

Tufft för företagare, men färre konkurser

757 byggrelaterade företag gick i konkurs under årets sju första månader, enligt färsk statistik från UC. Med det ligger byggindustrin fortfarande i topp antalsmässigt. Jämfört med samma period förra året stannade dock ökningen på fem procent.

Ägarrotation i Brdr Holst Sørensen

Peab asfalterar i norr

Peab Asfalt har räknat hem ett par fleråriga beläggningsjobb i norra Sverige – uppdrag som beskrivs som strategiskt viktiga för företaget i regionen.

Nyhetsbrev

November gäller fortfarande för Bauma China

Arkiv

Teleskoperande lastare från Liebherr

Med L 509 Tele kastar sig Liebherr in i en för företaget helt ny produktgrupp – teleskopiska hjullastare. Först ut är en sjutonsmaskin med 4,8 meters lyfthöjd med pallgafflar.

Nyabs största i Mälardalen

Nyab fortsätter sin offensiv, inte bara i norra Sverige. För cirka nio månader sedan inleddes verksamhet även i Stockholm och nu har företaget tilldelats sitt hittills största projekt i regionen i form av den så kallade Trollesundsvägen.

Green Landscaping tar för sig i Stockholm

Fältdator i mobilformat

Gällivare vill ha Hybrit-anläggning

Näringslivet och en bred politisk samstämmighet gör nu sitt bästa för att den planerade demonstrationsanläggning som krävs i jakten på fossilfri ståltillverkning ska placeras i Gällivare, nära såväl råvara som vattenkraft.

Volvo avyttrar amerikanskt varumärke

I samband med förvärvet av Ingersoll-Rands vägmaskinsverksamhet 2007 hamnade även Blaw-Knox hos Volvo. Nu tar Gencor Industries över Blaw-Knox-verksamheten i en affär som förväntas vara avslutad innan årets slut.

Forskare ser över järnvägsunderhåll

Underhållet av den svenska järnvägen får mycket kritik. Forskare vid Luleå tekniska universitet ska därför försöka identifiera bästa sättet att åtgärda två av de mer kostnadskrävande behoven – spårriktning och underhåll av växelvärmesystemet.

Nyab tar hem rekordentreprenad

Ombyggnaden av E4 mellan Haparanda och Salmis. enligt ett kontrakt på cirka 176 miljoner kronor, innebär Nyab Infrastrukturs hittills största vägentreprenad sedan företaget bildades för snart tre år sedan.

Norrvidinge köper OP Entreprenad

Designutmärkelse till autonom dumper

Volvos autonoma eldrivna dumper TA15 har tilldelats en Red Dot Award för produktdesign.

Sennebogen storsatsar på kundservice

Sennebogen investerar mer än 25 miljoner euro i ett nytt kundservicecenter som placeras mellan företagets produktionsanläggningar i Straubing och Wackersdorf i södra Tyskland.

Huddig öppnar filial i USA

USA har utvecklats till en av Huddigs fokusmarknader. Därför öppnar företaget nu en filial, strategiskt placerad i Midwest, Chicago.

Boliden är nöjda med senaste kvartalet

Förbifarten tar form

Många delprojekt är i full gång trots semestertider.

Liten jordbävning i Malmberget

Dåliga vägar i Västernorrland

Peab bygger skola i Karlstad

Dubbelspåret blev klart – 18 månader före plan

Gävle hamn bygger papperslager

Staden kräver schyssta villkor vid bygge

Unik bro kan stå länge till

Svevia står starka

Han blir chef på JM Entreprenad

Snart start för Ludvika-väg

Tunnelbana på väg

Peab kämpar mot stölder

Rekordhöga kopparhalter funna i Kiruna

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Malmö har fått ett liftcenter

Se alla Företagens egna nyheter

Vårt sortiment av blåa varningsljus

Vanliga öppettider igen

Ge din lastbil eller släp ett extra lyft

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

UTÖ - framtidens varningsljusramp snart här!

Renovering och byte av elavtal kan spara dig massvis pengar

Sparar upp till 50.000 kronor med SmartDok – i månaden

Ta kontroll över ditt arbetsljus!

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

KIPP önskar en trevlig sommar!

Sveriges bästa pris på hjulgrävardäck!

Vi har öppet hela sommaren

Gripen Wheels och Väderstad i nytt samarbete.

4G Övervakningskamera för utomhusbruk

Slösar du för mycket tid på fakturering?

Äntligen - nu är vi ett bolag: Metso Outotec

LEGION varningsljusramp med automatisk dimfunktion

Köp 4 BKT däck,25" och uppåt så får du en cykel på köpet!

Vi finns här för dig hela sommaren!

Självsugande centrifugalpump för industrier

Uppdaterad, ännu vassare version av populär backlampa

Absolutgivare med CIPsafety Ethernet/IP SIL3

Westlake SR01H Soft Drive – massivt premiumdäck

Beställ en enklare vardag i sommar!

Vi lanserar UTÖ - framtidens varningsljusramp

Sänd till en kollega

0.14