23948sdkhjf

Fjärrstyrd 40-taggare firar

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

Brokk har kommit långt på 40 år, den lilla rivningsroboten finns nu i flera storlekar och applikationer världen över. – Vi satsar vidare på att vara världsledande inom vår nisch, säger Eva Skinner.

Skellefteå. Skellefteälven rinner bred ner genom stan ut mot Rönnskärsverken i Skelleftehamn, det var där uppfinningen som senare blev Brokk föddes 1976 (läs mer om det här).

40 år och över 7 000 sålda maskiner senare är Brokk ett av stadens mer välbekanta företag, produktprogrammet består av elva modeller och verksamheten har 250 anställda över hela världen.

Läs också: 100 procent mer kraft i nya Brokken

– Vi satsar vidare på att vara världsledande inom vår nisch, säger Eva Skinner, marknadschef på Brokk.

Dagens Brokkar påminner på flera sätt om förfadern anno år 1976, de har ett trearmssystem, de flesta av dem är eldrivna och de är konstruerade för att riva, inte för att gräva.

– Kraften är optimerad i hammaren och tanken är att det ska vara en lätt maskin som kan bära ett tungt redskap, vi jobbar dessutom oerhört mycket med kylning, maskinen ska klara en hög värmeutveckling, säger Eva Skinner.

Eftersom maskinen är fjärrstyrd ska föraren förskonas från vibrationer hävdar Brokk, god sikt utlovas också.

– Det är mycket säkrare med fjärrstyrning, vi har också jobbat mycket med ergonomin och kommit fram till att en ”låda på magen” är den bästa lösningen, säger Eva Skinner.

Den första Brokken hade en hydraulhammare och en skopa, i dag kan maskinerna förses med en uppsjö av olika redskap: hydraulhammare, betongsaxar, skopor, gripskopor, stålsaxar, fräsar, balkgripar, borrutrustning, sorteringsgripar, kapsågar med mera.

85 av Brokks totalt 250 anställda jobbar på huvudkontoret i Skellefteå. Ungefär hälften arbetar i produktionen och resten med med administrativa uppgifter.

– All tillverkning sker här, säger Eva Skinner.

I slutet av 1990-talet köptes Brokk upp av Carl Bennet AB och blev en del av Lifco-gruppen. Industrimannen var ensam ägare ända till dess företaget, som nu döpts om till Brokk, börsnoterades 2014 och numera äger Carl Bennet drygt hälften av aktierna.

– Lifco-gruppen finns representerade i 28 länder och i gruppen ingår 206 bolag, kommenterar Eva Skinner, som också uppger att börsintroduktionen inte har inneburit några omvälvande förändringar.

Läs också: Skogens konung kör grävmaskin

– Brokk drivs fortfarande som ett fristående företag, det är frihet under ansvar och vi känner oss säkra med en trygg och stabil majoritetsägare som värnar både om bygden och om kompetensutvecklingen.

Fram till millenieskiftet hade Brokk fyra modeller: 40, 90, 250 och 400. Sedan dess har antalet modeller vuxit rejält, mycket tack vare kundernas inspel.

– De har velat ha fler storlekar och fler viktklasser, eller en viss lösning, säger Eva Skinner.

Företaget har i dag åtta grundmodeller, eftersom Brokk 800 kan fås i flera utföranden (standard eller process, el eller diesel) räknar man dock med totalt elva modeller.

Företagets rivningsrobotar används i flera olika applikationer, grunden är alltjämt maskiner för gruvor, bygg/rivning och processindustrin.

Byggsektorn står för ungefär 50 procent av omsättningen och kunderna har blivit alltmer noga med vad de köper.

– De väljer maskin efter jobb, det finns mycket viktrestriktioner numera, man måste tänka på golvbärighet, att kunna transportera i hissar med mera, kommenterar Eva Skinner.

Dagens arbetsplatser är ofta trånga och behovet av sortering har ökat, båda dessa faktorer talar för en mindre maskin, anser hon.

Läs också: Senaste nytt från Bauma!

– Vi river fem gånger snabbare än en grävmaskin och åtta gånger snabbare än om man använder handhållna verktyg.

Inom processindustrin handlar det normalt om att riva ut slaggprodukter ur ugnar och maskinerna utrustas då med speciella processkit och får till exempel stålfötter, stållarver, värmetåliga slangar etcetera.

Inom gruvsegmentet är det brytning, grävning, borrning och schaktning som gäller, både ovan och under jord, och inom cementindustrin går uppdraget ut på att riva ut tegel.

– Det arbetet blir mer kontrollerat och mer precist med en robot, det blir dessutom säkrare eftersom man inte utsätter människan för fallande massor utan kan stå på säkert avstånd och riva, säger Eva Skinner.

Flera mindre segment har tillkommit, en del maskiner specialanpassas till exempel för användning inom kärnkraftsindustrin, det kan handla om att att demontera anläggningar, med maskiner som fjärrstyrs med hjälp av kameror.

– Nuclear har blivit en viktig del, våra maskiner användes till exempel i kärnkraftverket i Fukushima, den röjde väg in till reaktor tre, undersökte platsen och aktiverade också kylningen, säger Eva Skinner.

På senare tid har Brokk skaffat sig ett par nya applikationer, tunnelindustrin och det så kallade security and rescuesegmentet ska förhoppningsvis innebära goda affärer i framtiden.

– Det handlar förstås inte om tunneldrivning, de mindre maskinerna kan användas för att göra mindre exittunnlar, kabeltunnlar, vattentunnlar, tunnelförstärkning, rivning av ytskikt med mera, säger Eva Skinner.

Rescuesegmentet innebär till exempel att använda maskinen vid minröjning, att hantera explosiva ämnen etcetera.

Sedan i fjol höstas kan alla maskiner dessutom fås anpassade för arbete i explosiva eller på annat sätt riskabla miljöer.

– EX-serien omfattar alla våra modeller, då är de klassificerade enligt ATX-1994/9/EC, förklarar Eva Skinner.

En EX-maskin anpassas på flera olika sätt, skyddas på olika sätt och förses med ett annat slags elskåp. Tanken är att de ska klara riktigt tuffa förhållanden, till exempel i en kolgruva eller på en oljeplattform.

Verksamheten har utvecklats även via förvärv. 2006 köptes tyska Darda in, företagets produktutbud med bland annat betongsaxar, splitters och combishare ansågs vara ett givet komplement till de västerbottniska rivningsrobotarna.

– De flesta maskiner som går härifrån levereras med hammare och skopa, numera många gånger även med Dardas betongsaxar, kommenterar Eva Skinner, som uppger att samarbetet med Darda är tätt.

Läs också: Brokk växlar upp i USA

2001 förvärvades ett amerikanskt företag som tillverkar utrustning mot cementindustrin, det handlar till exempel om ramper, mätinstrument och säkerhetsburar, Brokk Bricking Solution, BBS.

Brokks tredje dotterbolag är Ahlberg Cameras, Norrtäljeföretaget förvärvades 2012 och tillverkar avancerad kamerautrustning som till exempel kan monteras på en rivningsrobot som skickas in i kontaminerade miljöer

– Även om det är en mindre del av vår verksamhet är det en oerhört betydelsefull del, kommenterar Eva Skinner.

De första rivningsrobotarna såldes främst i Sverige, för drygt 15 år sedan började företaget snegla ut i världen och Brokk finns i dag representerat i drygt 60 länder; företaget har egna säljbolag i bland annat Storbritannien, USA, Singapore, Australien, Frankrike, Kina, Norge, Schweiz och Belgien. Färskat på plan är säljbolaget i Dubai, som införlivades i Brokkfamiljen så sent som 2015.

– Vi har levererat till över hundra länder, säger företagets vd Martin Krupicka.

På vissa marknader har företaget startat egna bolag, på andra är det lokala återförsäljare som sköter jobbet.

Läs också: Hårda bud i Småland

– Oavsett vilket jobbar vi tätt tillsammans med våra partners, säger Martin Krupicka som konstaterar att förutsättningarna varierar, på vissa marknader är arbetsmiljölagstiftningen tuff och behovet av maskiner stort, på andra är arbetskraften billig och arbetsmiljölagstiftningen mindre heltäckande, något som tidigare gjort det svårt att sälja rivningsrobotar.

Martin Krupicka siar dock om en förändring även på dessa marknader.

– Arbetsmiljöfrågorna blir allt viktigare, trenden är också att arbetskraften blir allt dyrare men framförallt jagar man tid i projekten, även om det är billigare att använda tio mannar går det långsammare.

"Vi ville att den skulle vara ungefär som en spindel, den skulle kunna ta sig in där det var trångt och sedan veckla ut sig.” Läs om hur rivningsentreprenören Per-Martin Holmgren & Company fick idén till Brokken 1976 (klicka på länken).

------------------------------------------------------------------------------

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube
Mer om: Brokk | Reportage
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Jaguar läxar upp Oxford

Jaguars eldrivna I-Pace är ingen bil enligt Oxford English Dictionary. Det uppskattas inte av den brittiska biltillverkaren som bestämt hävdar att en bil kan vara eldriven och att det är något gammalmodigt att hålla fast vid att en bil i regel ska drivas av förbränningsmotorer

Reportage
Hårda bud i Småland

Andreas Hagman ser om sitt hus – inga kontrakt skrivs på utan indexreglering och kunder som hotar att gå till ”någon annan” när priserna höjs får gärna gå. – Vi måste stå på oss.

Hon får strategiansvar i Veidekke

Epiroc satsar vidare i Örebro

Epiroc kompletterar sin produktionsanläggning för utrustning avsedd för ovanjordsborrning i Örebro med cirka 10 000 kvadratmeter. Arbetet inleds i år med beräknat färdigställande 2021.

Ökat intresse för Komatsu i Värmland

För ett par år sedan förvärvade Söderberg & Haak en anläggning i Skåre, strax utanför Karlstad. Enligt företagets vd Jonas Jaenecke har det i hög grad påverkat det lokala intresset för Komatsus maskiner – och nu börjar det komma igång på allvar.

Nyhetsbrev

Nu skärps kampen mot tappade redskap

Inga fler tappade skopor är budskapet när nu Maskinia och Sundahls Maskinaffär väljer att utrusta sina grävmaskiner från Doosan respektive Atlas med Engcons alternativ till säkert redskapsfäste samt ett standardiserat låssystem.

Arkiv

”Det här är en måste-maskin”

JCB har för första gången tagit fram en roterande teleskophanterare, en maskin som ska fylla många funktioner, den ska kunna göra både en teleskophanterares, en krans och en plattforms arbete.

Lättare att asfaltera i Skåne

Bioolja hamnade i fokus när Svevia invigde ett nytt asfaltverk i skånska Hurva. Dagen till ära serverades pommes frites som en påminnelse om att uppvärmningen i asfaltverket sker med hjälp av bioolja som bland annat är en restprodukt av olja använd vid fritering.

Uppsala säljer åter mark för bostadsrätter

300 000 skäl att fira i Norge

Hitachis kompakta grävmaskiner har fått ett rejält fotfäste i Norge. Därför är det föga förvånande att den 300 000:e kompakta grävmaskin som lämnat produktionsanläggningen i Japan hamnat hos en norsk kund.

70 år med mobila byggkranar

Det är nu nästan på dagen 70 år sedan Hans Liebherr fick sitt efterlängtade patent på mobila tornkranar. Därmed lades också en stabil grund till det som utvecklats till en av världens största tillverkare av entreprenadmaskiner.

Svenska maskiner på kartan

250 000 maskiner syns som prickar på JCB:s stora skärmar – telematiksystemet ska få dem att rulla bättre och tanken är att utveckla systemet, även i Sverige och det snart.

Söderberg & Haak på offensiven

"Vi flyttar nu fram positionerna i såväl norr som söder."

Tungviktare på höstmässor

För nio år sedan lanserade Maskinmekano ett lättflyttat och snabbetablerat sorteringsverk på lastväxlarram. På höstens svenska entreprenadmaskinsmässor i Umeå och på Ring Knutstorp presenteras en kompakt uppföljare med ökat fokus på miljön.

Göteborgsjärnväg flyttas till tunnel

Inom kort inleds den tredje och sista etappen i utbyggnaden av Hamnbanan på Hisingen. Efter färdigställandet 2024 är Trafikverkets förhoppning att mer gods till och från Göteborgs Hamn ska transporteras på järnväg i stället för på väg.

Huddig satsar hårdare i Östeuropa

Reportage
Skogens konung kör grävmaskin

Mörka vintrar och myggiga somrar. Att bygga skogsväg i Småland har sina sidor men Tomas Karlsson älskar sitt jobb ändå. – Det är skapandet som är kul.

Mer hållbart bränsle i skogen

80 procent mindre utsläpp av växthusgaser från drivmedel ska vara en värdefull effekt när nu Sveaskog tecknar avtal med Preem och Skoogs Bränsle om förnybart drivmedel.

Från tankesmedja till hållbarhetschef

Thomas Concrete Group shoppar i Tyskland

Koncernen har köpt en tysk sand- och grustäkt.

Byggpraktik för kvinnor

23 augusti arrangerar Riksbyggen, NCC och Arbetsförmedlingen en informationsträff för arbetslösa kvinnor i Karlstad med omnejd om möjligheten att få praktikplats på byggarbetsplatser.

Skanska – med bland jättarna

Skanska håller ställningarna som ett av världens största byggföretag. På den lista som sammanställts av brittiska International Construction ligger den svenska byggjätten kvar på fjortonde plats. Liksom tidigare domineras toppen av kinesiska byggare.

Bauma 2019
Eldrivet radarpar för gruvan

Även om eldrift blir allt vanligare bland mindre maskiner är det lätt att glömma att el varit ett vanligt alternativ för stora maskiner i många år. Liebherrs 210-tonnare R9200E måste definitivt betraktas som en av de större.

Allt fler kvinnor kör lastbil

Ny vd i Lambertsson

Fler kinesiska däck från Gripen Wheels

NCC bygger åt HSB

Här är gruvbolagets nye vd

Förbättrat resultat för Byggpartner

1

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

SLP rekryterar förvaltare

Svevias nya sydsvenska ballastchef

NCC bygger i Linköping

E12 byggs ut för 268 miljoner kronor

260 nya lägenheter ska byggas i Barkarbystaden

Se alla Företagens egna nyheter

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Blå spridarbelysning

Rött positionsljus med kromad sarg

Ny säljare - Södra Sverige

Flexible positioning drives and actuators

Nya sorteringsverket ECO3+ är grönt och tyst!

Ny, stark serie i Thermomurfamiljen

KIPP presenterar stödelement, positioneringselement och fästelement

Back-tv sats 7" - se fyra kameror samtidigt

Unikt kombinationsljus

Drivaxel till Peugeot 207

Ny drivaxel till Mazda 3

Bakljus - 40% rabatt

Kamerasystem för traktor och maskin.

Liten arbetsbelysning - även backlampa

Vi ses väl på Trailer Trucking Festival?

Maxtel Slim, extraljusramp

Nyhet - Carbon serien från Lazer Lamps

Självsugande centrifugalpump för industrier

Arbetsbelysning LED - reducerat pris

Behöver du en produktlösning med DT-kontakt?

Huvudstrålkastare ABL 3830

Uppdaterad produktkatalog

Ny drivaxel till Hyundai och Kia

70 inspektionspunkter och 61 sidor rapport

Sänd till en kollega

0.191