23948sdkhjf

Fjärrstyrd 40-taggare firar

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

Brokk har kommit långt på 40 år, den lilla rivningsroboten finns nu i flera storlekar och applikationer världen över. – Vi satsar vidare på att vara världsledande inom vår nisch, säger Eva Skinner.

Skellefteå. Skellefteälven rinner bred ner genom stan ut mot Rönnskärsverken i Skelleftehamn, det var där uppfinningen som senare blev Brokk föddes 1976 (läs mer om det här).

40 år och över 7 000 sålda maskiner senare är Brokk ett av stadens mer välbekanta företag, produktprogrammet består av elva modeller och verksamheten har 250 anställda över hela världen.

Läs också: Bandet ska backas

– Vi satsar vidare på att vara världsledande inom vår nisch, säger Eva Skinner, marknadschef på Brokk.

Dagens Brokkar påminner på flera sätt om förfadern anno år 1976, de har ett trearmssystem, de flesta av dem är eldrivna och de är konstruerade för att riva, inte för att gräva.

– Kraften är optimerad i hammaren och tanken är att det ska vara en lätt maskin som kan bära ett tungt redskap, vi jobbar dessutom oerhört mycket med kylning, maskinen ska klara en hög värmeutveckling, säger Eva Skinner.

Eftersom maskinen är fjärrstyrd ska föraren förskonas från vibrationer hävdar Brokk, god sikt utlovas också.

– Det är mycket säkrare med fjärrstyrning, vi har också jobbat mycket med ergonomin och kommit fram till att en ”låda på magen” är den bästa lösningen, säger Eva Skinner.

Den första Brokken hade en hydraulhammare och en skopa, i dag kan maskinerna förses med en uppsjö av olika redskap: hydraulhammare, betongsaxar, skopor, gripskopor, stålsaxar, fräsar, balkgripar, borrutrustning, sorteringsgripar, kapsågar med mera.

85 av Brokks totalt 250 anställda jobbar på huvudkontoret i Skellefteå. Ungefär hälften arbetar i produktionen och resten med med administrativa uppgifter.

– All tillverkning sker här, säger Eva Skinner.

I slutet av 1990-talet köptes Brokk upp av Carl Bennet AB och blev en del av Lifco-gruppen. Industrimannen var ensam ägare ända till dess företaget, som nu döpts om till Brokk, börsnoterades 2014 och numera äger Carl Bennet drygt hälften av aktierna.

– Lifco-gruppen finns representerade i 28 länder och i gruppen ingår 206 bolag, kommenterar Eva Skinner, som också uppger att börsintroduktionen inte har inneburit några omvälvande förändringar.

Läs också: ”Köra är väl också kul, men det hinner man ju med ändå”

– Brokk drivs fortfarande som ett fristående företag, det är frihet under ansvar och vi känner oss säkra med en trygg och stabil majoritetsägare som värnar både om bygden och om kompetensutvecklingen.

Fram till millenieskiftet hade Brokk fyra modeller: 40, 90, 250 och 400. Sedan dess har antalet modeller vuxit rejält, mycket tack vare kundernas inspel.

– De har velat ha fler storlekar och fler viktklasser, eller en viss lösning, säger Eva Skinner.

Företaget har i dag åtta grundmodeller, eftersom Brokk 800 kan fås i flera utföranden (standard eller process, el eller diesel) räknar man dock med totalt elva modeller.

Företagets rivningsrobotar används i flera olika applikationer, grunden är alltjämt maskiner för gruvor, bygg/rivning och processindustrin.

Byggsektorn står för ungefär 50 procent av omsättningen och kunderna har blivit alltmer noga med vad de köper.

– De väljer maskin efter jobb, det finns mycket viktrestriktioner numera, man måste tänka på golvbärighet, att kunna transportera i hissar med mera, kommenterar Eva Skinner.

Dagens arbetsplatser är ofta trånga och behovet av sortering har ökat, båda dessa faktorer talar för en mindre maskin, anser hon.

Läs också: "Det är inte svårt för den som kan det"

– Vi river fem gånger snabbare än en grävmaskin och åtta gånger snabbare än om man använder handhållna verktyg.

Inom processindustrin handlar det normalt om att riva ut slaggprodukter ur ugnar och maskinerna utrustas då med speciella processkit och får till exempel stålfötter, stållarver, värmetåliga slangar etcetera.

Inom gruvsegmentet är det brytning, grävning, borrning och schaktning som gäller, både ovan och under jord, och inom cementindustrin går uppdraget ut på att riva ut tegel.

– Det arbetet blir mer kontrollerat och mer precist med en robot, det blir dessutom säkrare eftersom man inte utsätter människan för fallande massor utan kan stå på säkert avstånd och riva, säger Eva Skinner.

Flera mindre segment har tillkommit, en del maskiner specialanpassas till exempel för användning inom kärnkraftsindustrin, det kan handla om att att demontera anläggningar, med maskiner som fjärrstyrs med hjälp av kameror.

– Nuclear har blivit en viktig del, våra maskiner användes till exempel i kärnkraftverket i Fukushima, den röjde väg in till reaktor tre, undersökte platsen och aktiverade också kylningen, säger Eva Skinner.

På senare tid har Brokk skaffat sig ett par nya applikationer, tunnelindustrin och det så kallade security and rescuesegmentet ska förhoppningsvis innebära goda affärer i framtiden.

– Det handlar förstås inte om tunneldrivning, de mindre maskinerna kan användas för att göra mindre exittunnlar, kabeltunnlar, vattentunnlar, tunnelförstärkning, rivning av ytskikt med mera, säger Eva Skinner.

Rescuesegmentet innebär till exempel att använda maskinen vid minröjning, att hantera explosiva ämnen etcetera.

Sedan i fjol höstas kan alla maskiner dessutom fås anpassade för arbete i explosiva eller på annat sätt riskabla miljöer.

– EX-serien omfattar alla våra modeller, då är de klassificerade enligt ATX-1994/9/EC, förklarar Eva Skinner.

En EX-maskin anpassas på flera olika sätt, skyddas på olika sätt och förses med ett annat slags elskåp. Tanken är att de ska klara riktigt tuffa förhållanden, till exempel i en kolgruva eller på en oljeplattform.

Verksamheten har utvecklats även via förvärv. 2006 köptes tyska Darda in, företagets produktutbud med bland annat betongsaxar, splitters och combishare ansågs vara ett givet komplement till de västerbottniska rivningsrobotarna.

– De flesta maskiner som går härifrån levereras med hammare och skopa, numera många gånger även med Dardas betongsaxar, kommenterar Eva Skinner, som uppger att samarbetet med Darda är tätt.

Läs också: Rör med restriktioner

2001 förvärvades ett amerikanskt företag som tillverkar utrustning mot cementindustrin, det handlar till exempel om ramper, mätinstrument och säkerhetsburar, Brokk Bricking Solution, BBS.

Brokks tredje dotterbolag är Ahlberg Cameras, Norrtäljeföretaget förvärvades 2012 och tillverkar avancerad kamerautrustning som till exempel kan monteras på en rivningsrobot som skickas in i kontaminerade miljöer

– Även om det är en mindre del av vår verksamhet är det en oerhört betydelsefull del, kommenterar Eva Skinner.

De första rivningsrobotarna såldes främst i Sverige, för drygt 15 år sedan började företaget snegla ut i världen och Brokk finns i dag representerat i drygt 60 länder; företaget har egna säljbolag i bland annat Storbritannien, USA, Singapore, Australien, Frankrike, Kina, Norge, Schweiz och Belgien. Färskat på plan är säljbolaget i Dubai, som införlivades i Brokkfamiljen så sent som 2015.

– Vi har levererat till över hundra länder, säger företagets vd Martin Krupicka.

På vissa marknader har företaget startat egna bolag, på andra är det lokala återförsäljare som sköter jobbet.

Läs också: "Det är en helt fantastisk spont"

– Oavsett vilket jobbar vi tätt tillsammans med våra partners, säger Martin Krupicka som konstaterar att förutsättningarna varierar, på vissa marknader är arbetsmiljölagstiftningen tuff och behovet av maskiner stort, på andra är arbetskraften billig och arbetsmiljölagstiftningen mindre heltäckande, något som tidigare gjort det svårt att sälja rivningsrobotar.

Martin Krupicka siar dock om en förändring även på dessa marknader.

– Arbetsmiljöfrågorna blir allt viktigare, trenden är också att arbetskraften blir allt dyrare men framförallt jagar man tid i projekten, även om det är billigare att använda tio mannar går det långsammare.

"Vi ville att den skulle vara ungefär som en spindel, den skulle kunna ta sig in där det var trångt och sedan veckla ut sig.” Läs om hur rivningsentreprenören Per-Martin Holmgren & Company fick idén till Brokken 1976 (klicka på länken).

------------------------------------------------------------------------------

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube
Mer om: Brokk | Reportage
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Glädje och sorg på veckans lista

Veckans lista präglas av maskiner – de första och den största, den dödsdömda och den snyggaste slåss om placeringarna. Men vad klickades mest? Svaret finns här!

Första penseldraget taget i 13-årigt ommålningsprojekt

Tidigare i dag drog Øresundsbrons anläggningsdirektör Bengt Hergart ett första penseldrag från den specialbyggda målningsplattform som är en förutsättning för att Öresundsbrons cirka 300 000 kvadratmeter stålfackverk ska vara täckt med ny målarfärg år 2032.

Dags att utse Sveriges snyggaste entreprenadmaskin

Var finns Sveriges snyggaste entreprenadmaskin? Svaret ska ges på Svenska Maskinmässan på Solvalla 4 juni efter en riksomfattande tävling som nu utlyses av Leveranstidningen Entreprenad som låter sina läsare rösta fram den vinnande maskinen under våren.

Hon tar ledningen i Svenska Kraftnät

Swecon stöttar rally med nollvision

Swecon fortsätter sitt samarbete med Rally Sweden även i år. Bland annat har sex specialutrustade hjullastare med fokus på fossilfri drift tagits fram för att användas vid årets upplaga av det svenska rallyt i värmländska och norska skogar 13-16 februari.

Nyhetsbrev

Peab bygger hotell i Örebro

Arkiv

AI ska förebygga olyckor på byggen

Här är vagnen som ska rädda instängda gruvarbetare

Störst ska bli större

Volvo släpper sin hittills största grävare

Volvo fortsätter jobba sig uppåt i storlekarna. Senaste tillskottet i maskinutbudet är EC950F, en bandgrävare på drygt 90 ton som nu introduceras med steg V-motor och skopvolym på upp till sju kubikmeter.

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Wester till Svevia

Buller ger Grundtuben stororder

I dagarna börjar Grundtuben bygga tre kilometer bullerplank längs Kontinentalbanan, något som innebär ett av företagets hittills största projekt.

Regummerat för mindre lastmaskiner

Lång sjöresa för hamnens jättekranar

I slutet av mars inleds installationen av ett par gigantiska containerkranar i Stockholm Norvik Hamn. 10 januari började kranarna sin resa från Shanghai och ska när hamnen öppnar sina portar i maj stå klara att matcha även de största fartyg som kan trafikera Östersjön.

Mer effekt trots kompakt format

Här är teknikprylarna gruvorna önskar sig

Debatt: ”Ta ansvar och ställ krav”

Säkerhet borde vara den enskilt viktigaste frågan för alla i entreprenad- och byggbranschen. Det hävdar Engcons grundare Stig Engström som anser att modet att satsa på ny teknik och ställa högre krav på varandra är nyckeln till säkrare och tryggare arbetsplatser.

Effektivare lyft i Södertälje Hamn

Södertälje Hamn har bytt ut de två äldsta av sina fem reachstackers. Operationell leasing och möjligheten att köra maskinerna på HVO var väsentliga inslag när ordern tecknades.

Benny högg snabbt på ny grävargeneration

Eggvena Schakt blev med sin R924 WLC första svenska mottagare av en bandgrävare ur Liebherrs åttonde generation som premiärvisades på Bauma våren 2019.

Peab bygger i Borås

Zeppelin får ansvaret för Cat i Sverige

Marion går i graven

Nu är Lady Marions saga all – i oktober fälldes bommen och nu väntar rivning.

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Han blir produktchef för Bomag i Sverige

Han ska lyfta försäljningen

Trejon bygger för framtiden

Rototilt växer i USA och Kanada

Bygger ut djursjukhus 

NCC bygger i Västerås

ME vill ha konkreta ministerklappar

Sex skolor i väst

Han är Lännens nya Sverigechef

LE34 byter Sverige-chef

Hon tar över i Mistra

Se alla Företagens egna nyheter

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Uppdrag Förbifart Stockholm för Linotol Armerad betong

Bakljus LED

Tävlingsprogram: Steel Race Reuse 2020

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Välkommen Daniel

BKT Tires är med och räddar regnskogen i Amazonas.

Blinto fortsätter expandera

Varningsljus med 150 grader ljusspridning

Vi söker Ekonomiansvarig

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

För en säkrare arbetsplats

Så får du optimal uppsikt runt fordonet

Ett sortiment för allas behov

Håll våra vägar säkra

En banbrytande adaptiv extraljusramp från Lazer Lamps!

Snowstar, lovande regummering för mindre hjullastare.

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Vi på KIPP Scandinavia önskar alla

God Jul önskar Gripen Wheels!

Byggföretag skapar ordning och reda med Tyringes BPA-tjänst

Dagens lucka - Maxtel extraljusramp

Gripen Wheels har däcken!

Dagens lucka - Behändig ficklampa

Sidostabila 24 lagers hjulgrävardäck nu hos Gripen Wheels

Sänd till en kollega

0.157