23948sdkhjf

Träden flyger i Väsby

En sällsam maskin rumsterade om i Upplands Väsby i mitten av december, en inlånad Optimal 3000, den enda i sitt slag i norra Europa, grävde upp och lyfte träd i ett enda svep.

Upplands Väsby. En ovanlig syn mötte Väsbyborna ett par veckor innan jul, ett efter ett lättade träden från marken längs Husarvägen, en ovanlig maskin tog dem i ett stadigt grepp och flyttade dem.

– Det är en mycket bra metod när man har värdefulla träd som man vill bevara, säger Arne Mattsson, inlejd konsult på Nordisk Trädflytt som i sin tur fått uppdraget att flytta träden åt Upplands Väsby kommun.

Maskinen, en Optimal 3 000, har lånats in från Tyskland för att flytta 25 värdefulla träd, bland annat rödek, lind, bergkörsbär, blodlönn, serbisk gran, avenbok och hästkastanj.

Först ut att flyttas var sju ekar på Husarvägen och det var de som flög i luften när Leveranstidningen Entreprenad hälsade på en solig och kall decembereftermiddag.

– Det går bra att flytta träden så här året om, bara det inte är för mycket tjäle, säger Arne Mattsson.

En grävmaskin följer lastbilen tätt i spåren och lägger ut en stöttande platta som lastbilen kan ta spjärn mot när den ska skopa upp trädet.

Steg ett är att göra det hål som trädet sedan ska sättas ned i. När bilen står på plats och stödbenen är utfällda fjärrstyr föraren den tandade gripen och låter de vassa sidorna skära ner i marken som en skopa i ett glasspaket.

Nere i backen slås de vassa och tekuleliknande sidorna samman, gripen drar upp ett stort stycke mark som lämnar efter sig ett perfekt hål med jämna och fina kanter.

Lastbilen kör sedan till de träd som ska flyttas. Jordklumpen sätts ned i hålet som bildades när trädet innan drogs upp, föraren siktar sedan in sig på nästa ek och backar in på den utlagda plattan.

Därefter fälls stödbenen ut och gripens halvor placeras på varsin sida av stammen, Arne Mattsson ser till att allt flyter och sågar bort störande grenar.

De vassa kanterna trycks sedan ned i backen, det går inte lika lätt den här gången, trädets rötter är sega, det smäller och vibrerar när de kapas av och snön faller plötsligt ymnigt från ekens omskakade krona.

När käften sedan har slagit ihop och trädet och den avskurna rotklumpen sitter i ett fast grepp lyfts hela trädet upp. När klumpen lämnat backen putsar Arne Mattsson bort eventuellt utstickande delar, den tunga lasten vänds sedan på rätt köl och placeras på lastbilen.

– Jordklumpen väger cirka fem ton och med trädet kan det bli 1-2 ton till, det blir 6-7 ton totalt, säger Arne Mattsson.

Han konstaterar att rödekarna som ska flyttas just den här dagen är stora i kronorna och att metoden därför är extra lämplig.

– De har rätt styva grenar och kan vara svåra att transportera annars.

Och visst, grenarna trasslar in sig lite i grannkronorna och en lyktstolpe står lite retligt i vägen, efter lite tricksande kommer det tyska ekipaget ändå loss och kör några hundra meter för att sätta ner trädet i den redan grävda gropen – som ju är exakt lika stor som den uppskopade rotklumpen.

Maskinen i Upplands Väsby är den största i serien, med en grip med en diameter på tre meter. Det finns också två mindre modeller, med diameter på 2,5 respektive 1,7 meter.

Ekipaget är byggt på en tjeckisk lastbil av märket Tatra.

– Det gjordes egentligen för raketuppskjutningar, sedan kom någon på att man kunde bygga om den för att flytta träd i stället, berättar Arne Mattsson.

Maskinen har modellbeteckningen Optimal 3 000, den tillhör Opitz, med bas söder om Nürnberg, och är inlånad till Upplands Väsby av Nordisk Trädflytt.

– Vi har använt den flera gånger i Sverige, säger Arne Mattsson.

Aggregatet klarar som mest träd med en diameter på 30 centimeter.

– Större träd än så bör man inte flytta på det här viset, säger Arne Mattsson.

När träden väl är flyttade måste de vårdas lite extra för att klara omställningen.

– Det är viktigt att man skär rent rötterna så att det blir bra snittytor, då kan de lättare försvara sig emot röta, säger Arne Mattsson.

Trädens nya hem är Blå Parken, som ska anläggas i bostadsområdet Fyrklövern. I väntan på att den blir klar planteras träden söder om Vittraskolan, för att förhoppningsvis växa till sig innan den slutgiltiga flytten.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube




Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.456