Jax maxar veckan

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

Joakim ”Jax” Axelsson gnetade på som F-skattare för att tjäna ihop till handpenningen till en egen bandgrävare, nu vårdar han maskinen ömt, tillverkar egna redskap och jobbar helst sju dagar i veckan. – Att sova är överskattat.

Stockholm. Joakim Axelsson sitter fokuserad i sin grävmaskin i södra Stockholm. Trots att det är sen höst är det shorts som gäller i hytten.

– Man ska frysa in vintern och svettas fram våren, ler han.

När november gryr ryker kortbyxorna och sedan dröjer det innan de åker på igen.

– Jag är inte först med shorts på våren!

Joakim Axelsson firar snart fyraårsjubileum som egenföretagare och Leveranstidningen Entreprenad hittar honom i Kungens kurva i slutet av oktober. I snart ett års tid har han jobbat för Skanska med de förberedande arbeten som krävs inför de stora tunnelbyggen som väntar här.

– Jag bygger terrasser för E20 och fyller berg mot bergväggen vid det som ska bli nedfarten till Förbifart Stockholm, säger han.

Enmansföretaget Jax Entreprenad AB kom till Kungens kurva i februari, till en arbetsplats som mest bestod av en gammal åker och lite parkeringsplatser.

– Jag var första maskin på plats och gjorde etablering, drog VA med mera, säger Joakim Axelsson.

Efter någon månad fick han sällskap på bygget och nu är det full fart intill motorvägen trots att de riktigt stora maskinerna inte gjort entré ännu.

– Jag rensar framför sprängarna och när de gjort sitt schaktar och släntar jag och fyller upp med berg mot bergväggen.

Joakim Axelsson hade kört maskin som anställd i flera år i Västerås när längtan efter något nytt fick honom att starta eget.

– Det var väl en utmaning, sen tänkte jag och chefen olika om mycket, jag ville väl bestämma själv.

Han började med att jobba som F-skattare ett par år och körde grävmaskin, dumper, lastbil och lastmaskin, de första uppdragen var koncentrerade till Västerås men snart for han Mälardalen runt och en dag fick han napp hos Skanska i Stockholm.

– De behövde maskiner, jag fick presentera mig och sedan dess har jag inte kommit mig härifrån, kommenterar Joakim Axelsson.

Han var fortfarande maskinlös och fick hyra en grävare.

– Jag ville jobba ihop till handpenningen innan jag köpte maskin, säger Joakim Axelsson.

2015 hade han skrapat ihop det som behövdes och åkte till Göteborg för att hämta hem en 26 ton tung Volvo 240C bandgrävare av 2011 års modell.

– Den var i okej skick men jag fixade till den på en gång, lackade, polerade och vaxade och satte dit extra arbetsbelysning.

Med en egen maskin fick han nya möjligheter.

– Nu kan jag till exempel få utrustningen precis som jag vill ha den.

När han stöter på problem ute på bygget klurar han ofta fram en egen lösning som han sedan tar fram hemma i Västerås.

– Jag har byggt en hel del specialutrustning, säger Joakim Axelsson.

Ett par exempel finns med på arbetsplatsen i Kungens kurva, på ett av sina tidigare Skanskauppdrag tog han till exempel fram en tre meter lång spontskopa som han har nytta av även här.

– Den är bra när man ska tunnla under kablar, man når sällan med kabelskopa men med den här kan man ta sig under fjärrvärmerör och komma mellan pålar, det blir lite försiktig grävning, kommenterar Joakim Axelsson.

Spontskopan påminner lite om en annan av hans skapelser, en långsträckt täckarm ska underlätta utläggningen av sprängmattor.

Läs också: Skärgårdshjärtat bultar för entreprenad

– Man når längre med täckarmen, det spar tid och gör att man kan spränga större salvor och få ett finare berg, kommenterar Joakim Axelsson.

Leveranstidningen Entreprenad hälsar på en torsdagseftermiddag, precis när arbetsplatsen stängts ned för helgen och Joakim Axelsson beklagar att den till synes väldigt rena grävmaskinen inte blivit tvättad ännu.

– Jag gillar att tvätta den men man får inte göra det här på grund av miljöskäl så jag brukar trailra den till Västerås – det kan det vara värt!

Han räknar med att köra Volvogrävaren i ett eller två år till.

– Det är ju en 2011 och maskinerna får inte vara mer än åtta år i Stockholm.

Han är nöjd med maskinen men det kan ändå hända att han överger Volvo när det är dags att handla maskin nästa gång.

– Jag tycker att Swecons serviceverksamhet har changerat lite, säger Joakim Axelsson som ser Hitachi som en stark utmanare.

– Jag kollade på Liebherr också men den drar lite för mycket bränsle, Hitachi har alltid haft kvalitet men å andra sidan tycker jag att Volvos hytt är klart bäst, vi får se vad det blir.

Jax har fått tre uppdrag på raken av Skanska och han räknar med att jobba på i Kungens kurva ett bra tag till.

– Jag kommer att stanna här i fyra år om allt går vägen.

Han värdesätter ett bra samarbete med sin beställare och ger Skanska ett högt betyg, inte minst för att de är bra på att involvera maskinförarna i planeringen.

– De yngre arbetsledarna kommer ofta direkt från skolan, de vill så mycket men vet inte alltid i vilken ordning det bör göras, då är det bra att de pratar med förarna först.

Läs också: Roland tog maskinerna till ön

Mer erfarna arbetsledare bryr sig sällan om att detaljstyra.

– De säger bara åt en vad som ska göras och inte vilken skopa man ska använda, det är bra.

Joakim Axelsson bor i Västerås och jobbar söder om Stockholm, han har funderat på att flytta till huvudstaden permanent men än så länge bor han inhyrd under de långa arbetsdagarna och beger sig hemåt på torsdag eftermiddag när den injobbade helgledigheten tar sin början.

Hemma i Västerås väntar dock ingen vila, Jax är för mycket arbetsmyra för att lägga sig på soffan, har han inget projekt på gång i verkstaden kör han lastbil eller lastmaskin åt andra och om det kniper trailrar han helt enkelt hem grävaren för att till exempel åta sig rivningsuppdrag.

– Att sova är överskattat, det går inte att bara ligga hemma en ledig fredag!

-——————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube
Mer om: Reportage


Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Starkare än någonsin efter 40 år

I 40 år har brittiska JCB tillverkat sina teleskoplastare. Förra året kunde företaget fira tillkomsten av den 200 000:e teleskoplastaren och fler ska det bli. För närvarande produceras drygt 30 modeller i mer än 1 000 konfigurationer i Rocesterfabriken.

Direktkontakten
Utbildningskvalitet kräver riktiga praktikplatser

Maskinentreprenörernas vd Hampe Mobärg om tänkbara lösningar på den maskinförarbrist som finns i Sverige i dag.

Ökad kapacitet i bantad teleskoplastare

Senaste tillskottet i JCB:s teleskoplastare i Hiviz-serien är 540-18 som trots att den, enligt tillverkaren, är 20 procent mindre än föregångaren 540-17 är mer produktiv och har högre lyftkapacitet.

5

Tesla satsar på tyngre bilar

Nu tar Tesla upp kampen mot jättarna inom lastbilar och pickuper. Tidigt på fredagsmorgonen visades deras nya tillskott, ellastbilen Tesla semi, upp.

Arbete på spår ger Berco ett lyft

Peab får förlängt underhållskontrakt

Nyhetsbrev

Sweroad till salu

Sweroad är till salu. Efter att ha tillhandahållit infrastrukturinriktade konsulttjänster i utvecklingsländer i bortåt 35 år har nu försäljningen av det statsägda företaget påbörjats.

Arkiv

Scantruck satsar högt

Manitous teleskoplastare säljer som aldrig förr, intresset ökar för Mustangs kompaktlastare och nu satsas allt hårdare även på plattformssidan

Vägen till framgång går via flaket

När Scania vill stärka sin position i Indien är en av nyckelkomponenterna ett nyutvecklat, lätt och lokaltillverkat flak som gör det möjligt att lasta mer än med företagets tidigare alternativ.

Kompakt teleskoplastare med stödben

Timrå kommun fick städa upp

Reportage
Skärgårdshjärtat bultar för entreprenad

Vrångö Transport domineras av renhållning, firmans vd föredrar dock entreprenad – det finns gott om grävjobb ute på ön och det går lika bra att leda företaget från grävmaskinshytten. "Det passar mig bra att köra maskin."

Peab bygger ny etapp av E20

Peab ska bygga en motorväg mellan Alingsås och Vårgårda för en knapp halvmiljard, dagens sträckning görs om till lokalväg.

Rekordförsäljning av begagnade dieselbilar

Under tredje kvartalet såldes det fler begagnade dieselbilar i Sverige än någonsin tidigare, det visar Bilprisers sammanställning för kvartalet.

Återvunnen kantsten i miljöanpassad asfalt

I danska Kolding har lagren av begagnad kantsten nått allt mer besvärande höjder. Därför har kommunen tillsammans med NCC använt de överblivna kantstenarna som beståndsdel i den asfalt som använts vid beläggningsarbeten i Christiansfeld, en tätort med på Unescos lista över världsarv.

Caterpillar utlovar smarta grävare

Caterpillar lanserar en ny generation grävmaskiner som redan från fabrik ska vara försedda med alla nödvändiga sensorer och, som standard, är försedda med en rad integrerade tekniska system.

Nya filter byts mer sällan

Upp till 15 procent minskade underhållskostnader utlovas i den nya generationen grävmaskiner, Caterpillar har tagit sig an problemet bland annat genom att minska antalet filterbyten.

Säkerhetsbubbla runt maskinen

Caterpillars nya grävargeneration ska vara säkrare än äldre modeller, ett nytt e-fencesystem ska till exempel minska risken för att riva ner ledningar, gräva för djupt eller kanske råka svänga in i chefens bil.

Caterpillar renodlar

Caterpillar vill förenkla verksamheten och drar därför ner på bland annat antalet plattformar, hytter och luftfilter.

Nytt försök att bryta i Kammarberget

Swerock vill bryta 150 000 ton per år ur Kammarberget i Kungsbacka.

Allt färre stulna maskiner återfinns

Eget kontor ska stärka Engcon i Nordamerika

Trafikverket svarar på mut-kritik

Nyckelfri start

Cats nya grävmaskiner startas utan nyckel, istället används kod eller app kopplad till förarens egen profil. Maskinägaren kan dessutom göra maskinen omöjlig att starta på distans.

Jätteinvestering i väst

Ny regionchef för Cramo

Ledare: Hjälp till självhjälp

Ny vd för Certex

Snabbare körning med mer last

Strukton rail i utbildningssamarbete

Namnbyte för Hitachi-företag

Danmark lägger världens längsta likströmskabel

Betongproduktion på högvarv

Stark utveckling i Norrköpings hamn

Ny vd på transportföretaget Kiitomsimeon

Milslång kulvert grävs

Se alla Företagens egna nyheter

Certex Svenska medlem i LEEA

Så enkelt kommer du igång med SmartDok

Nytt samarbetsavtal mellan Constructor Sverige AB och TRILOGIQ Sweden AB

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Välkommen att besöka oss på Elmia Subcontractor!

Upptäck faran i tid med nytt Radarsystem från Brigade

Sandviks intelligenta truckar automatiserar transporter med AutoMine®

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Hela lösningen för anläggningsindustri!

CB Partner har gått från noll till 100 miljoner i omsättning och från noll till 250 anställda

LINAK på Agritechnica

Spännande nyheter i Eigenbrodts monter på Elmia Subcontractor

Etapp 2: MOVO installation fördubblar lagerutrymmet för JULA

Spännande nyheter i Eigenbrodts monter på Elmia Subcontractor

Träffa Eigenbrodt på Elmia Subcontractor

Kylvätskan till ALLA bilar

Saltängens anläggningsindustri går som tåget

Vill du också få helikopterperspektiv?

Se produktionsergonomi på Elmia Subcontractor 2017

TR Electronic och Cognex bjuder in till kostnadsfritt seminarium

Fler servicebilar

Toyota valde TRICO för sitt Optifit sortiment

Stort byggprojekt = Saltängen

Constructor ställer ut på Nordens ledande mässa för logistik och transport.

Torkarbladstillverkaren TRICO firar 100 år!

Sänd till en kollega

0.197