23948sdkhjf

Lättare, starkare och mer lönsam

Ökad brytkraft, mjukare grävrörelse och snabbare grävcykel utlovas med SMP Parts nya skopgeneration.

Ökad brytkraft, mjukare grävrörelse och snabbare grävcykel utlovas med Optiline, SMP Parts nya skopgeneration. Enligt tillverkaren innebär det minskat slitage på maskinen som därmed får ökad livslängd och sänkt bränsleförbrukning.

Sedan 1980 har SMP Parts utvecklat och tillverkat kringutrustning för olika typer av i första hand grävmaskiner. Framför allt rör det sig om snabbkopplingar, tiltrotatorer och skopor. Nu under våren har företaget, med produktion i Ilsbo, lanserat en helt ny generation skopor som i storlekar från 600 till 800 liter främst är avsedda för bärmaskiner från tretton till femton ton, även om de täcker ett något bredare intervall.
– Vi håller också på

med att ta fram skopor för mindre maskiner, men de är inte klara för produktion än. En märkbar skillnad mot tidigare är att vi använder ett höghållfast stål. Det gör att vi kunnat reducera skopans vikt med tio procent, jämfört med våra tidigare rörbyggda skopmodeller, utan att prestandan försämrats, säger Tom Sahlén.
– För att skapa bästa möjliga balans mellan skopa och maskin används multipla radier i svepet. Det gör att maskinens brytkraft kan utnyttjas fullt ut, vilket är värdefullt för den som gräver i hårt material eller bryter upp sten. Designen ger en stabilare maskin och ökad hastighet i grävcykeln. Skoptakets längd ger dessutom en optimal spänningskoncentration som motverkar utmattning på utsatta punkter.
Den nya Optilineserien finns framtagen för S60-fäste och har presenterats för marknaden vid en tidpunkt som verkar närmast perfekt.
– Marknaden är glödhet. Trots att vi höjde budgeten kraftigt inför året ligger vi 20 procent över. Vi har försäkrat oss om att vi har produktionskapacitet tillgänglig om vår egen inte skulle räcka till. Det finns flera högklassiga produktionsanläggningar i Hälsingland så vi kan säkert klara vår målsättning att ha skopor på lager för att hålla nere leveranstiderna, säger Tom Sahlén.
Det är inte bara de mindre skoporna som efterfrågas. Inte minst finns ett intresse för större modeller i Norge där det bland annat testas två skopor på fem kubikmeter.
– De stora skoporna bygger på samma koncept som den skopa på 3,2 kubikmeter som vi visar i montern.
SMP Parts har också inlett ett samarbete med Leica Geosystems. De grävmaskiner som utrustas med företagets tiltrotator och styrsystemet Macs ST är automatiskt förberedda för Leicas Icon-system som utlovas ge föraren full kontroll och överblick över skopans placering och position via en display i förarhytten.
– Därmed kan maskinföraren själv utföra komplexa grävarbeten från hytten utan assistans från en kollega utanför, säger Tom Sahlén.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078