23948sdkhjf

Massiv masshantering

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

Masshanteringen är central när bygget av Västlänken drar igång nästa år – närmare fem miljoner kubikmeter berg och lera ska sprängas ut och grävas upp när den nya järnvägen dras fram genom centrala Göteborg.

Västlänken ger upphov till mycket stora massor, Trafikverket räknar med 1,7 miljoner kubikmeter teoretiskt fast berg, eller knappt 2,6 miljoner kubikmeter berg och 2,1 miljoner kubikmeter jord- och lermassor.

I ett mindre projekt är det ofta entreprenören som åtar sig masshanteringen. I ett projekt av Västlänkens storlek handlar det om så enorma mängder att Trafikverket både vill och måste göra jobbet själva, masshanteringen anses vara ett avgörande moment och arbetet med planen har pågått sedan 2011.

Läs också: Bandet ska backas

– Vi måste hitta mottagare för alla massor, vi har sökt tillåtlighet hos regeringen och ett villkor var att vi har en masshanteringsplan, säger Mira Andersson Ovuka, ansvarig för miljöfrågorna i projektet.

Bergarbetena drar igång direkt vid byggstart. Fyra av tunnelns sex kilometer dras i berg, mitt i centrala Göteborg. Sprängningarna måste därför ofta ske rätt försiktigt.

– Vi har gjort riskanalyser och ställer krav både på vibrationer, stomljud med mera, säger Mira Andersson Ovuka.

Den gamla hamnstaden, som firar 400 år 2021, är full av gamla kulturfastigheter som inte får skadas. På vissa ställen kommer man därför att såga i stället för att spränga, ett exempel är länsresidenset, det byggdes 1648 och ligger dessutom granne med en annan skyddsvärd gamling – Hovrätten.

– Residenset är Göteborgs äldsta bostadshus, säger Mira Andersson Ovuka.

För att underlätta bergtransporterna används fem uttagstunnlar, tanken är att slippa transporter genom centrala stan och tunnlarna kommer senare att användas som räddnings- och servicetunnlar.

Berget kommer att gå direkt till köparen, att mellanlagra materialet är uteslutet på en så trång arbetsplats.

– Om en entreprenör kan använda det direkt på plats och till exempel sätta upp en betongstation på Korsvägen går det förstås bra, säger Mira Andersson Ovuka.

Läs också: ”Köra är väl också kul, men det hinner man ju med ändå”

Berget är av god kvalitet, uppger Olle Olofsson, Trafikverkets specialist på bergteknik.

– Svaghetszonerna är ofta kopplade till dalsänkor och vi går i höjdpartierna.

Även om fyra av de sex tunnelkilometrarna dras i berg blir det en hel del lermassor också.

– Det är mest kubikmeter lera, men mest ton berg, konstaterar Johan Bengtsson, samordnare för masshanteringen.

Trafikverket räknar med totalt 2,1 miljoner kubikmeter lera och har delat in dessa massor i fyra klasser beroende på hur rena de är.

85 procent av massorna – cirka 1,8 miljoner kubikmeter – anses vara helt rena och kommer att säljas.

Läs också: "Det är inte svårt för den som kan det"

– Vi letar ändamålsenliga köpare, en del kan också komma att återanvändas i projektet om entreprenören hittar ett bra användningsområde, säger Johan Bengtsson.

4 500-5 000 kubikmeter klassas som farligt avfall och skickas direkt till deponi, det handlar till exempel om massor från Gullbergsvass, ett gammalt träsk som förvandlats till fast mark genom att göteborgarna fyllt upp området under århundradenas lopp. Markens brokiga historia innebär att det är oklart vad som egentligen döljer sig i backen.

– Men även där det är förorenat handlar det bara om de översta metrarna, resten är rena lermassor, säger Johan Bengtsson.

90 000 kubikmeter antas vara lite renare men inte så rena att de kan användas för till exempel bostadsbyggen.

– De går också på deponi, kommenterar Johan Bengtsson.

200 000 kubikmeter anses vara så pass rena att de kan säljas, köparen är redan klar: Ragnsells.

Även lermassorna måste iväg direkt.

– Det är så tajt utrymme mellan byggnaderna, det går inte att mellanlagra något, säger Mira Andersson Ovuka.

Läs också: Rör med restriktioner

Transportfrågan är inte löst ännu.

– Vi tittar på järnväg, sjöfart och vägtrafik men vi har en del kvar att göra, säger Johan Bengtson.

Nästa höst ska masshanteringsplanen vara klar, men detaljerna kommer att vara flexibla, förklarar Mira Andersson Ovuka.

– Vi måste se till att det görs på ett effektivt sätt, men även om vi tar fram en plan är vi öppna för förslag, till exempel från entreprenören.

Massorna kommer att vara i rullning under åren 2018-2024, med en topp 2020-2021. Västlänken är dessutom bara ett av många projekt som är igång samtidigt, och som också har överskottsmassor som måste hanteras. Samordning är därför A och O.

– Det kan leda till att det blir förskjutningar i tidplanen, men det går alltid att lösa. Vi har en precis men flexibel plan, om massorna går på järnväg och en växel fryser, kan vi ta massorna via vägnätet i stället, säger Mira Andersson Ovuka.

Att bli av med berget är relativt lätt, Trafikverket har redan hittat köpare och det är inte omöjligt att delar av det sålda berget återkommer till projektet.

– Vi säljer det, sedan krossas det och kommer kanske tillbaka, säger Johan Bengtsson.

Läs också: "Det är en helt fantastisk spont"

När det gäller leran är det svårare.

– Berg är lättare att få avsättning för, lera kan man inte göra så mycket med, även om den är ren, säger Mira Andersson Ovuka.

– Det går att täcka en deponi, återfylla en bergtäkt eller bygga en bullervall, men man bygger inga hus med lera.

Mer läsning finns! Västlänkens tunnlar är krävande och Trafikverket letar med ljus och lykta efter internationell expertis, läs mer om det här (klicka på länken).

 

FAKTA

Västlänken är en cirka åtta kilometer lång järnväg för pendel- och regiontåg.

Sex kilometer dras i tunnel under centrala Göteborg.

Fyra kilometer av tunneln dras i berg och två kilometer byggs i lera, med cut-and-cover-teknik.

Tre nya stationer ska byggas: vid Korsvägen, vid Haga och vid Göteborgs central.

Byggstarten sker 2017/2018, byggarbetena ska vara klara sex-sju år senare och sedan återstår två års installationsarbete innan länken tas i trafik 2026.

Västlänken beräknas kosta cirka 20 miljarder kronor, i 2009 års prisnivå.

Källa: Trafikverket

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på  Facebook, InstagramTwitter och Youtube! :)Mer om: Reportage
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Världspremiär för "smart" borrigg i Aitik

I dagarna driftsätts de första i en helt ny generation borriggar i Aitik. Beställare är Norrbottens Bergteknik som förstärker sin maskinpark med fyra automationsklara Smart Roc D65 från Epiroc.

Klart för fortsatt kalkstensbrytning

Cementa har beviljats förnyat täkttillstånd till år 2041 för de täkter som försörjer fabriken i Slite med kalksten. Beslutet från Mark- och Miljödomstolen vid Nacka tingsrätt kan dock komma att överklagas.

Glädje och sorg på veckans lista

Veckans lista präglas av maskiner – de första och den största, den dödsdömda och den snyggaste slåss om placeringarna. Men vad klickades mest? Svaret finns här!

Första penseldraget taget i 13-årigt ommålningsprojekt

Tidigare i dag drog Øresundsbrons anläggningsdirektör Bengt Hergart ett första penseldrag från den specialbyggda målningsplattform som är en förutsättning för att Öresundsbrons cirka 300 000 kvadratmeter stålfackverk ska vara täckt med ny målarfärg år 2032.

Dags att utse Sveriges snyggaste entreprenadmaskin

Var finns Sveriges snyggaste entreprenadmaskin? Svaret ska ges på Svenska Maskinmässan på Solvalla 4 juni efter en riksomfattande tävling som nu utlyses av Leveranstidningen Entreprenad som låter sina läsare rösta fram den vinnande maskinen under våren.

Nyhetsbrev

Hon tar ledningen i Svenska Kraftnät

Arkiv

Swecon stöttar rally med nollvision

Swecon fortsätter sitt samarbete med Rally Sweden även i år. Bland annat har sex specialutrustade hjullastare med fokus på fossilfri drift tagits fram för att användas vid årets upplaga av det svenska rallyt i värmländska och norska skogar 13-16 februari.

Volvo släpper sin hittills största grävare

Volvo fortsätter jobba sig uppåt i storlekarna. Senaste tillskottet i maskinutbudet är EC950F, en bandgrävare på drygt 90 ton som nu introduceras med steg V-motor och skopvolym på upp till sju kubikmeter.

Peab bygger hotell i Örebro

AI ska förebygga olyckor på byggen

Här är vagnen som ska rädda instängda gruvarbetare

Störst ska bli större

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Wester till Svevia

Lång sjöresa för hamnens jättekranar

I slutet av mars inleds installationen av ett par gigantiska containerkranar i Stockholm Norvik Hamn. 10 januari började kranarna sin resa från Shanghai och ska när hamnen öppnar sina portar i maj stå klara att matcha även de största fartyg som kan trafikera Östersjön.

Buller ger Grundtuben stororder

I dagarna börjar Grundtuben bygga tre kilometer bullerplank längs Kontinentalbanan, något som innebär ett av företagets hittills största projekt.

Regummerat för mindre lastmaskiner

Mer effekt trots kompakt format

Zeppelin får ansvaret för Cat i Sverige

Här är teknikprylarna gruvorna önskar sig

Debatt: ”Ta ansvar och ställ krav”

Säkerhet borde vara den enskilt viktigaste frågan för alla i entreprenad- och byggbranschen. Det hävdar Engcons grundare Stig Engström som anser att modet att satsa på ny teknik och ställa högre krav på varandra är nyckeln till säkrare och tryggare arbetsplatser.

Marion går i graven

Nu är Lady Marions saga all – i oktober fälldes bommen och nu väntar rivning.

Benny högg snabbt på ny grävargeneration

Eggvena Schakt blev med sin R924 WLC första svenska mottagare av en bandgrävare ur Liebherrs åttonde generation som premiärvisades på Bauma våren 2019.

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Han blir produktchef för Bomag i Sverige

Han ska lyfta försäljningen

Trejon bygger för framtiden

Rototilt växer i USA och Kanada

Bygger ut djursjukhus 

NCC bygger i Västerås

ME vill ha konkreta ministerklappar

Sex skolor i väst

LE34 byter Sverige-chef

Han är Lännens nya Sverigechef

Se alla Företagens egna nyheter

Blixtljus med ultratunn design

Varningsljusramp med automatisk dimfunktion

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Uppdrag Förbifart Stockholm för Linotol Armerad betong

Bakljus LED

Tävlingsprogram: Steel Race Reuse 2020

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Välkommen Daniel

BKT Tires är med och räddar regnskogen i Amazonas.

Blinto fortsätter expandera

Varningsljus med 150 grader ljusspridning

Vi söker Ekonomiansvarig

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

För en säkrare arbetsplats

Så får du optimal uppsikt runt fordonet

Ett sortiment för allas behov

Håll våra vägar säkra

En banbrytande adaptiv extraljusramp från Lazer Lamps!

Snowstar, lovande regummering för mindre hjullastare.

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Vi på KIPP Scandinavia önskar alla

God Jul önskar Gripen Wheels!

Byggföretag skapar ordning och reda med Tyringes BPA-tjänst

Dagens lucka - Maxtel extraljusramp

Gripen Wheels har däcken!

Sänd till en kollega

0.205