23948sdkhjf

Bröderna Lidström vågade och vann

"Vi har inte varit blyga utan investerat i nya maskiner som uppfyller alla miljökrav"

Det började med en bandgrävare och två unga förare. Drygt fyra år senare har bröderna Lidström 20-talet anställda och åker landet runt i jakten på jobb.
– Det ligger fruktansvärt mycket jobb bakom, säger Tomas Lidström.

Skellefteå. ”Lindström höll sin sista hovpredikan” och ”Krig oundvikligt i fjärran östern?”. Leveranstidningen Entreprenad hittar rubriker från en svunnen tid, en välbevarad förstasida tillhörande Skelleftebladet tisdagen den 13 oktober 1931 har singlat ned i snön i Ursviken, ett lövtunt offer för den grävmaskin som enträget sliter i sär ett gammalt hus en mulen februaridag.

Loggan på Cat-grävaren är isig men det går ändå att urskilja Br. Lidström Grävmaskiner AB, Luleåföretaget har rivit mycket åt Skellefteå kommun på sistone, det har blivit en hel del butikslokaler och industrifastigheter men nu är det äldre villor och övergivna gårdar som ryker.

– Vi ska riva både jordkällare, gårdar och gårdshus, säger Tomas Lidström, arbetschef på Br. Lidström Grävmaskiner AB som han driver tillsammans med sin bror Mattias.

Bröderna betecknar sitt företag som ett renodlat entreprenadföretag som tillhandahåller maskintjänster, företaget vill ha flera ben att stå på och har därför sett till att rusta sig bland annat för rivning, som allt mer smugit sig in i paletten.

– Vi ser till att maskinerna är redo, Cat-grävaren beställde vi med skyddsglas och förberedd för att använda klipp, säger Tomas Lidström.

Det blir kostsamt vid inköp men vi får förhoppningsvis igen det sedan.

Bröderna Lidström har också lyckats med något som är få mindre företag förunnat – de har kammat hem ett av Trafikverkets driftområden och, med undantag för tre byar, är det Br. Lidström Grävmaskiner AB som ansvarar för vinterväghållningen i Kalix.

– Det är första gången vi får ett sådant kontrakt och vi har satt in sex egna hjullastare och lejer in ett tiotal enheter och en lastbil för snökörningen.

Vinterväghållningsuppdraget skänker välbehövlig stadga åt företaget.

Vintrarna kan vara svåra utan ett plogdistrikt, nu vet vi vad hjullastarna gör hela vintern, vi slipper fundera på uppsägningar och kan fundera på vad grävmaskinerna ska göra i stället.

Bröderna har vuxit upp i en entreprenörsfamilj, fadern drev Lidströms Last och Tomas och Mattias började jobba i familjeföretaget direkt efter nian – redan då med en hel del erfarenhet i bagaget.

Vi hade jobbat alla helger och alla lov i många år, säger Tomas Lidström.

Han ser i efterhand att det var lite synd att de hoppade av skolan så tidigt.

– Vi var skoltrötta och ville jobba praktiskt men nu ser vi ju att skolgången är viktig, det vi inte lärde oss då har vi fått lära oss nu.

Efter några år i familjeföretaget gick han vidare och jobbade för andra åkerier, lillebror gjorde samma resa.

– Vi ville gå vår egen väg, säger Tomas Lidström som under några år slog sina lovar över hela landet som maskinförare.

2012 var bröderna redo att infria en gammal dröm, de hade surrat om att starta något eget sedan barnsben.

Mattias hade redan provat, han startade enskild firma som 18-åring och körde kvällar och helger parallellt med sitt dagjobb. Den bandgrävare han köpt in då – en Caterpillar 307 –blev grunden i brödernas gemensamma företag där den den då 25:årige Tomas Lidström blev arbetschef och hans fyra år yngre bror Mattias fick titeln vd.

Firman föddes i november, inte den mest lukrativa månaden för en norrbottnisk entreprenadfirma med en enda grävmaskin.

Vi visste inte vad vi skulle göra, vi sökte en del plogning och fick faktiskt en del uppdrag. Så då var det bara att köpa en traktor, säger Tomas Lidström.

Bröderna turades i hytten hela vintern, en körde dagskiftet, den andra tog nattskiftet.

När våren kom ville båda köra grävmaskin och firman investerade i en Volvo EC160D.

– Vi hade tur, vi fick kontakt med en entreprenör som skulle sluta och fick en nästan ny maskin – den hade bara gått 900 timmar, säger Tomas Lidström.

Nu hade de två grävmaskiner och en traktor, jobben ramlade in och våren 2013 anställde de sin första förare, samma höst vankades det mer plogning, ytterligare en hjullastare införskaffades därför, en Volvo L60F, och ännu en anställd anslöt till firman.

Våren 2014 prövade företaget sina vingar utanför hemkommunen för första gången, 16-tonnaren fick åka till Gällivare för att bygga järnväg och hemma i Luleå köpte bröderna Lidström en hjulgrävare som de satte i arbete.

Det dröjde inte länge innan bröderna nosade rätt på jobb söderöver också.

Med tanke på att det tar en timme med flyg från Stockholm och tre timmar med bil från Kiruna är det ju inte jobbigare att pendla söderifrån, konstaterar Tomas Lidström.

I dag har företaget 19 anställda.

Vi brukar också ta in F-skattare och stundtals är vi uppe i 25 stycken, säger Tomas Lidström.

Maskinparken har också vuxit en del, i dag har företaget sju hjullastare, åtta grävmaskiner på 3,5-32 ton samt en lastbil.

Brödernas filosofi är att ha nya fräscha maskiner.

– Vi har inte varit blyga utan investerat i nya maskiner som uppfyller alla miljökrav, det kan ju vara lite vågat innan man fått jobben men det har varit nödvändigt, man måste ha maskiner och förare innan man ens kan komma i fråga för jobben, säger Tomas Lidström.

Dagens entreprenörer verkar på en marknad som kräver att maskinerna uppfyller höga miljökrav och att personalen är uppdaterad på nya lagar och regler.

Förr kunde man köra på i gamla hjulspår, man klarade sig med en äldre maskin som man höll i gott skick, nu måste man kunna ändra kurs och se nya möjligheter hela tiden, säger Tomas Lidström.

Att investera i en ny trailer eller en ny grävmaskin kan vara det enda sättet att komma ifråga för ett jobb och bröderna Lidström vill inte falla på målsnöret för att maskinerna inte håller måttet.

Som vi ser det kostar det ofta mer att hålla igång en gammal maskin än att skaffa en ny, man får bättre koll på kostnaderna och vi måste ju leverera saker som funkar.

Konkurrensen är hård. Många beställare ser bara till priset men en del ser värdet i att betala lite mer för en bra förare och en modern maskin.

Många beställare kan värdesätta just ”den” föraren, konstaterar Tomas Lidström.

För även om bra maskiner är viktigt, är självgående, kompetenta förare ännu viktigare. Tyvärr är de också rätt sällsynta och Tomas Lidström har därför ögonen med sig ute på fältet, ser han ett guldkorn håller han det i minnet den dag det är dags att rekrytera.

Det kan låta enkelt att vara maskinförare men man ska vara på tårna hela tiden, den som tar fram mobilen och kollar Facebook så fort de inte behöver köra blir inte långlivade på en arbetsplats – man måste ställa upp för varandra, det är verkligen ett lagarbete, säger Tomas Lidström.

Att hitta de duktiga förarna är svårt. Sedan gäller det att behålla dem också.

Lönen spelar viss roll med grunden är att de måste trivas, därför är det viktigt att ta sig tid och visa att man uppskattar deras insats, att lägga någon timme på att ta med alla på bowling eller att göra upp en eld och grilla lite, jag försöker också hålla en daglig kontakt med alla, säger Tomas Lidström.

Till en början arbetade bröderna främst på löpande räkning. Med tiden har andelen egna entreprenader ökat till ungefär hälften och Tomas Lidström ser gärna att andelen egna entreprenader ökar ännu mer.

Vi är inte blyga för att köra på timme men det blir mer osäkert och svårt för oss att kunna ha en bra framförhållning om det blir för många sådana jobb, med fler egna jobb kan vi göra en tryggare tidplan och fördela resurser och manskap jämnare.

Att få ihop en offert kan vara mångbottnat, det gäller att inhämta nödvändiga tillstånd, att handla upp egna underentreprenörer med mera.

Bröderna Lidström har därför sett till att skaffa sig stöd – Robert Hansson med egna företaget Arctic Moon AB är utbildad inköpare och bistår med expertis när det gäller strategiska inköp, upphandlingar, entreprenader och avtal.

– Det är många bitar man måste ha koll på, både juridik, logistik med mera, större bolag har egna kalkylatorer som jobbar med detta, säger Robert Hansson.

Han har själv kört maskin och känner väl till entreprenörens verklighet.

Både kunden och entreprenören vinner på tydliga avtal, där kunden vet vad han eller hon köper och där entreprenören vet vad som ska levereras, säger Robert Hansson.

– Man kan inte vara otydligt med något, det är jätteviktigt och det blir bara viktigare, kommenterar Tomas Lidström.

Han och brodern ser också till att utbilda sig för att kunna hålla den nivå som krävs av en entreprenör 2017.

Det behövs om vi ska kunna nå våra mål.

Ett mål är att säkerställa att de anställda har sysselsättning året om och att verksamheten får en bra struktur med olika typer av beställare.

Vi har inte varit lata och vi har sett till att visa framfötterna, vi måste vara ute och prata med kunderna hela tiden, säger Tomas Lidström, som konstaterar att hårt arbete och goda relationer är nyckeln till framgång.

Det ligger fruktansvärt mycket jobb bakom, vi försöker ha framförhållning och vi är inte rädda för att fara land och rike runt för att hitta jobb.

Bröderna har haft fullt upp. Som färsk företagare är arbetsveckan allt annat än rimlig.

– Man ska vara alla till lags, svara i telefon 24-7 och stå där som ett skafferi hela tiden, ler Tomas Lidström.

När bröderna startade företaget var det arbete sju dagar i veckan minst tolv timmar om dagen.

– Varje ny maskin kräver 20 procent insats, när maskinerna kostar fyra miljoner krävs det att man verkligen brinner för att det ska fungera, säger Tomas Lidström.

Målet är dock att kunna skilja på arbete och fritid framöver.

Jag vill inte ha det så här i 40 år, familjen och vännerna måste få ta tid och det är många som mist båda delarna för att de jobbat så mycket.

Han har dock insett att han faktiskt är oersättlig som far medan jobbet klarar sig bra om han är borta en halvdag emellanåt.

När det är Luciauppvisning så är jag med, världen går inte under om jag är borta en stund.

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

 

 

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11