23948sdkhjf

Stenhårt schema i täkten

"Det är norra Europas största larvburna kross."

Norra Europas största larvgående kross slukar berg i Upplands Väsby enligt ett strikt veckoschema, fem dagars krossning följs av två dagars obligatoriskt underhåll. Med planerade stopp ska verksamheten bli driftssäkrare.

Upplands Väsby. Catgrävaren matar på frenetiskt, varje skopa rymmer tio ton men det går inte att tappa tempo – Hallstaviks Schakts mobila krossanläggning slukar allt där den står i Vällstatäkten i Upplands Väsby.

Enligt Hallstavik Schakt är detta norra Europas största larvburna kross, företaget har krossat berg åt Skanska just här sedan 1991, och produktionen har ökat, inte minst tack vare den nya larvkrossens ankomst för ett par år sedan.

– Vi krossar drygt 1,5 miljon ton per år, säger Ken Magnusson, arbetsledare på Hallstaviks Schakt.

I Vällstatäkten kompletteras den stora mobilkrossen med en fast anläggning, vid behov tas ytterligare en resurskross in.

Företaget arbetar på samma sätt i Olundatäken och har totalt elva mobila förkrossar, i storleken 110-160 med tillhörande efterkrossar och grovsorterare.

160-linan är skräddarsydd för Hallstaviks Schakt, Jonsson och söner har byggt den enligt företagets önskmål och förkrossens käft är väl tilltagen, 1,6 meter i stället för de normala 1,25.

Det går in större stenar och därför slipper vi en del skuthantering, det blir också en betydligt större kapacitet, säger Ken Magnusson.

Förkrossen klarar därför 700-1 000 ton i timmen beroende på fraktion, betydligt mer än det ”normala” 300-400 ton, noterar Hallstaviks Schakt.

Det material som 160-linan levererar går vidare på dumper eller bergtruck till den fasta anläggningen för ytterligare bearbetning.

Företaget tar ut 8-120- material i 160-linan, sedan transporteras det till den fasta anläggningen där finare material för till exempel asfalt och betong produceras.

I våras lade Hallstaviks Schakt om sina krossrutiner på 160-linan, i stället för att krossa måndag till torsdag är det nu fem dagars krossning som gäller. Veckans återstående två dagar vigs åt underhåll och reparationer.

– Med planerade stopp för reparationer där vi servar maskinen och går igenom hela anläggningen blir verksamheten driftssäkrare, säger Ken Magnusson.

5/2-schemat ska minska risken för stillestånd, att investera i den större krossen minskade också behovet av extrakrossar, det anses mer ekonomiskt att låta den stora gå fem dagar i stället för att ha två mindre krossar här hela tiden och Hallstaviks Schakt räknar med cirka 8 000-9 000 ton per skift och 35 000-40 000 ton i månaden.

160-linan bemannas av arbetslag som arbetar i tvåskift, en hjullastare och en grävmaskin per skift kompletteras av två mekaniker.

Det är viktigt att skiftbytena sker i god ordning och att alla ”talar samma språk”, företaget arbetar därför en hel del med teambuilding så att skiftlagen kan prata ihop sig inför alla överlämningar.

Produktionen måste hållas igång, men inte till vilket pris som helst, säkerheten står högst på priolistan och mottot är att ”jobba säkert eller inte alls”, med återkommande arbetsberedningar och riskanalyser – även om det bara handlar om att byta en krossplatta.

Skanska sköter sprängningarna, det räcker med en salva var tredje vecka ungefär.

När Leveranstidningen Entreprenad hälsar på har man börjat spränga närmare Mälarvägen och kraftledningen, det blir därför mindre laddningar och mer skut.

Slutresultatet blir fraktioner från 0-2 till 16-22. Allt som krossas är dock inte sprängt berg, täkten tar emot en hel del entreprenadberg.

Entreprenadbergvolymerna varierar därför, en vecka kan det blir 10 000 ton, en annan bara 40, beroende på vilka jobb som är igång.

Företaget anpassar sin bemanning efter materialingången, behövs det kan de jobba dygnet runt eller på helger men normal arbetstid är 06-16 för utlastning och 07-18 för produktion.

Till täkten kommer även skut, större bergblock som inte har kunnat sönderdelas på plats.

Hallstaviks Schakt sysselsätter cirka 25 personer i Vällstatäkten, 18 maskiner är igång på platsen: fyra grävmaskiner i storlekar från 20 till 80 ton, nio hjullastare och fem dumprar/bergtruckar som kan lasta 30-75 ton.

På hjullastarsidan finns det allt från en liten städmaskin – en Caterpillar IT14 hjullastare på tio ton– till en 50 ton tung Caterpillar 988 som lastar och flyttar material.

Dumprarna och truckarna fraktar material från krossarna till den fasta anläggningen. Grävmaskinerna har olika uppdrag, någon matar krossarna, någon knackar berg, det blir också en hel del avtäckning, inte minst eftersom Vällstatäkten numera består av två täkter – originaltäkten börjar närma sig slutet på sitt liv och en ny har påbörjats en bit därifrån.

Hallstaviks Schakt räknar med att det tar cirka två år innan den gamla täkten är utskjuten och klar, då ska den fyllas igen.

Alla förare ska vara skolade i eco driving och arbetsplatsen är upplagd för att minska transportsträckorna. Att köra på rätt sätt ska spara bränsle, Hallstaviks Schakt räknar också med att kunna producera mer om upplagen ligger på rätt ställe, de ser till att placera mobilkrossen så att den inte måste flyttas mitt i produktionsfasen och undviker att skapa onödiga uppförsbackar och

Maskinerna körs intensivt i täkten och förutom den avtalsservice som finns via Swecon och Pon Equipment har förarna i uppgift att byta slitstål, grävmaskintänder, oljor och filter. Hallstaviks Schakt har dessutom en egen smedverkstad i Hallstavik.

Maskinerna slits hårt och det påverkar livslängden, företaget är inne i en investeringsfas just nu där äldre maskiner ska bytas ut, något som inte riktigt hunnits med i en fas där krossverkssamheten vuxit snabbt.

Den fasta krossanläggningen kräver ständig tillsyn, ett kontrollrum med skärmar är hjärtat och två man ansvarar för drift och underhåll.

En av dem är Ingemar Selander, han har jobbat i Vällstatäkten sedan tidigt 1990-tal och hans uppdrag är att hålla hela det gigantiska maskineriet i gång.

– Vi ser till att lager och band fungerar, städar upp och håller ordning.

Dumprar och truckar kör i skytteltrafik till den fasta krossanläggningen, men blir det någon gång glest mellan leveranserna hoppar han själv in i en Komatsu 500 och lastar på.

– Allt måste rulla, annars har jag inte gjort mitt jobb!

Fakta Hallstaviks Schakt

Hallstaviks Schakt drivs av delägarna Urban Lindblad och Anna-Karin Mattsson, företaget grundades 1967 och har sin bas i Hallstavik i norra Roslagen.

Företagets krossverksamhet är bara en del av koncernens utbud, här finns också olika typer av mark- och anläggningsentreprenader, maskinmontage, svetsuppdrag, lyft, transporter, jord, grus, krossprodukter, snöröjning med mera.

Hallstaviks Schakt krossar åt Skanska även i Olundatäkten i Knivsta, där finns 12 man och en kvinna, tre krossar samt knappt tio maskiner och produktionen uppgår till cirka 900 000 ton per år.

Företaget arbetar också vid Roslagskrossen för Rodenåkarna i Norrtälje och har också en egen krossverksamhet i Hargshamn.

Hallstaviks Schakt  har också arbetat i flera gruvor, och planering pågår för fler såna jobb.

Företaget krossar också åt Uppländska Berg på flera arbetsplatser, just nu jobbar man bland annat på Värmdö och i Norrtälje, företaget utför också krossuppdrag åt NCC.

Antalet mobila uppdrag har ökat och i dagsläget finns tre mobila krossar som alltid kan vara ute på jobb.

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125